Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : immigració
Què passa amb els detinguts a les operacions contra el "terrorisme islàmic"?
27 gen 2006
Després dels atemptats de lâ11-M a Madrid, han augmentat el nombre de detencions a persones àrabs, acusades de supòsits âterroristesâ? al llarg del territori espanyol. Segons dades de El País (10-12-2005) s'han produït 211 detencions des de lâ11-M, amb nombroses aplicacions de la legislació antiterrorista, i 104 de les persones detingudes segueixen a dia d'avui a la presó, moltes d'elles de forma preventiva, desconeixent si existeix vinculació amb el terrorisme.
El passat 15 de juny de 2005 a les dues de la matinada, va ser detingut, en el seu domicili a Barcelona, el jove algerià Yagoub Guemereg. Li va ser aplicada la llei antiterrorista, consistint en 5 dies d'incomunicació, durant els quals va ser torturat. Fruit dâaquests maltractaments va haver de ser traslladat a l'hospital, un cop traslladat a la presó de Madrid II.

Els motius de la detenció van ser els de âdelicte d'integració en organització terrorista, així com delictes de falsificació de document públic i/o oficial amb finalitats terroristes, delicte de tinença d'armes i substàncies explosives amb idèntiques finalitats, i diversos delictes de naturalesa diversa, com tràfic de drogues i dâaltres delictes d'anàloga significació, amb la finalitat de subvertir o finançar aquestes activitats terroristes (...)â?.

A la casa no havia ni armes, ni explosius, ni drogues, i en Yagoub no tenia antecedents penals ni aquí ni a Algèria. La notícia va ser retransmesa per tots els mitjans de comunicació, locals, autonòmics, estatals i fins i tot internacionals, facilitant totes les dades personals de l'acusat: nom complet, domicili exacte, data i lloc de naixement, etc., i les de la seva companya sentimental. Es van mostrar també imatges de la detenció, donant informació difamatòria sobre la seva persona. Lâescorcoll de la casa va ser selectiu, regirant a fons el menjador, i altres parts de la casa i deixant sense tocar armaris, altell, etc. Sembla que el registre no era tal sinó que era una manera de donar una imatge espectacular als mass media. No buscaven res en concret, o sabien perfectament el que havia o no a la casa.

El setembre del 2005, va ser traslladat del Centre Penitenciari (CP) Madrid II al CP Badajoz, vulnerant el seu dret a estar prop del seu entorn social, que és Catalunya, on hi viu des de l'any 2000. Li han estat negades les comunicacions vis a vis, i les comunicacions ordinàries es realitzen els dimecres, sense tenir en compte la llarga distància entre Badajoz i Barcelona (més de 900 quilòmetres), fomentant el seu aïllament, i la duresa que ja de per sí suposa el sistema penitenciari. Sense haver estat jutjat, Yagoub es troba en règim FIES (Fitxer d'Interns d'Especial Seguiment), una presó dins de la presó, amb més dificultats i controls per a comunicar-se amb l'exterior pel que fa a les visites, trucades, paquets o cartes i sense la possibilitat de realitzar activitats o tallers.

Lâ11 d'octubre de 2005, l'Audiència Nacional desestimà el recurs d'apelâ¢lació on es demanava l'acte de llibertat. I a dâavui encara no s'ha obert el secret de sumari (desconeixent els suposats indicis de la seva vinculació amb organitzacions terroristes) i Yagoub segueix en presó preventiva.

Igual que Yagoub, uns dies més tard va ser detingut Ridouane Elouarma en el si de la mateixa operació, anomenada âOperació Tigrisâ?, i actualment es troba en un centre penitenciari de València. La família va conèixer la detenció per la premsa: les televisions i els diaris es van encarregar de distribuir la seva foto profusament durant més d'una setmana. La policia deia que havia fugit, però en el moment de la detenció estava treballant com de rutina.

Actualment hi ha moltes persones acusades de terrorisme islàmic en presó preventiva, amb secret de sumari i a l'espera de judici. Agreujant-se després dels atemptats terroristes del 11 de setembre a Nova York i lâ11- M a Madrid, s'estan realitzant detencions de persones musulmanes de forma indiscriminada, vulnerant els drets constitucionals, així com altres drets humans. Les persones acusades passen llargs períodes de temps en presó preventiva sense proves contra els acusats. Un bon exemple és el cas de l'Operació Estany (Comando Dixan) a les comarques gironines, on un grup de persones van ser acusades de terrorisme islàmic i empresonades, quedant en llibertat posteriorment, ja que no hi havia tal vinculació. Aquestes persones van perdre la seva feina, la seva imatge es va veure afectada, etc.

En Yagoub vivia a Barcelona des de l'any 2000, i va participar en els tancaments a les esglésies de Sant Agustí l'any 2001. Ãs conegut pel seu bon humor, i el seu afectuós somriure. Ãs un noi tranquil, treballador i bon cuiner i colâ¢laborava en diversos projectes socials. Te una companya catalana des de fa 5 anys.

En la mateixa situació que en Yagoub es troben moltes persones que no tenen familiars directes a lâEstat espanyol, quedant encara més aïllats, amb més dificultats per conèixer la seva situació i amb una major situació dâindefensió davant de la vulneració dels seus drets. Aquesta situació sâagreja pel fet de poder perdre els permisos de residència si les persones es troben empresonades en el moment dâhaver-los de renovar.


Els i les familiars, amics i amigues, així com persones a nivell individual, ONG, entitats, etc.

Demanem:

- Que sigui respectada la presumpció d'innocència.

- Que siguin respectats els drets de les persones empresonades.

- Que siguin traslladats prop del seu entorn social i familiar com marca la llei.

- Que sigui obert el secret de sumari.

- Que no es vinculi els termes âàrab i musulmàâ? amb terrorisme islàmic.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Què passa amb els detinguts a les operacions contra el "terrorisme islàmic"?
27 gen 2006
Veure també:

Historia de la 'Operacion lago':
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/214546/index.php

Montaje mediático contra los musulmanes:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/187716/index.php
Sindicat