Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
Paris-Dakar solidario
15 gen 2006
Aquests dies la maquinària de propaganda està prestant atenció al rally que els rics van a fer on se'l deixen fer: El rally Dakar.
Hi ha un grup de gent que té ganes de passar-s'ho bé de tant en tant, i això els agrada fer-ho muntats a cavall d'una gran màquina tot terreny que pugui anar a gran velocitat sigui quin sigui el territori que trepitgen.

dakar_cotxe-superior.jpg


Com que l'important és poder experimentar les capacitats límit que té la tecnologia actual per a córrer per la superfície d'un planeta, això requereix de grans inversions econòmiques en peces i recanvis fets per l'ocasió, mecànics, helicòpters de salvament, guardies de seguretat, i demés personal assistencial.

dakar_estripant.jpg


Per a cobrir aquestes despeses, a més de comptar amb la pròpia cartera, els convé comptar amb més diners aliens, i és per això que entren en el joc del patrocini el qual condueix necessàriament a la difussió mediàtica per a rendibilitzar la publicitat dels patrocinadors.

I ja tenen un primer dilema, doncs per a què el gran públic s'empassi això que fan a casa dels altres, per una banda necessiten que no els rebin a trets, i d'altra banda necessiten donar la sensació que van a fer el bé en comptes del mal.

dakar_roderes.jpg


El Rallie París-Dakar, després Barcelona-Dakar, i que ara ja cap país del nord vol al seu territori, consisteix en una cursa en què l'únic valor són els occidentals que formen part de la festa. La destrucció del territori (que tantes normes ens posem a casa nostra), l'abocament descontrolat de residus sòlids i líquids (estil Everest), les velocitats suïcides (i homicides per als vianants), la sobèrbia i falta de respecte per les persones de classe social inferior (qui paga mana, i tu calles cabrón que no ets ningú), etc. formen part de la cara oculta d'aquesta festa, molt difícil de veure a través de la premsa dominant.

dakar_residus.jpg


Avuí he vist la redifussió d'un reportatge que RTVE ha fet sobre la festa aquesta, i on han explicat llargament que han creat una fudació anomenada "Dakar solidario" per a què el rallie serveixi per a ajudar els pobres. Després d'ensenyar la descàrrega de paquets de medicines (allò tan típic dels militars humanitaris) han enumerat un munt de mancances que té Mauritania (falta de metges, hospitals, eines, fàrmacs,..) i també que només hi ha 10 aparells de diàlisi en tot el país.

dakar_fum.jpg


Al xxxx del reporter que ha anat a pendre per la informació, se li ha acudit entrevistar una de les persones que estava fent diàlisi en aquell moment, la qual ha fet saber que aquest día donava la "casualitat" que els aparells funcionaven, doncs no funcionen bé quasi mai. També ha afegit (extraordinari que ho hagin colat per TVE) que si és veritat que volen ajudar, doncs que ajudin de veritat.

paris-dakar_charcoal1992.gif

Dibuix "Paris-Dakar" Charcoal 1992

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat