Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : sanitat : laboral
patim una alarmant pèrdua de poder adquisitiu
17 gen 2006
Segons que ha aparegut a la premsa en els darrers dies més de 430.000 treballadores i treballadores catalans han perdut poder adquisitiu en els darrers temps, especialment el darrer any. I és que la inflació s’ha situat, un cop més, per damunt de les previsions i dels termes pactats en la negociació col•lectiva, més encara en el cas del Principat amb una economia molt més inflaccionista que la del conjunt de l’Estat espanyol. El mateix passa a les Balears i el País Valencià.

Així, els qui no estan afectats per convenis amb clàusules de revisió salarial han perdut poder adquisitiu de forma alarmant. Aquestes informacions asseguren que els 430.000 afectats haurien perdut una mitjana de poder adquisitiu de 210 euros durant l’any 2005. Una pèrdua de poder adquisitiu que es quantificable gràcies al diferencial d’IPC pactat i real. Cal tenir en compte que, sovint, l’�ndex de Preus al Consum es calcula de forma poc realista o que, per exemple, no va amagar una gran inflacció amb l’entrada en circulació de l’euro.

Aquesta circumstància fa encara més denunciable l’actitud de CCOO i UGT, aplaudida pel govern central, de renovar amb la patronal l’anomenat Acuerdo Interconfederal de Negociación Colectiva per a l’any 2006. Aquest acord compromet als sindicats espanyols a aplicar el principi de “contenció salarial� en la negocació dels convenis col•lectius i a ajustar-se a la previsió d’IPC del govern espanyol, que és del 2%. Aquest anys, a Catalunya, l’augment del cost de vida s’ha situat entre el 3,5 i el 4%.
Des de la Intersindical-CSC hem demanat de forma reiterada que cal un altre model de concertació, molt més proper als treballadors i treballadores, en una línia molt més reivindicativa usant l’acció sindical per aconseguir millores i defensant exclussivament els treballadors i treballadores i no l’statu quo sindical.
Mira també:
http://www.intersindical-csc.org/index.php?obre=01noticies_ampliar&id=100

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat