Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
L’especulació sobre la terra també arriba a Bolivia
28 gen 2006
Avircato/Bolivia.- Al sud de La Paz s’estén una vall coneguda com a Rio Abajo, on hi ha la comunitat d’Avircato, formada per camperols aimares.
Però per a la seva desgràcia aquesta és una zona que s’ha posat de moda entre les èlits pacenyes. És per això que la inmobiliària Terrasur, propietària de Rolando Kempf va començar a comprar les seves terres al preu irrisori d’un dòlar el metre quadrat aprofitant la misèria dels camperols, així com el seu desconeixement de la monumental estafa que estaven sofrint. Un cop reconsiderat urbanitzables els terrenys aquests passaven a vendre’s a un mínim de 26 dòlars per metre.
Però, a més, els comunaris denuncien que Kempf els ha estafat amb la falsificació de documents (per tal d’augmentar les hectàrees realment venudes) i l’impagament de les quantitats promeses; a més de subornar policies i jutges per a amenaçar els que es resistien a vendre o protestaven, com és el cas de Jaime Poma, actualment empresonat sota l’acusació d’haver robat un vehicle, que en realitat havia sigut el pagament per part de les seves terres.
El darrer conflicte ha estat per les terres comunals d’Avircato, que Terrasur pretén quedar-se mitjançant una compravenda fraudulenta amb sols cinc persones de la comunitat i feta d’amagades de la resta de la gent. En aquest terreny s’estan construint les seves cases els fills de la comunitat, que, en mig del conflicte van ser arrasades per treballadors de la inmobiliària.

This work is in the public domain
Sindicat