Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Sobre l’idioma valencià
10 feb 2006
idioma
[1696; del ll. td. idioma, -atis 'idiotisme', i aquest, del gr. idíoma 'caràcter, llenguatge particular', der. de ídios 'particular']
m LING 1 Llengua.
2 Llengua considerada com a pròpia d'una comunitat lingüística.
i_di_o_ma.

Gran Diccionari de la Llengua Catalana
El Congrés dels Diputats finalment ha donat llum verda -amb els vots del PP, el PSOE i Coalició Canària- al nou Estatut d'Autonomia del País Valencià. Felicitats al PSOE i a lâestimat ZP per la seva nova demostració de talante. Entre altres consideracions, hi ha dos punts que són el que un no sâespera dâun partit que sâautoproclama socialista i obrer (bé, i espanyol). Lâanomenat socialisme espanyol dóna crèdit a un estatut pactant amb lâultradreta espanyola, donant lâesquena a la resta de grups i a la mateixa societat valenciana; i fomenta, entre altres questions no menys importants, lâexclusió del Parlament dels grups minoritaris i el secessionisme lingüístic.

Principalment vull fer una reflexió sobre lâaspecte lingüístic. Entenc que en política poden haver discrepàncies, diversos punts de vista dâentendre la realitat, diversitat dâinteressos per a poder defensar una postura o una altra. Però el que és intolerable és negar lâevidència. I si es nega lâevidència entenc que lâúnica explicació que se li pot donar, és que hi ha algun interès al darrera. Al País Valencià, els únics que defensen el secessionisme, o el que alguns anomenen lâidioma valencià, són els mateixos que no el parlen mai. I encara és més patètic que ara, al segle XXI, el govern valencià demanarà al ministeri d'Educació la creació d'una càtedra de filologia valenciana. Ni la mateixa Universitat de València reconeix cap llengua valenciana.

Companys, tenim un problema, i es resumeix en una paraula: espanya. Ni els mateixos espanyols entenen que amb aquestes actituds no enforteixen aquesta pàtria que tan reivindiquen. La divideixen encara més. Volen que siguem espanyols, però no ens estimen. Qui no entengui això té dues opcions: despertar-se la son de les orelles, o reivindicar que... com que tots els espanyols âsomâ? iguals, una càtedra de filologia andalusa, una altra de filologia extremenya, una altra de filologia melillenca,... i quan en tinguem 17, aixequem un monument dedicat a les llengües ibèriques a la Plaça dâOrient de Madrid.
Mira també:
http://digitdissident.cjb.net/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sobre l’idioma valencià
10 feb 2006
també va passar entre Bòsnia i Sérbia, o entre Portugal i Galícia. Açó no és nou. El secessionisme ja comença a entrar al cap de tothom.
Sindicat Terrassa