Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Portugal: Victòria per la dreta
24 gen 2006
El 'Bloco de Esquerda' manté la seva influència.

http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=69855&cidade=1
Per primera vegada a Portugal, la dreta gana una elecció presidencial. L'anterior cap de govern Cavaco Silva, derrotat pel socialista Sampaio en 1996, ha sigut ara triat en la primera volta amb el 50.6%. Menys d'un any després del desastre electoral de PSD/CDS, la dreta està de celebració una altra vegada. Però esta és principalment una victòria per al gran centre liberal: Cavaco va enfocar la seva campanya en cooperació estratègica amb el govern socialista.

Per al Partit Socialista, és una gran derrota. La seva direcció no va poder evitar l'existència de dos candidats. Manuel Alegre havia de ser l'oficial. Poeta ben conegut i anterior exiliat, Alegre es beneficia d'una aura utopista (absolutament immerescuda: com a primer ministre socialista durant 30 anys, tot el que va fer va ser votar per polítiques liberals). Però després de l'estiu, Mario Soares, de 81 anys, ex-primer ministre i ex-president, va anunciar la seva presentació com a candidat. Soares, com Alegre, era una quinta opció, després del rebuig de diversos potencials candidats de l'àrea socialista a enfrontar-se a Cavaco. El PS començava com a perdedor i tot va anar a pitjor amb Soares recolzant al govern liberal de Sòcrates. El resultat ha sigut una estranya situació en què un expresident, recolzat formalment pel govern, acaba amb un 14% del vot. Alegre, amb el vestit de ciutadà independent contra les burocràcies del partit, va proposar un vot de protesta contra el PS oficial. Va aconseguir el 20%.

De totes maneres, no cal esperar bones notícies d’aquesta marejada en aigües socialistes. Alegre, de 70 anys, està preparat per a tornar al parlament, on romandrà davall la freda mirada dels seus col·legues. En el congrés socialista següent, Sòcrates posarà la casa en bon orde. No li serà difícil: no hi ha ni rastre de programes alternatius. Els seguidors d'Alegre es van agrupar entorn d'ell pel seu caràcter simpàtic (a mitges poeta antifeixista, a mitges un 'dandi' portuguès) i per queixes internes en el PS. Els vots van venir de la fúria popular contra Sòcrates.

El candidat del Partit Comunista (el seu secretari, Jerónimo de Sousa) ha aconseguit un petit creixement, fins al 8.5%, confirmant que al canviar el seu líder el PC també va canviar l'humor de la premsa i va donar un nou alè als militants. La seva reunió central a Lisboa va reunir a unes 20.000 persones, i va ser una autèntica demostració de força.

Normalment, en tres anys no hi haurà eleccions a Portugal. Aquesta elecció estabilitza el marc polític durant un temps: el nou president serà ara un pol d'atracció cap a la dreta, i el primer ministre socialista Sòcrates agrairà aquesta excusa. Els empresaris ho van recolzar el passat mes de febrer, igual que ara van recolzar a Cavaco: en el nom de l'estabilitat. L'estabilitat empresarial està al comandament. Hora per a l'esquerra de mobilitzar.

http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=69857&cidade=1

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Portugal: Victòria per la "dreta"???!!!!!!!
25 gen 2006
El títol de la noticia "Portugal: Victòria per la dreta" dona a entendre que la victòria dels "socialdemocrates" del neoliberal PSD, significa la victòria de la dreta enfront de l'opció de esquerres (en aquest cas el PS). Com si el programa neoliberal del PS, fos quelcom diferent del programa neoliberal del PSD.
Sindicato Sindicat