Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Presència i absència dels termes socials a l'enciclopèdia lliure Wikipedia
21 gen 2006
Gràcies als seus voluntaris, aquesta pàgina de referència s'està convertint en una de les millors enciclopèdies que existeixen. No obstant això, molts articles relacionats amb la solidaritat encara necessiten un desenvolupament millor.


Creada per voluntaris, la seva consulta és gratuïta i la participació està oberta a tothom. La Wikipedia és l'enciclopèdia lliure més famosa i completa que hi ha a la Xarxa.
En el moment d'escriure aquest article, la versió en castellà de la Wikipedia té 85.931 articles. Tot i que la superen àmpliament l'alemanya, l'anglesa, la francesa, la italiana, la japonesa, la polonesa i la sueca, cadascuna amb més de 100.000 articles. Xifres que fan tremolar fins i tot lâEnciclopèdia Britànica.

Ja que els seus redactors són voluntaris, freqüentment els continguts depenen dels seus perfils. Ãs a dir, si no hi ha redactors interessats en un país com Uganda, probablement l'article sobre aquesta regió serà més pobre o, fins i tot, pot ser que ni existeixi.

Aquest tret característic de l'enciclopèdia ens pot portar a una pregunta: Quina presència tenen a la Wikipedia els termes relacionats amb la solidaritat? Unes quantes recerques d'articles i la comparació entre ells ens donaran una resposta.

Continguts molt desiguals

Crida l'atenció que termes com âsolidaritatâ?, âvoluntariâ?, âajuda humanitàriaâ?, âeducació per al desenvolupamentâ? o âcooperació internacionalâ? no existeixen encara en la versió en castellà, almenys en el moment de redactar aquest article.

Però també trobem altres conceptes amb un desenvolupament excel·lent. Buscant expressions com âdrets humansâ?, âpacifismeâ?, âeconomia socialâ?, âhomosexualitatâ? o âtransexualitatâ? s'obtenen articles extensos, ben estructurats, complets i que ofereixen a més una bibliografia i nombrosos enllaços per ampliar la informació.

Altres conceptes generals disposen d'articles amb menys valor: tenen escassa extensió, no tenen estructura o no aporten suficient bibliografia i enllaços. Si a més busquem paraules molt més concretes, els resultats solen ser inferiors.

Per exemple, la paraula âimmigracióâ? desenvolupa àmpliament la història d'aquest fenomen, però gairebé no tracta aspectes com l'exclusió social, el moviment i la legislació associada a la mateixa o la situació que es viu a Espanya.

L'article sobre la discapacitat és encara més breu i no comenta els tipus de discapacitat que existeixen, les dificultats que viuen les persones que tenen una o vàries i quins recursos i mesures s'han desenvolupat durant la història per millorar la seva qualitat de vida. Mancances com aquesta tenen altres conceptes com âONGâ?, âpobresaâ?, âcomerç justâ?, âdivisió digitalâ?, ârefugiatâ? o âdeute externâ?.

Una via de coneixement

Hi ha molta gent millorant Wikipedia constantment, amb centenars d'edicions per hora, que són registrades en un historial. Les edicions que consisteixen en vandalisme o disbarats es tracten de revertir ràpidament.

L'enciclopèdia va ser fundada per Jimmy Wales i Larry Sanger basant-se en el concepte âwikiâ?, paraula que en hawaià significa âràpidâ?. L'objectiu dels seus fundadors és estendre ràpidament el coneixement, fent-lo accessible a tothom i fent també possible que qualsevol aporti el seu propi coneixement.

Com s'afirma en les seves pàgines: âPer a nosaltres el saber humà ha d'intercanviar-se i fluir sense necessitat de cap permísâ?.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa