Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
300 persones clouen les jornades contra la tortura a BCN
04 feb 2006
:: L’ex Relator Especial de les Nacions Unides per a la Qüestió de la Tortura, Theo Van Boven, ha assegurat que existeix el risc que tot segueixi igual en `l'àmbit de la prevenció.

:: Els organismes internacionals -OMCT i APT- que han clausurat la jornada han exigit "l'aplicació efectiva i real" del Protocol Facultatiu per eradicar la pràctica de la tortura. APT ha informat que el govern espanyol estudia ratificar-ho el proper mes de març

::La CPT constata que, des del 14-M, tampoc s'ha aplicat cap de les recomanacions internacionales elaborades pel Relator Especial
BARCELONA..- L'ex Relator Especial per a la Qüestió de la Tortura, Theo Van Boven ha tancat aquest migdia les jornades per a la Prevenció de la Tortura que s'han celebrat al Col·legi d'Advocats de Barcelona, advertint que “existeix el risc que tot segueixi continuant en l'aire� a l'hora d'aplicar mecanismes per eradicar la práctica de la tortura a l'Estat espanyol. Abans, el exrelator havia traslladat la seva experiència en la visita a l'Estat espanyol i el posterior informe que va redactar, que va estar envoltat -ha recordat- de pressions polítics i tensions diplomàtiques del govern d'Aznar.

Van Boven ha reconegut que després del canvi electoral el 14-M, el govern va acanviar d'actitud, va reprendre els contactes i va mostrar la seva disposició analitzar les recomanacions malgrat que manté les mateixes reserves respecte al contingut de l'informe. El relator ha acabat reconeixent que, avui, cap de les seves recomanacions ha esptat aplicada.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura en el comunicat final, destacant cinc dels principals incompliments: no suprimir la incomunicació ni l'aïllament, no elaborar un pla general per evitar la tortura, no investigar aviat i eficaçment les denúncies, no resarcir ni reparar els danys ocasionats a les víctimes i no haver ratificat ni aplicat un protocol facultatiu que preveu nous mecanismes independents per prevenir, investigar i eradicar la tortura.

Sobre aquest protocol –leiv motiv de les jornades- es van pronunciar també la resta de representants dels organismes internacionals que han clos la trobada. Davant 300 persones, Eric Sotas , per la Organitzación Mundial contra la Tortura (OMCT), i Mark Thompson, per l'Associació per a la Prevenció de la Tortura (APT) van manifestar la necessitat que sigui ratificat sense més retrassos i que l'aplicació sigui real i efectiva. A més,Thompson anunció que segons les darreres informacions el govern espanyol ho ratificarà el proper mes de març.


Comunicat final / català-castellà

JORNADES PER A LA PREVENCIÓ DE LA TORTURA

La ratificació i aplicació del Protocol Facultatiu contra la tortura de la ONU son necessaris per avançar en la prevenció de la tortura.

La persistència de la tortura en l’Estat espanyol ens ha quedat constatada a través de les denúncies y testimonis d’aquelles persones que l’han patit en primera persona.
Només en l’any 2004, com reflexa l’informe de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura (CPT), 800 persones van denunciar haver estat torturades. Entre els anys 2001 i 2004, han sigut imputats 227 membres de les forces de seguretat per la seva pràctica. Moltes altres tortures no van ser objecte de denúncia i en molts altres supòsits els agressors es van beneficiar de la impunitat que envolta aquesta problemàtica.
Davant la gravetat d’aquesta situació la societat civil, seguint les recomanacions del Relator de crear un espai públic per plantejar i debatre les fórmules per prevenir aquesta pràctica aberrant, es responsabilitza i s’organitza per la lluita contra aquestes pràctiques, ja que l’Estat espanyol no ha tingut en compte cap de les recomanacions que apareixen en l’informe del Relator del 2004, entre d’altres;

>>No s’ha suprimit ni la incomunicació ni l’aïllament (R66).
>>No s’ha elaborat un pla general per impedir i suprimir la tortura (R65).
>>Les denúncies e informes de tortures y maltractaments segueixen sense estar investigats amb promptitud i eficàcia (R69).
>>No es realitza ni el reconeixement ni la reparació de les víctimes de la tortura (R70).
>>No s’ha ratificat ni aplicat el Protocol Facultatiu (R73).

Per tot això, les 37 associacions que formem la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura hem fet l’esforç d’organitzar aquestes jornades, dins les quals ha estat invitat el Theo Van Boven, que va ser Relator Especial contra la tortura de la ONU, encarregat de l’elaboració de l’informe y redactor d’aquestes recomanacions, juntament amb uns altres experts estatals e internacionals en la prevenció i lluita contra la tortura.
En aquest sentit la CPT valorem molt positivament l’assistència d’aproximadament 400 persones en aquesta trobada. Fet que demostra la gran preocupació de la societat civil davant aquest problema i el gran interès en treballar per l’aplicació del Protocol Facultatiu per a lluitar contra la tortura que entenem que és una de les pràctiques del terrorisme d’Estat. Esperem que aquest sigui un primer pas per a la lluita que ens comprometem a seguir per a la supressió de la tortura.

Barcelona, 4 de febrer de 2006.-

COORDINADORA PARA LA PREVENCIÓN DE LA TORTURA.
Mira també:
http://www.prevenciontortura.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 300 persones clouen les jornades contra la tortura a BCN
04 feb 2006
Mientras tanto 3 jovenes detenidos en la mañana de hoy en Barcelona, se encontraban desaparecidos... nadie, ni jueces, ni colegio de abogados, ni familiares, ni amigos, ni abogados... sabian donde se encontraban...
Sindicato Sindicat