Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : mitjans i manipulació
Últimes informacions sobre fets de Sant Pere més Baix aparegudes a Europa Press
08 feb 2006
Tres urbans ratifiquen davant la jutge la culpabilitat dels detinguts en el desallotjament d'una festa a Barcelona
08/02/2006 20:20
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

Tres dels quatre agents agredits durant els altercats de dissabte passat davant la casa ocupada del número 55 del carrer Sant Pere més Baix de Barcelona, on s'estava fent una festa il·legal, han acudit avui a declarar davant la jutge d'Instrucció número 18 de Barcelona. Els urbans han ratificat la culpabilitat dels tres joves que presumptament els van agredir i van deixar en coma un altre agent.

A la sortida del jutjat, l'intendent portaveu de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner, ha explicat que "els agents han estat requerits per la jutge perquè es ratifiquin en la declaració que van fer el dia que van ocórrer els fets, d'acord amb les diligències prèvies de qualsevol procés judicial".

Segons Reyner, els quatre agents lesionats "estaven de servei des de primera hora del matí i a una distància prudencial de la casa perquè les molèsties als veïns fossin les mínimes". "El seu treball consistia a fer circular la gent que sortia del teatre o que no podia entrar-hi perquè els veïns no patissin tant el soroll", ha explicat.

"En aquell moment va venir un últim grup al qual no van deixar entrar en la festa i es va enfrontar als agents", ha assegurat l'intendent. Segons Reyner, els joves "van passar de l'enfrontament a una agressió inesperada, violenta i premeditada".

Reyner considera que els fets ocorreguts dissabte passat constitueixen "una agressió brutal contra quatre agents que estaven de servei, que volien garantir el descans dels veïns i que es van veure immersos en una pluja d'objectes i de cops totalment fora de lloc".

"Els detinguts van atemptar contra la vida d'un dels agents de manera molt violenta i, com a resultat, una persona excel·lent, de 39 anys, està debatent-se entre la vida i la mort", ha destacat. Reyner va explicar que ahir van operar l'agent i que "tot va anar molt bé", encara que segueix en coma i en estat greu.

Segons l'intendent, l'agent hospitalitzat "és una persona molt discreta i prudent que va tenir la mala sort de rebre un primer impacte directe". "Quan era a terra, li seguien caient pedres i un altre agent va haver de llançar-s'hi a sobre per protegir-lo amb el seu cos, fins que van poder arrossegar-lo cap a una zona fora de perill", ha explicat. "És pare de quatre fills, el més gran de 12 anys, i tota la seva família està destrossada", ha destacat.

Reyner ha assegurat que la greu lesió que l'agent va patir al cap no va ser causada per cap objecte llançat des de la casa. "Un dels joves que va iniciar l'enfrontament va ser qui li va donar el cop", ha assenyalat. "Els agents tenen molt clar qui era allà", ha dit.

LA GUÀRDIA URBANA ESTUDIA CANVIAR ELS SEUS MÈTODES.

Segons l'intendent, "el que ha passat és un fet extraordinari que esperem que mai més torni a passar", encara que estan estudiant la possibilitat de redissenyar les actuacions pel que fa a situacions com aquesta, ja que "no es pot dir que en aquest cas la cosa hagi anat bé".

"Els agents estan molt dolguts i tristos, però estan fent pinya i tenen la convicció que fets com aquest no ens faran recular ni un centímetre en el nostre objectiu, que és oferir un servei a la ciutadania", ha assegurat Reyner.

Segons ha explicat, "la Guàrdia Urbana es troba en un estat de consternació, de tristesa i de preocupació". "Quan et trobes amb fets com aquest et quedes sorprès", ha apuntat. Reyner ha volgut agrair "la solidaritat i el suport" que han rebut "dels diferents cossos policials, d'autoritats polítiques i d'associacions de veïns, entre altres".

Pel que fa a l'organitzador de la festa, l'intendent ha assegurat que "està identificat, encara que no consta que hagi estat detingut". D'altra banda, l'immoble ja està precintat. "S'han tapiat les portes i les finestres de la casa on es va fer la festa i s'ha establert un servei de vigilància", ha explicat Reyner. "Ara mateix és buida i esperem que es pugui rehabilitar i destinar als usos socials que estaven previstos", ha afegit.

DENUNCIEN TORTURES ALS DETINGUTS.

Mentre els tres agents agredits declaraven davant la jutge d'instrucció, familiars i amics dels tres joves que eren a la presó provisional per aquests fets han convocat una roda de premsa per proclamar la seva innocència.

Un dels amics que aquests dies es dedica a donar suport als tres detinguts, Abel, ha carregat contra l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, i ha assegurat que els imputats "no tenen res a veure amb el teatre ocupat". "Sembla que un d'ells sabia que s'estava fent una festa i volien passar per allà, però mai van arribar a entrar a la casa", ha explicat.

"Volem recalcar que la detenció és totalment incongruent", ha assenyalat Abel. "Joan Clos mateix va reconèixer a primera hora del matí, després de visitar l'agent ferit, que el seu estat es devia a un test que li havien tirat des del balcó del teatre" ha recordat. Aquesta versió encaixa amb la que van donar els joves detinguts a comissaria.

Segons el jove, Clos va rectificar hores més tard i es va adherir a la versió policial "perquè l'immoble ha estat comprat per l'Ajuntament i, per tant, és un edifici municipal del qual ha sortit un objecte que ha impactat contra un policia". "Ell sap perfectament que aquest fet comporta una responsabilitat civil enorme", ha apuntat.

"CLOS VOL TREURE'S EL MORT DE SOBRE".

Abel ha assegurat que l'alcalde "està intentant passar la seva responsabilitat a altres persones que sap que no tenen res a veure amb el que ha passat". "Les van detenir allà per treure's el mort de sobre", va assenyalar.
"L'Ajuntament, a més, sap que sobre la casa hi pesava una ordre de desallotjament que no es va fer efectiva", ha explicat el jove. "D'altra banda, en una casa en què es creia que hi havia entre 1000 i 1500 persones únicament hi havia quatre agents de la Guàrdia Urbana sense uniformar i sense casc", ha afegit. Segons el jove, "la situació de persecució policial que està vivint el barri aquests dies ha creat un clima crític que els ha petat a les mans".
Abel ha explicat que els joves detinguts "estaven totalment reduïts i no van poder fer res del que se'ls acusa". "Hi ha testimonis disposats a declarar, però altres estan morts de por per la situació policial que viu el barri", ha apuntat.

El jove ha recalcat, a més, que els detinguts "han estat torturats per la Guàrdia Urbana i pels Mossos d'Esquadra". "Ells i Clos saben que tenen una responsabilitat en aquest sentit i, per això, els agents estan fent un muntatge per acusar-los", ha explicat. "Saben que han torturat brutalment tres persones i s'han de justificar d'alguna manera", ha afegit.

Sobre això, la germana de Juan P.G., María, ha explicat que el jove va haver de rebre assistència mèdica perquè li van trencar un braç arran de la detenció.

La mare de Rodrigo Andrés L.H., Mariana H., ha assegurat que el seu fill no anava a la festa, sinó que anava a agafar el metro amb els seus amics. "Llavors es va trobar amb els agents i amb un grup de nois que estava discutint amb ells", ha explicat. "Els van fer aturar i, quan ja se n'anaven, la Policia va treure les porres i va començar a colpejar-los", ha continuat.
Segons la dona, el seu fill va rebre un cop al cap i va caure immediatament a terra. "El van copejar, el van emmanillar i van continuar colpejant-lo", ha explicat. El jove està acusat d'agredir amb una pedra l'agent que està en coma.
Durant la roda de premsa també ha estat present la presidenta de l'Associació de Veïns del Casc Antic, Maria Mas, que ha demanat que es desvinculi els moviments anarquista i okupa dels fets ocorreguts a Sant Pere més Baix. "Avui dia, si ets jove i vius en el Casc Antic ja ets perillós", ha assenyalat. "A més, ets susceptible de ser assetjat per la Policia", ha afegit.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Últimes informacions sobre fets de Sant Pere més Baix aparegudes a Europa Press
08 feb 2006
Englobar tota la gent que ocupa dins del moviment okupa és un error. A més dins del moviment okupa els límits del qual estan molt poc definits hi ha sectors molt i molt diferents. D'altre banda crec que és important tenir clar que la okupació en si no és un fi, sinó un mitjà! I que d'aquest mitjà en fa ús gent molts cops amb objectius molt i molt diferents.
Així que no fotem a tothom dins del mateix sac siusplau.
Re: Últimes informacions sobre fets de Sant Pere més Baix aparegudes a Europa Press
08 feb 2006
andate a cagar pelotudo
Re: Últimes informacions sobre fets de Sant Pere més Baix aparegudes a Europa Press
09 feb 2006
fot gràcia q es demani q no es fiqui en el mateix sac tots els okupes, quan ells foten al mateix sac qualsevol poli (actui amb lògica o no)

au a plorar a la mama
Re: Últimes informacions sobre fets de Sant Pere més Baix aparegudes a Europa Press
13 feb 2006
No s'ha de ficar en el mateix sac a tots els okupes. Alguns actuen amb "lògica" i altres no, però resulta que els que no ho fan, i cometen "delictes", sel's acusa, sel's deté, sel's tortura com ha passat una vegada més, i ho paguen. En canvi no passa el mateix amb la policia, que poden abusar de la seva teòrica autoritat (que pensin que la tenen no vol dir que la tinguin) amb una immunitat indignant. Això si que no té cap lògica. Englobar la policia en un sac no és més que una reacció davant del seu abús i la seva prepotència.
Sindicato Sindicat