Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral : sexualitats : dones
Drets per maternitat en relació a la Seguretat Social
14 gen 2006
Les treballadores tenen dret a 16 setmanes de baixa remunerades al 100%, el que situa al nostre país en el vuitè lloc d'Europa quant a prestacions per maternitat.



Molt lluny de les dones noruegues que poden arribar a gaudir de 52 setmanes i no diguem de les sueques que estan de baixa 96 setmanes. A la cua d'aquest rànquing Portugal, que solament concedeix permís de maternitat durant 12 setmanes.

La situació a Europa Consulta amb l'advocada

Ara per ara, la llei contempla que d'aquestes 16 setmanes les sis primeres són de repòs obligatori; la resta del permís, és a dir les 10 setmanes restants, es poden convertir en 20 setmanes a mitja jornada. Aquest dret solament es pot exercir si la treballadora arriba a un acord amb l'empresa.

També es contempla que tant la mare com el pare puguin acollir-se a aquest règim, establint torns de matí o tarda per a atendre al bebé.

Quin és l'import de la prestació?

La Seguretat Social abona una prestació econòmica durant la baixa per maternitat. Per a això la dona ha d'haver estat afiliada durant almenys nou mesos abans del dia del part i haver cotitzat un mínim de 180 dies en els cinc anys anteriors al part.

L'import d'aquesta prestació es calcula sempre segons la base reguladora de cotització a la Seguretat Social, que sol ser del 100%.

El pare pot percebre aquesta prestació durant la totalitat del permís de descans (llevat de les sis primeres setmanes) en el cas que la mare no reuneixi el requisit de cotització mínima exigible.

Parts múltiples

Les 16 setmanes són ampliables a 2 setmanes més per cada fill a partir del segon en els casos de part múltiple. En aquest supòsit, la treballadora té dret a percebre un subsidi especial de 6 setmanes de durada per cada fill a partir del segon. L'import d'aquest subsidi serà el mateix que el de la prestació principal.

Fills prematurs

En el cas que el bebé sigui prematur o requereixi hospitalització després del part, una vegada transcorregudes les sis primeres setmanes posteriors a l'enllumenament, si el petit segueix en la maternitat els pares poden suspendre la resta del gaudi d'aquesta prestació (10 setmanes) i reprendre-la a partir de la data de l'alta hospitalària del menor.

Si hi ha riscos en l'embaràs...

Si les condicions de treball impliquen un risc per a la salut de la mare o per al fetus la treballadora pot demanar a l'empresa que la col.loqui en un altre lloc més adequat. Si això no fos possible, la futura mare té dret a la suspensió del contracte per risc durant l'embaràs.

El metge serà l'encarregat de donar la baixa fins al dia que s'inicia el permís de maternitat, o abans si desapareix la causa que impedia treballar a la dona.

Al llarg del temps que duri aquesta situació cobrarà un subsidi igual al 75% de la teva base reguladora. L'organisme encarregat d'aquesta gestió és l'Institut Nacional de la Seguretat Social.

Fins a fa dos anys les úniques beneficiàries eren les treballadores per compte aliè, però des de llavors també es poden acollir les treballadores autònomes i les integrades en el Règim Especial d'Empleats de Llar. Per a accedir a aquesta prestació el requisit imprescindible és estar al corrent en el pagament de les quotes a la Seguretat Social.

El pare podrà tenir baixa per "maternitat"

Recentment la Seguretat Social ha reconegut el dret dels pares a accedir a la prestació per maternitat en cas de defunció de la mare i per traspàs de la mateixa.

Amb aquesta mesura es pretén evitar la desprotecció del nounat per a evitar el "buit legal" existent fins a aquest moment ja que fins a ara la prestació de descans maternal és un dret de les mares treballadores durant un període de 16 setmanes de les quals el pare pot gaudir fins a 10, sempre amb l'autorització de la mares, que és la beneficiària directa de la prestació.

Amb la nova resolució es disposa que "en cas de mort de la mare durant el part o en moment posterior, amb independència que aquella es trobi o no inclosa en l'àmbit de la Seguretat Social, el pare podrà accedir a la prestació econòmica per maternitat durant la totalitat del període reglamentari, sempre que el treballador acrediti els requisits exigits".

Drets després de la baixa

-1 hora de lactància

La mare pot absentar-se una hora diària del treball, bé dividint aquest temps en dues fraccions de mitja hora, bé reduint la jornada laboral en mitja hora a l'inici o al final. L'Estatut dels Treballadors estableix que correspon a la treballadora concretar l'horari d'aquest permís. Únicament, ha d'avisar a l'empresa quinze dies abans que reprengui la seva jornada normal.

-Excedència

Es pot sol·licitar l'excedència en el treball com a màxim fins que el nen compleixi 3 anys.

El temps que duri l'excedència es computa a l'efecte d'antiguitat i durant el primer any la mare té dret a la reserva del lloc de treball. En alguns convenis col·lectius aquest termini s'amplia fins als 3 anys.

-Reducció de jornada

Si el nen és menor de 6 anys es pot sol·licitar la reducció de la jornada laboral que duu a aparellada una reducció proporcional en el salari que oscil·la entre un terç i la meitat.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Drets per maternitat en relació a la Seguretat Social
17 mar 2006
es veritat que pots ajuntar tot el temps d´alletament, fent aixi que la baixa es prolongui dos mesesos més? total seria 16 semanes mes dos mesos d´alletament?
Sindicato Sindicat