Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Cau una altra discogràfica...
28 gen 2006
...eno, després d'altres discogràfiques, el món que va crear Napster es carrega una altra discogràfica petita: Metak al País Basc.......

Especialment interessant el comentari de solidaritat que ha penjat Propaganda-pel-fet al seu lloc web:

"Des de la discogràfica independent per excel·lència d´Euskal Herria, Metak, ens ha arribat la confirmació definitiva d´una notícia que no volíem sentir. Metak, després de 5 anys de carrera (prenent el relleu a la mítica Esan Ozenki), tanca la seva activitat discogràfica. La raó fa mal, com la realitat mateixa: les vendes de discos han caigut d´una manera tan important i radical que no hi ha hagut opció. Tancar o enfonsar-se. Així de fàcil, així de dur.

En primer lloc volem agraïr públicament a Metak la tasca que ha dut a terme durant aquests anys. La seva manera de fer, les seves apostes, la qualitat i compromís dels grups amb els quals ha treballat mà a mà... sempre han estat un model que ha inspirat el nostre segell, Propaganda pel fet! Veure com uns companys tiraven endavant amb una altra manera d´entendre i treballar la música, sempre ens ha donat confiança i valor en la nostra tasca d´edició discogràfica. I com a consumidors de música que també som, només podem tenir en boca paraules d´agraïment: gràcies per oferir-nos i fer-nos arribar la música del vostre catàleg. És un plaer escoltar BAP!, Kuraia, Etsaiak, qualsevol dels projectes dels germans Muguruza, els Dut, l´Anari, els Lisabö, Sorkun, Afrika o les darreres edicions dels Solano, la gran recopilació dels Negu Gorriak o Makala. I els grups que ens descuidem quan escrivim aquestes línies. És un plaer, i és un plaer que d´altrabanda també esdevé necessitat en les vessants no estríctament musicals de la música.

En segon lloc fem una crida a tothom qui arribi aquest escrit. És evident que la situació de la indústria discogràfica ha canviat en rotund durant els darrers 5 anys. L´oci s´ha diversificat i la fragmentació del seu consum comporta una davallada especial en la compra de música. Cal afegir-hi (i d´aquí l´adjectiu ‘especial´) l´arribada i aplicació de les noves tecnologies al món del consum musical: sí, les còpies dels discos i els programes per compartir mp3. Amb el nou panorama, només us demanem un ús racional d´aquestes ‘facilitats´ i un comportament compromès.

No volem ni fer llenya de l´arbre caigut ni intentar aprofitar la desgràcia d´altri per millorar la nostra economia. No es tracta d´això. Però la qüestió està damunt de la taula i no hi ha gaire marge de temps. Metak no ha estat la primera ni serà la última, desafortunadament. Recordem els tancaments, no fa pas tant de temps, de Tralla Records o Plastic Disc, dues discogràfiques de casa nostra. Fes el que vulguis, descarrega´t allò que creguis convenient... però recorda que la música no és gratuita i que sense la labor i el suport de les plataformes musicals independents i compromeses, serà més difícil l´aparició i consolidació de propostes musicals que ens posin la pell de gallina. I aleshores, ‘negociants´ de la música i consumidors, haurem perdut la partida. I que no t´enganyin, internet ni fa la música ni la treballa. Estigues atenta, empapa´t, gaudeix, esbrina, busca, troba, comparteix... i compra algun disc de tant en tant, o sempre que puguis, et vingui de gust i t´hi vulguis comprometre. Hi ha gent que no sap el que és entrar a una botiga de discos. És la mateixa gent que no sap ni la música que té al disc dur, ni el nom del grup d´aquella cançó que es va descarregar un dia i que tant li agrada, ni si el grup de l´estiu és una burda còpia de The Clash i Mano Negra plegats.

Implica´t amb la música. Comprome-te-t´hi. A Metak ja no ho poden seguir fent. I era el millor que feien.

Mila esker Metak. Ens trobem al camí. "


Hi hauriem de pensar tots plegats, pq aixo no es carregarà mai Warner o Sony, però potser si aquestes petites distribuidores alternatives o, si més mo, n'haurà de reconfigurar el mercat....

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Cau una altra discogràfica...
28 gen 2006
Tot depen de fins on vulguis arribar. Si pretens viure de la distribució de música és molt possible que t'arruinis. Si pel contrari només pretens que les cançons arribin a la gent és encara molt més possible que totes aquestes noves tecnologies t'enriqueixin.

Qui no vulgui fer música, sino que vulgui vendre-la, que no la faci, que no s'hi comprometi.
Re: Cau una altra discogràfica...
28 gen 2006
Totalment d'acord amb el que es comenta en l'anterior missatge. També em sap greu que pleguin les petites discográfiques, doncs son les que tenen a les seves mans la possibilitat de canviar i promoure una nova manera de distribuir música. La situació actual es possible gracies a les grans discogràfiques (Sony, Warner, Virgin, etc...) que dominant els canals de promoció massius. Però es un model que ha quedat desfasat i a entrat en crisis. Com sempre les primeres víctimes son les discogràfiques independents, que no saben buscar altres formules de finançament i autogestió a part de vendre CDs. Com que sempre queden exclosos dels canals de promoció massius les seves ventes son ridícules en front de les grans discográfiques i els seus poderosos canals de promoció basats en la TV i emisores de radio amb grans audiencies.

Demanar que la gent no copi o es descarregui musica a través de la Xarxa és com pretendre limitar les possibilitats de la Xarxa mateixa. Els músics viuen del concerts, de les sessions d'estudi, de donar clases i poc més. Si no son famosos normalment cobren una merda pels drets d'autor. Cal ampliar els circuits de sales de música en directe i possar-se les piles amb tot això d'Internet. La culpa de tot plegat no la tenen els els ciutadans, això son els arguments de la SGAE per favor! La culpa en gran part es que cada cop s'inverteix menys en cultura, mentre es gasten munts de diners en promocionar a artistes que no ho mereixen.

Potser la formula passa per coses similars a això:
http://www.jamendo.com/es/

Si us plau, no plegueu desanimats per no poder vendre CDs, Internet pot oferir avantatges a les petites discogràfiques, doncs no estan lligades a models de distribució caducs i es poden adaptar més ràpidament a les noves possibilitats.
Re: Cau una altra discogràfica...
28 gen 2006
Hem de ser conscients del que aquí s'exposa! Ens hem de comprometre amb les petites discogràfiques independents, de les quals no fan de la música un mitjar per guanyar diners i diners. Jo ho tinc molt clar, si vull un disc d'algun grup de propaganda pel fet o altres discografiques independents faig un esforç i m'el compro. Si del contrari vull un disc de les macrodiscografiques que tothom coneix, que es fotin, no els hi penso donar ni un duro, i ni tant sols s'arruinaran per aixo, me'l baixo d'internet.
Re: Cau una altra discogràfica...
29 gen 2006
"Amb el nou panorama, només us demanem un ús racional d´aquestes ‘facilitats´ i un comportament compromès".

¿Qué se quiere decir con esto? ¿Es propio de personas comprometidas el fastidiar a unos y respetar a los otros, como con el boicot al cava? ¿Debemos descargarnos sólo la música de las discográficas que nos caigan mal, cuyos artistas nos repelan? ¿Y llamaremos 'racionalidad' a un comportamiento tan estúpido? ¿Es menos culpable el que 'irracionalmente' descarga música de las redes p2p que el que racionalmente promueve esas descargas indiscriminadas? ¿En serio?

Más sobre las consecuencias ocultas del copyleft:

http://justicia.bitacoras.com/archivos/2006/01/27/llaneros-del-copyleft-
Re: Cau una altra discogràfica...
29 gen 2006
Jo compro la mateixa cantitat d musica k fa 10 anys mes o menys, amb la diferencia k la meva coleccio musical ha arribat a limits k mai hauria pogut imaginar sense internet, m'ha fet coneixer molts grups i cantatns k sense internet mai m'haurien vist als seus concerts i comprant algun dels seus discos (o tota la discografia en casos contats com Inadaptats, tot i k ja venia d mes lluny...).
El k volia dir, k no demonitzeu internet, k potser hagués passat el mateix sense k la gent se'n descarregues res, seria molt més dificil una difusio musical pels grups petits. La culpa l'heu d buscar a un altre lloc, no a la xarxa, k te més possibitats k perills.
Sindicato Sindicat