Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Un de cada 10 espanyols acceptaria un Govern militar
27 gen 2006
El Periódico - edició impresa

27/01/06

El CIS va preguntar sobre el tema dos mesos abans del 'cas Mena'


LA REFORMA ESTATUTÀRIA // EL FRONT DEL 'NO'
Només "si les coses es posen molt difícils", però el cas és que un de cada 10 espanyols (el 10,1%) recolzarien que un Govern militar en reemplacés un de democràtic. Per contra, la dada tranquil.litzadora és que el 74,5% dels enquestats rebutgen de ple aquesta possibilitat en qualsevol circumstància.


Les xifres apareixen en l'últim sondeig oficial del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que ahir es va donar a conèixer, amb un treball de camp realitzat entre el 6 i el 21 d'octubre. És a dir, que aquestes manifestacions es van fer a preguntes de l'institut oficial dos mesos abans que el tinent general José Mena Aguado fos destituït i arrestat per opinar en públic de la situació política i oferir solucions militars per millorar-la.


La mateixa enquesta --és la secció espanyola d'un Llatinobaròmetre-- revela que set de cada 10 espanyols admeten que coneixen "poc" o "gens" la Constitució. Tot i aquesta dada, gairebé el 40% diu que la Carta Magna es compleix "poc" o "gens". Però més de la meitat (el 55%) està "bastant" o "molt satisfet" amb el funcionament de la democràcia a Espanya, que és "preferible" a qualsevol altra forma de govern per al 82%. Per acabar, el 80% de la població es declara "bastant" o "molt orgullós" de ser espanyol.


El CIS pregunta als enquestats si coneixen "personalment un cas" en què s'hagi privilegiat algú per ser "simpatitzant del partit del Govern". El 48,6% diu que no.

POCA CONFIANÇA EN ELS EUA


En política exterior, prop d'un 70% té poca confiança o gens en els nord- americans i un 54,1% qualifica de "més aviat dolentes" o "molt dolentes" les relacions d'Espanya amb els Estats Units. Fidel Castro, George Bush i Hugo Chávez són els líders més mal valorats. Els que surten més ben parats de la qualificació ciutadana i aconsegueixen superar l'aprovat són el secretari general de l'ONU, Kofi Annan (5,97) i el president del Brasil, Lula da Silva (5,14). La Unió Europea està molt més ben valorada a Espanya que els EUA. El 79,2% dels espanyols en tenen una "bona" o "molt bona" opinió.


Els espanyols demostren en el baròmetre escassa confiança en els països llatinoamericans, perquè un 32,5% va respondre "cap" quan se li va preguntar quin país del subcontinent li genera més confiança i un 28,2 va optar per no respondre. Al marge d'aquestes dades, el país que obté més puntuació entre els espanyols és l'Argentina, seguit de lluny per Mèxic.

This work is in the public domain

Comentaris

Tejero recolza el referèndum sobre l'Estatut que promou Rajoy
27 gen 2006
EL PERIÓDICO

POLÃ?TICA

LA REFORMA ESTATUTÀRIA // EL FRONT DEL 'NO'

TEJERO RECOLZA EL REFERÈNDUM SOBRE L'ESTATUT QUE PROMOU RAJOY

• EL COLPISTA DEMANA UNA CONSULTA POPULAR I NO DESCARTA "TIRAR PEL DRET"

• EL PSOE ATRIBUEIX LA "COINCIDÈNCIA" AL VIATGE DEL PP "CAP A L'EXTREMA DRETA"


MUSTAFA HAMED

MELILLA


Al PP, decidit a recollir firmes per forçar un referèndum sobre l'Estatut, li va ploure ahir un suport pú- blic tan inesperat com indesitjat.


Només 48 hores després que el líder del PP, Mariano Rajoy, llancés la seva proposta, el colpista Antonio Tejero Molina va difondre ahir una carta en què reclama la celebració d'una consulta popular sobre la Carta catalana, que jutja un intent d'"enviar Espanya a prendre vent". L'aval de l'extinent coronel de la Guàrdia Civil, condemnat per l'intent colpista del 23 de febrer de 1981 i expulsat de l'Exèrcit, va descol.locar el número dos del PP, �ngel Acebes, que va eludir fer-ne comentaris.


"¿FINS QUAN, ZAPATERO?"


Per irrompre en el debat públic sobre l'Estatut, Tejero, condemnat a 30 anys de presó i excarcerat des del 1996, va recórrer a la publicació d'una carta titulada "¿Fins quan, Zapatero?" al diari Melilla Hoy. És el mateix rotatiu en què un capità de la Legió va airejar recentment el suposat "malestar" de les Forces Armades amb la Carta catalana, i va assegurar que havia pensat a plantar-se amb la seva companyia a Madrid per expressar les seves queixes al ministre de Defensa, José Bono.


En un text manuscrit --"els ordinadors no són per a mi"-- i enviat per fax des de Madrid, Tejero evidencia quin és el seu grau de penediment a l'amenaçar de promoure accions dràstiques contra la reforma catalana. "Davant les notícies de les reunions secretes de José Luis Rodríguez Zapatero i els seus afins, així com de les seves conseqüències", Tejero es pregunta: "¿Qui s'han cregut que són aquesta gent per jugar amb la integritat d'Espanya?

(...) ¿És que no pararan de llançar-nos vespes perquè se'ns inflin els nassos i tirem pel dret?".

Malgrat que l'exmilitar colpista considera que els promotors de l'Estatut "no han comptat amb el Rei", no dubta a exigir al cap de l'Estat que, "igual com va parlar aquell 23-F perquè va esclatar una rebel.lia", ara també surti a la palestra. I és que, per al gran protagonista públic del cop d'estat fallit ara fa 25 anys, el Govern i les forces catalanes "estan intentant trencar la Corona d'Espanya de la qual el rei Joan Carles és dipositari".


"¿Què és això que Catalunya és una nació?", clama després Tejero, que sentencia a continuació: "No ho és ni al preàmbul ni a les entranyes de cap document; a més, no ho ha sigut mai". "Seríem molt covards si permetéssim que això es convertís en una vil realitat", es lamenta abans de proposar que es demani l'opinió de tots els espanyols a través d'un referèndum.


DEFENSA DEL SENY

"Reso a Déu, ja que crec en ell públicament, perquè faci imperar el seny, perquè il.lumini el Rei de les Espanyes i perquè confongui aquells que entreguen la pàtria per 30 vots i potser per alguna cosa encara més vergonyosa", acaba dient la carta.


En roda de premsa, el popular Acebes va esquivar com va poder la pregunta sobre les paraules de Tejero, coincidents amb els plans del PP: "No em mereixen cap consideració les valoracions que faci aquest senyor. No les glossararé ni comentaré, perquè el que digui el senyor Tejero sobre aquestes qüestions no em mereix la més mínima consideració". El secretari de comunicació del PP, Gabriel Elorriaga, va ser més expeditiu: "M'importa un rave".

"ESTRANYS COMPANYS DE VIATGE


El socialista José Blanco, d'altra banda, va atribuir la "coincidència" entre Tejero i el PP al viatge "cap a la radicalitat i l'extrema dreta" que segons ell ha emprès Rajoy. Un trajecte que, segons el secretari d'organització del PSOE, porta el president del PP a compartir "nau ideològica" amb "estranys companys de viatge", com "ultradretans, radicals i colpistes".
Sindicato Sindicat