Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
Vull la Independència de Catalunya
02 feb 2006
Ahir, amb la colla —ampliada— del dinar dels dimecres, ens dedicàrem en exclusiva a debatre la proposta sobre el «vot nul de qualitat», és a dir, fer una campanya que, tot i demanant el vot nul massiu a la propera consulta sobre l'estatut de la Comunidad Autónoma de Cataluña, serveixi per a mostrar el nostre rebuig a l'estatutet de la vergonya i, alhora, sigui un assaig de plebiscit per la Independència de Catalunya.

Tothom s'ha mostrat d'acord, per començar a treballar, que cal promoure ja des d'ara el vot nul a dita consulta estatutària, amb la precisió que cal fer arribar al màxim nombre possible de votants la butlleta o papereta que faciliti la identificació d'aquest «vot nul de qualitat». El text que ha d'incloure la papereta de vot impresa —la qual també es podrà «baixar» des d'Internet—, després de les diverses possibilitats plantejades, s'ha acordat que sigui el següent:

VULL LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA

Aquesta expressió reuneix diversos avantatges:

és una acció directa per l'autodeterminació

demostra que tenint el dret a decidir, decidim

assenyala a la resta de territoris de la nació el nostre compromís

palesa el rebuig a la presa de pèl dels darrers dos anys

respon el que et convé, davant d'una pregunta que no t'interessa

és un text inconfusible i que sols té una única interpretació

cap partit polític «parlamentari» pot assumir ni demanar aquest vot nul

cridarà l'atenció de tots els observatoris internacionals

De segur que en trobareu més i hi voldreu fer la vostra contribució, que serà benvinguda, com també ho serà la crítica.

Ens hem donat un termini de dues setmanes per a saber el resultat de les gestions sobre la possibilitat de constituir 0) una Agrupació d'Electors que ens permeti: 1) obtenir el cens d'electors; 2) participar dels espais gratuïts de propaganda electoral; 3) intervenir en el recompte dels vots emesos; 4) incloure la nostra papereta a totes les meses de tots els col·legis electorals.

Hem pensat en la conveniència d'informar d'aquesta iniciativa a les organitzacions polítiques i sindicals i a les associacions i entitats. La porta és oberta a que tothom, militi a on militi, actuï a on actuï, pugui afegir-se a la campanya pel «vot nul de qualitat».

Aquesta primera trobada ha reunit a tretze persones i, després que tothom hi hagi dit la seva, ja ens hem repartit les tasques inicials.
VOTEM PER LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA
Ens hem de comptar

Tot lo dia que hi dono voltes a la proposta que ens féu ahir en Marc Belzunces. Idea que serà positiva si la posem en pràctica.

Ara bé, sempre hi haurà que ho veuran d'una altra manera. Faré per explicar-me. Es tractaria de fer un vot nul que servís alhora, a més a més de mostrar el rebuig a l'estatutet que ens cau al damunt, per a fer un recompte de vots favorables a la Independència de Catalunya, i tot plegat fer-ho aprofitant la consulta a la ciutadania sobre l'estatut de la vergonya, dita «referéndum» pels espanyols i altres contaminats de franquisme i que, al meu entendre i d'acord amb la nostra tradició i amb el diccionari, n'hauríem de dir plebiscit. Sembla que el dit plebiscit, si res no es torça, serà convocat en vistes al setembre d'enguany.




La primera discrepància que he observat entre els qui som contraris a l'estatutet, no sols en converses amb coneguts, sinó per la lectura dels blocs, és que n'hi ha que propugnen el no, d'altres l'abstenció, uns tercers el vot en blanc i, finalment, els partidaris del vot nul —i encara entre aquests, diferents versions de text i de forma d'exercir-lo—; sense anar més lluny, fa pocs dies i des d'aquest mateix bloc vaig demanar el no.

En atenció a l'objectiu, ja anunciat, que el nostre vot sigui útil a la nació, caldria veure quina de les quatre opcions (no, abstenció, blanc, nul) és la més adient:

a) No. És el vot del rebuig directe, dels emprenyats, dels fastiguejats de la politiqueta dels partits «parlamentaris», dels farts de tanta pedagogia inútil: dos anys de suposats desacords per acabar «aprovant» un text inversemblant que a l'endemà (del 30 de setembre) ja hi havia qui el volia «esmenar» (llegeixi's: rebaixar, empetitir, retallar). Aquest vot pot coincidir, és prematur assegurar-ho a nou mesos vista, amb el del Partit Popular (que ja els hi va bé el que hi ha actualment, opció en la qual coincidirien altres que no voten al PP) i amb el d'Esquerra Republicana de Catalunya —especialment en aquest darrer si avui a la nit Maragall anuncia que fot fora del Govern principatí als «republicans»—. La coincidència de tres orígens radicalment distints de «vot no» pot aigualir els objectius dels uns i dels altres.

b) Abstenció. És el «no vot» dels llibertaris, també dels qui «passen» de tot, i també el vot d'alguns malcontents que igualment podrien votar no. La dificultat de compatibilitzar aquest «no vot» rau en el fet que hi ha d'amplis sectors socials que, per raons diverses i contradictòries, s'abstenen sistemàticament. Ens trobem amb una dificultat semblant a la que es presenta en a) amb el vot no: qui se'n beneficiarà, és a dir, qui s'anotarà l'abstenció al seu marcador?

c) Blanc. És el vot dels qui, disciplinats i creguts demòcrates, es veuen en la necessitat de mostrar la llur disconformitat per la manera com s'ha actuat, o com s'ha redactat, o fins i tot perquè no es pensen tenir prou elements de judici per prendre una altra opció o que es creuen no aptes per a emetre-la (cas dels qui, considerant-se estrangers, ens diuen amb el vot en blanc que l'assumpte en qüestió és cosa a decidir pels autòctons). És un vot normalment escàs i que, si s'acordés de practicar-lo els independentistes, seria molt difícil de «cobrar-lo», encara que es faria notar, sobretot en relació als resultats d'anteriors consultes electorals.

d) Nul. A primer cop d'ull és el vot del sapastre, d'aquell qui guixa o signa la papereta (sense relació amb el que hi hagi imprès) perquè es pensa, per exemple, que així la valida «més»; són els «vots» menys freqüents, molt pocs, però sempre n'hi ha. Aquest vot té, ben pensat, indubtables avantatges per sobre de les altres opcions, sobretot si el podem «comptar», que és l'objectiu de la proposta que analitzo.

«Si el podem comptar» és, al meu entendre, el condicionant que determinarà la meva decisió sobre el vot nul de «qualitat». I com el podem comptar? Ara mateix ignoro si és possible, em sembla que sí (però caldrà assegurar-se'n: encara tenim temps), de constituir una Agrupació (d'electors) pel (recompte del) Vot per la Independència [AVI]. Si l'AVI es pot constituir a totes les demarcacions electorals, podríem tenir-hi interventors a totes les meses, i així ens asseguraríem el recompte fiable del vot nul de «qualitat».

El mateix fet de «presentar» a totes les demarcacions la nostra proposta ens permetria de gaudir d'espais de propaganda electoral als mitjans de titularitat pública, encara que fos a deshora i durant menys temps que les opcions partidàries.

També ens permetria de poder usar de totes les adreces del cens electoral, i així fer arribar la nostra opció a tots els possibles votants. Això implica, ja ho he comentat de matinada al bloc d'on ha sorgit la proposta, que hauríem —30.000 euros seria una quantitat suficient— d'imprimir prou butlletes o paperetes amb el text precís, text que caldria decidir en el sentit que fos el més amplament acceptat i el menys procliu a la confusió, en el ben entès que hi han de figurar, clarament expressats, els conceptes 'Independència' i 'Catalunya'. Dos conceptes que per ells sols —no ho oblidéssim pas!—provoquen soroll de sabres...

Estic disposat a invertir el temps, l'esforç, els mitjans i els coneixements que calgui si un nombre suficient de voluntaris volem endegar aquesta iniciativa popular.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Vull la Independència de Catalunya
02 feb 2006
Ai aquests sopars de dimecres!
Re: Vull la Independència de Catalunya
02 feb 2006
Està molt bé aquesta idea, però diria que la Campanya Unitària per l'Autodeterminació, que aplega un bon nombre d'organtizacions, col·lectius i casals independentistes de tot el país, pretén fer exactament el mateix: fer un referèndum paral·lel (el dia del referèndum) demanant el vot nul contra l'Estatut i favorable a l'autodeterminació.
Re: Vull la Independència de Catalunya
02 feb 2006
Mira les propostes de la Campanya a www.autodeterminacio.net , també allà pots trobar la manera de col·laborar-hi.
Salut!
Re: Vull la Independència de Catalunya
02 feb 2006
http://www.racocatala.com/forum/llegir.php?idf=2&fil=14981
Re: Vull la Independència de Catalunya
02 feb 2006
Els vots nuls es compten tots per igual, vaja, que es fa una estadística del tipus de vot nul...
Re: Vull la Independència de Catalunya
02 feb 2006
I fer un referèndum per la Independència paral•lel igual que es va fer pel 0,7?
Re: Vull la Independència de Catalunya
03 feb 2006
Exacte, justament aquesta és la idea que proposen a la CUA
Sindicato Sindicat