Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: @rtivisme
No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe
25 gen 2006
Aquests dies he estat a Berlín. És un bon lloc per observar el progrés i les seves conseqüències. En escoltar la novena simfonia de Beethoven, amb 160 persones al cor i 80 músics a l´orquestra, emocionat, vaig pensar el que era capaç de fer la unió de la intel·ligència i el treball precís i continuat de molta gent. A mi no em costa gaire emocionar-me, però el lloc, Alemanya i Berlín ho intensificaven.
No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe. I aquest pensament va estar present durant la meva estada. Podia copsar el creixement de la nova ciutat, les marques encara visibles d´un període nefast per ella, les ganes de treballar de la gent, d´anar endavant... Això ha coincidit amb una campanya per donar moral als alemanys que diu «Alemanya, terra d´idees» i amb el discurs de la nova presidenta del govern A. Merkel, demanant als ciutadans que recuperin el valor del treball.
A Berlín es pot copsar com el progrés ha fet renéixer la ciutat i alhora es pot reflexionar com el progrés, entès com la unió del treball i de la intel·ligència, va portar al poble alemany al fracàs més estrepitós de la seva història durant l´última guerra mundial.

El progrés ha portat a una part de la humanitat a augmentar l´esperança de vida des de gairebé 40 anys fins més de 80 anys, doblant-la. Ens ha donat l´alliberament de la dona. Ha tret de l´esclavatge a un munt de persones al món. Ens ha portat treball segur i una organització social que ens protegeix dels mals moments amb les assegurances, tan socials com privades. Ens ha donat un habitatge digne, tot i que en voldríem més. Ens ha donat ensenyament, fent-nos més autònoms a l´hora de decidir. Ens ha donat confort a casa, amb calor a l´hivern. Ens ha donat llibertat de moviments, amb el tren i el cotxe. Ens ha donat informació amb els diaris i llibertat d´informació amb Internet.
Tot i això hi ha molta gent que està en contra del progrés; en diem la cultura del no. És difícil entendre-ho.
En primer lloc hi ha la gent que està contra qualsevol canvi. És famosa la resistència a la implantació de l´electricitat, o al naixement dels cotxes. Són els que es resisteixen al canvi, els que tenen por i que ja els està bé romandre en la ignorància.
En segon lloc hi ha els tecnòfogs que estan contra qualsevol ciència, encara que saben que molta d´aquesta ciència i tècnica ajuda a no morir de fam a milers de persones al món.
Finalment hi ha l´efecte mediàtic, que premia el pessimisme front l´optimisme; José Antonio Marina diu que el fet de ser pessimista sembla que siguis més sensible més conscient, i a aquest carro s´hi apunta molta gent, sobretot jove.
Quan en un article anterior vaig parlar de desenvolupament i creixement, un lector em va escriure això: «Molt bé Joan! vols explicar-me quines son les teves propostes de futur? Segons tu el nostre sistema, està dotat dels mecanismes d'autorregulació que convertirien el caos actual en un paradís. És probable, però no hi ha cap indici. La sostenibilitat de la que parles, no és sinó la sostenibilitat del negoci.
En el nostre model, l'activitat econòmica està soldada a la destrucció del medi, la depredació dels recursos i la desaparició dels models culturals vinculats al coneixement. Si tenim una possibilitat per defugir la devastació, aquesta serà la transformació dels models productius en processos nets, desvinculats de pràctiques destructives que ara són normalitzades i valorades socialment».
Doncs sí. Crec en els mecanismes d´autorregulació, en la bondat que té el progrés entès com treball i intel·ligència. I en democràcia. L´exemple d´Alemanya és evident. Un progrés mal dirigit per Hitler és ara un malson de la història. Però Alemanya, superada ella mateixa, torna a ser un referent. Em nego a fer el joc d´estar en contra del progrés i, a canvi, conviure-hi espatarrat a 21ºC de temperatura, davant l´ordinador xatejant per Internet, amb la música a tota màquina i parlant pel mòbil. No es pot estar contra el progrés i estar tranquil a l´hora de fer-ne ús! Hi haurien d´haver més neorurals com els de Monars i els de Lliurona. O hi haurien d´haver més úlceres d´estómac al no poder digerir aquesta contradicció. Però no. No n´hi ha. Només més progrés és capaç de trobar els processos productius nets lluny de pràctiques destructives.
Kant va dir que la finalitat de l´home és convertir-se en un ser emancipat, capaç de pensar per si mateix i de prendre decisions al marge de les autoritats. Això que a escala individual és molt difícil, gairebé impossible, el treball de les generacions ho possibilita. La interacció d´uns amb els altres afavoreixen el progrés. En el mateix sentit José Antonio Marina diu «Per aconseguir l'autonomia, l'ésser humà ha d'alliberar-se d'unes coses i sotmetre's a unes altres. Ha d'alliberar-se de la tirania política, ha d'alliberar-se de la por, de la ignorància, de tot allò que li impedeixi avaluar bé els seus fins. Però haurà de sotmetre's a altres coses, per exemple, a les relacions afectives, als compromisos, a les normes de convivència... A Espanya la societat està adoptant una posició de passivitat excessiva, sotmetent-se amb massa facilitat a les modes: la del botellón, la de les drogues, la d´Operación Triumfo. Tot el món està responent de la mateixa manera en un mateix estímul i aquesta vulnerabilitat és perillosa. Això denota amb quina facilitat es perd la capacitat de reflexió i es deixa influir, no pels arguments, sinó per les consignes. Cal alliberar-se dels moviments cecs, per a això tenim el raonament i la capacitat d'anàlisi. Si ens manegem entre frases ínfimes o consignes emocionals, estem abdicant per una banda important de la nostra llibertat, que és la llibertat de pensar».
Heus aquí, doncs. Resoldre els problemes del progrés s´ha de fer amb més progrés i amb debat, recordant que el progrés ha d´arribar a tothom. Sovint és més fàcil romandre en la ignorància, posant el cap sota la taula, que afrontar que hi ha coses que no ens agraden i que hem d´assumir. Acceptar el progrés és també acceptar els seus efectes negatius. Només la coherència, el treball, la intel·ligència, l´ètica i el debat democràtic poden resoldre els seus problemes.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe
25 gen 2006
Efectivament, amic aleix, es perque estem a favor del progrès per tothom, que estem en contra del sistema capitalista.
Re: No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe
25 gen 2006
em sembla que l'Aleix viu massa bé. Pensa quantes persones al món no podran escoltar el que tu vas gaudir a Berlín...
Re: No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe
25 gen 2006
El teu progrés és a costa de la vida de cada cop més persones i altres éssers vius del planeta. Si li apliques aquesta correcció, on es queda el progrés?
El que més progressa de tot és el nombre d'egoïstes i d'estúpids. Aquest, com ja va demostrar l'historiador Carlo M. Cipolla, sembla sempre subestimat.
Re: No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe
25 gen 2006
El progrés, amés a més de tot això " tant fanatstic " que dius tu comporta destrucció de la natura, exhauriment dels recursos del planeta, aparició de noves malalties relacionades amb l'alimentació industrial, augment del control social a través de la tant aclamada tecnologia, alienació de la població que ens ha portat a malalties psicològiques cada cop més importants a Occident, explotació dels animals fins a límits mai anteriorment imaginats per a l'home, a més a més per a que els berlinesos visquin " tant bé" és necessari que dos terceres parts del planeta es vegin totalment expoliades dels seus recursos, obligats a treballar jornades interminables, i molts d'ells no tenen res que posar-se a la boca.
A més a més tot i destrossar tot el planeta per a " progressar " aquest " benestar " no ens aporta felicitat ja que aquesta vida de plàstic ens allunya tant de la natura i la vida sencilla que mai serem mínimament felicos a no ser que ens passem tot el dia sota els efectes de les drogues.
El teu progres ja te'l pots fotre per on et capiga!!

Ni deu, ni amo, ni ciència
Visca la vida lliure i salvatge
Re: No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe
25 gen 2006
aleix, crec que la teva anàlisi és ben esviaixada. La socialdemocràcia europea que com molt bé has definit té com a emblema a Alemanya no és ni de bon tros igual per a tothom. Als meus ulls és un sistema econòmic (i per tant social) que es va idear per "salvar-nos" del comunisme soviètic (i que consti que no en sóc defensor), però que s'ha demostrat que en un sistema capitalista neoliberal com l'actual no s'aguanta per enlloc i això és el que passa actualment. Saps perquè Alemanya és un dels països europeus amb més atur? doncs perquè aquest sistema tant genial anomenat capitalista estalvia costos amb el salari de les treballadores i les seus drets, amb el malgastament de recursos naturals i amb la reducció dels costos de producció (perquè són més barates les pomes xilenes que les de girona tot i haver viatjat milers de kilòmetres?). ÇAquest genial sistema no "progressa" economicament parlant ambels avenços tecnològics i l'economització de recursos. Per tot això totes les grans empreses alemanyes estan retallant llocs de treball i el nou govern el benestar social perquè? doncs perquè alemanya surt massa cara als seus ulls, la gent ha de patir una mica més perquè les companyies hi guanyin.

-AHH, per cert, d'alliberament de la dona res de res...mira la televisió i t'en adonaràs. Deixa que això ho digui en Maragall, el Barril...

Per acabar només et diré que si els 5000 milions d'essers humans que hi ha a tot el món visquessin consumint el que consumeix un alemany (ja no diguem un yanki), necessitariem 2'5 planetes i això no ho diu un mitja cerilla, sinó ecòlegs reconeguts pel seu treball (o sigui científics solvents).

Salut (d'un pessimista...sí, però no vençut)
Re: No em trec del cap la quantitat de gent que pensa que el progrés ens porta a la catàstrofe
25 gen 2006
Grans Frases de l'ilumineitor Aleix:

1 "En segon lloc hi ha els tecnòfogs (tecnòfobs?) que estan contra qualsevol ciència, encara que saben que molta d´aquesta ciència i tècnica ajuda a no morir de fam a milers de persones al món."

2 "Em nego a fer el joc d´estar en contra del progrés i, a canvi, conviure-hi espatarrat a 21ºC de temperatura, davant l´ordinador xatejant per Internet, amb la música a tota màquina i parlant pel mòbil."

3 "No es pot estar contra el progrés i estar tranquil a l´hora de fer-ne ús!"

4 "Resoldre els problemes del progrés s´ha de fer amb més progrés i amb debat, recordant que el progrés ha d´arribar a tothom. Sovint és més fàcil romandre en la ignorància, posant el cap sota la taula, que afrontar que hi ha coses que no ens agraden i que hem d´assumir. Acceptar el progrés és també acceptar els seus efectes negatius. Només la coherència, el treball, la intel·ligència, l´ètica i el debat democràtic poden resoldre els seus problemes."

* Doncs bé, 1 simplement és una confusió (habitual) pero potser també intencionada entre "ciencia" i "técnica/tecnología". A més, com tots sabem, el que ajuda a no morir de fam a la gent es l'accés als nutrients esencials, és a dir: la sobirania alimentària. No pas la tecnología transgència, o l'agroquímica, com subreptíciament sembla voler defensar el nostre iluminador.

* 2 fer el joc? El fet de criticar el capitalisme i defensar una racionalitat tecnológica amb equilibri ecológic, el fet de tenir una conciència mediambiental i no-especista no significa fer el joc a res... (?) ans al contrari, exaltar el progrés tecnologic (que tant agrada a l'aleix) sense ni tan sols fer crítica de la voragine capitalista, l'expoli mediambiental o el terrorisme antiecológic (per esmentar algunes variants) sí que és fer el joc, és fer el joc als poderosos capitalistes, a les multinacionals, als ecocides, en suma als principals beneficiaris de la supercrisi ecomomico-ambiental que ens ve asobre i que, si bé entre tots em propulsat com a consumidors, les burgesies mai n'han consentit una readequació, una reestructuració productiva que exigia i exigeix un profund canvi político-social. és a dir: la perdua de la seva hegemonia política sobre les classes populars/treballadores (democracia? sí, directa, participativa, antiautoritaria i antiburocràtica: autogestió)

En el fons, aquest és el mateix argument dels idiotes que diuen en temps de votacions electorals: "Si no votes no tens dret (sic) a queixar-te". Per tant, al cas: "si "et queixes" de la tecnología no tens dret (moral?) a usar-la".

* 3 es extensió de 4, només que aquí l'ènfasi ètic, d'una falsedat rampant, está mes descobert.

Amés, la simplicitat pueril desmonta completament l'argument: car, què es vol dir amb "estar en contra de la tecnología", i que es vol dir amb "estar tranquil a l'hora de ...". Jo, amo de mi mateix, puc reconèixer que "estic en contra de la tecnología" per l'absolutisme amb que es presenta la qüestió, però això no significa que condemni tota tecnología ni que renuncii a ella des del moment que m'és imposada. Tampoc vol dir que estigui tranquil a l'hora d'usar-la (al metro per ex. no m'hi sento pas de tranquil).

Així, malgrat que l'aleix ho intenta no aconsegueix que alquellxs que tenim consciència diguem-li global sentim cap "culpa", cap remordiment per usar tecnología sense tenir-ne devoció i/o fer-ne adoració. Ho sentim, nano.

* i 4 encara és més fals: aquest progrés, no "el" progrés, sino "aquest" progrés MAI no arribará a tothom. És impossible, per tant no et comprem la moto, noi. L'aleix torna a intentar donar-nos gat per llebre: no estem en contra de tota tecnología sigui quina sigui, estem en contra d'aquest capitalisme tecno-militar de dominació terrestre a tots els nivells que al final acaba reduint tota vida, no només els humans, a esclaus i eines de més dominació.

Per últim hi ha frases propies que li escauen
perfectament bé en el senyor aleix propiament:

"Acceptar el progrés és també acceptar els seus efectes negatius."
i per tant, per l'aleix:
"Sovint és més fàcil romandre en la ignorància, posant el cap sota la taula, que afrontar que hi ha coses que no ens agraden i que hem d´assumir."

Aquest progrés tecnologic és inviable, terrorista, injust i contraproduent: cal més progrés psicológic, moral, humà, més consciència, cal més llibertat, més comunitat, més autogestió.

La tecnología que necessitem (sense cap dubte) haurà de ser controlada per la societat igualitaria i autogestionaria, sino només será una alta eina de dominació i destrucció.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more