Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
La pressió social aconsegueix que una transnacional retiri avui una demanda contra el govern de Bolivia
19 gen 2006
Nota de premsa emesa per lâObservatori del Deute en la Globalització i Enginyeria Sense FronteresLA PRESSIÃ SOCIAL ACONSEGUEIX QUE UNA TRANSNACIONAL RETIRI AVUI UNA DEMANDA CONTRA EL GOVERN DE BOLÃ?VIA

La pressió social internacional ha aconseguit que lâempresa transnacional de capital espanyol Aguas del Tunari abandoni avui la demanda de 25 milions de dòlars que reclamava al govern de Bolívia en concepte de danys pel trencament del contracte del servei públic de lâaigua de Cochabamba (Bolívia).
Nota de premsa emesa per lâObservatori del Deute en la Globalització i Enginyeria Sense FronteresLA PRESSIÃ SOCIAL ACONSEGUEIX QUE UNA TRANSNACIONAL RETIRI AVUI UNA DEMANDA CONTRA EL GOVERN DE BOLÃ?VIA

La pressió social internacional ha aconseguit que lâempresa transnacional de capital espanyol Aguas del Tunari abandoni avui la demanda de 25 milions de dòlars que reclamava al govern de Bolívia en concepte de danys pel trencament del contracte del servei públic de lâaigua de Cochabamba (Bolívia).

Barcelona, 19 de Gener 2006

El govern de Bolívia signarà avui un compromís de compraventa dâaccions amb lâempresa transnacional Aguas del Tunari SA (AdT) concloent així el procés dâarbitratge iniciat pel consorci AdT en contra de lâEstat bolivià davant del Centre de Sol.lució de Controvèrsies Relatives a Inversions (CIADI) del Banc Mundial. Aquest acord amistós permetrà a lâEstat bolivià comprar per 2 bolivians (uns 20 cèntims dâeuro) el 80% de les accions del consorci Aguas del Tunari i resoldre un procés legal que ha durat gairebé quatre anys.

210 organitzacions i personalitats de tot el món van exigir lâany passat al consorci Aguas del Tunari que desistís de continuar amb la demanda dâindemnització de 25 milions de dòlars presentada davant lâòrgan dâarbitratge del Banc Mundial i respectés el dret a lâaigua de la població boliviana.

Dins la campanya internacional de denúncia, a Espanya les organitzacions Enginyeria Sense Fronteres i Observatori del Deute en la Globalització âUPC van emprendre accions de pressió contra lâempresa espanyola Abengoa S.A. que té el 25% del capital social del consorci Aguas del Tunari.

Una forta revolta popular del poble de Cochabamba per recuperar la gestió pública de lâaigua va obligar al Govern a rescindir els contractes de la concessionària lâany 2000. Un any abans i sota la pressió del Banc Mundial, el govern bolivià va privatitzar la gestió de lâaigua potable i va adjudicar la concessió a les multinacionals Bechtel i Abengoa, principals accionistes dâAguas del Tunari. Lâany 2000 el poble es va aixecar en una revolta popular coneguda com âla guerra de lâaiguaâ? que va ser severament reprimida per les autoritats, amb un saldo dâ un mort i de desenes de ferits i empresonats. El poble denunciava la implantació de tarifes intolerables del servei públic de lâaigua a una població molt empobrida. El preu de lâaigua va augmentar en más de 100%es facturava als usuaris el cost de les instal.lacions i, a més, es va prohibir la utilització de fonts naturals dâaigua, o de pozos que ellos mismos había construido en sus propiedades.

Lâany 2002, el consorci va formalitzar la sol.licitud dâarbitratge davant del Centre Internacional de Diferències Relatives a Inversions (CIADI). Avui és previst que Aguas del Tunari retiri la demanda i signi un acord que permetrà a lâEstat bolivià comprar per 2 bolivians (uns 20 cèntims dâeuro) el 80% de les accions del consorci Aguas del Tunari, corresponents al 55% propietat dâInternational Water BV (participada al 50% per Bechtel i Edison) i al 25% per una filial del grup espanyol Abengoa. Pel que fa al 20% restant de les accions, quedaran en mans de quatre empreses privades bolivianes, com fins ara.

Les organitzacions lâObservatori del Deute en la Globalització âUPC i Enginyeria Sense Fronteres, juntament amb la Coordinadora de Defensa del Agua y la Vida de Cochabamba, denuncien que a dia dâavui les parts no han fet pública informació suficient sobre els detalls econòmics de lâacord ni la situació financera del consorci, que creuen que podria arrossegar deutes superiors als 7 milions dâeuros.

El cas bolivià demostra un cop més la pressió que està fent el Banc Mundial perque els governs privatitzin els serveis públics, el fracàs de les empreses privades en el respecte dels drets humans i la protecció de les poblacions més desfavorides i el debilitament dels governs del Sud davant les empreses transnacionals.


Contactes:

Jaume Delclos
Enginyeria Sense Fronteres-Catalunya
jdelclos ARROBA uoc.edu, 696.643.489

Mónica Vargas
Observatori del Deute en la Globalització â UPC
monica.vargas ARROBA debtwatch.org , 662.02.64.97

Comité de Solidaritat amb els Pobles Indigenes dâAmerica

Més informació sobre les organitzacions civils adherides i les reaccions de lâempresa a: http://www.debtwatch.org/cat/observatoris/trans/index.php?id=2

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La pressió social aconsegueix que una transnacional retiri avui una demanda contra el govern de Bolivia
19 gen 2006
âUn dia tot serà millorâ?.
Sindicat Terrassa