Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Dones en la Història, V i última (Cat / cast)
13 gen 2006
34 dones destacades que han anat contra corrent
L'«altra meitat» de la Història



Maria Montessori
Pedagoga italiana dels segles XIX-XX. Estudià contra la ferma oposició del seu pare i del sistema educatiu. Fou la primera italiana amb el títol de metgessa. Treballà amb nens subdotats, i després amb nens difícils d'un barri marginal, els quals aconseguí motivar i educar. El seu sistema (sistema Montessori), basat en el fet d'aprofitar la vitalitat natural i creativa dels infants per fer-los aprendre, s'estengué arreu.

Milena Jesenská
Periodista txeca del segle XX. S'especialitzà en articles de temes femenins, com la moda. Es féu comunista, però després ho abandonà davant l'exemple soviètic. Fou nòvia de Kafka, un dels seus amors. Sota el règim hitlerià (d'ocupació) treballà organitzadament per salvar jueus. Fou detinguda i deportada a un camp d'extermini, on morí, de malaltia, després d'haver adoptat habitualment actituds dignes, i d'indisciplina.

Juanita Cruz
Torera espanyola del segle XX. De molt petita sentí una gran il·lusió pel toreig. En l'ambient de tolerància de la II República, aconseguí torejar en públic i amb èxit, enmig de molts obstacles pel fet de ser dona. Després de la guerra civil no pogué torejar més a Espanya, però ho continuà fent a Amèrica llatina amb gran èxit, i també entre prohibicions. Als 30 anys es retirà i tornà a Espanya a fer vida anònima.

Frederica Montseny
Política anarquista espanyola del segle XX. De família militant i anarquista, s'adherí a la CNT i la FAI i desenvolupà tota la vida una gran actuació política. Escriví llibres. En un («El hijo de Clara») plantejà el tema de la llibertat de la dona. Durant la guerra civil fou ministra de Sanitat del Govern de la República, i era la primera europea en arribar al càrrec de ministra. Perduda la guerra, hagué d'afrontar l'exili, la insolidaritat francesa i, poc després, una altra fugida, de París, davant la invasió nazi. La supervivència, junt amb la seva família, en una França semiocupada encara fou molt més dramàtica, ja que era «buscada». Finalment fou detinguda i empresonada, però se salvà de l'extradició. Durant la resta de la seva vida, a França i després ja a Espanya, no parà la seva activitat: direcció d'una revista, viatges, mítings i conferències.

Melanie Klein
Psicoanalítica austríaca del segle XX. Era de família jueva. Després d'un matrimoni poc afortunat, de tenir alguns fills i filles i de patir una crisi mental, reclosa en una clínica, la lectura d'un llibre de Freud li va obrir tot un món: la psicoanàlisi. Començà a investigar en el seu passat, en els seus fills i en nens i sobretot nenes. Davant l'ambient antisemita del règim nazi, emigrà a Londres. Esdevingué la mare de la psicoanàlisi infantil. Escriví «La psicoanàlisi de nens», i establí la teoria que «les pèrdues provoquen creativitat» (la pèrdua d'un ésser estimat o d'un objecte valuós desferma una activitat compensatòria).

Coco Chanel
Dissenyadora de moda francesa del segle XX. De nom Gabrielle, tingué una infància dura, sense pares. Decidí no casar-se i fer un altre tipus de vida. Amb l'ajuda d'un amant ric, començà amb una botiga de capells, a París. S'anà especialitzant en una moda femenina senzilla («pobra»), natural i còmoda, a base de jerseis bastos i pantalons. Seduí les dones riques a vestir com a pobres, i ella es féu rica. Arribà a tenir 3.500 empleades. Durant la II Guerra Mundial tancà la botiga com a protesta. Es considera que alliberà el cos femení d'un vestir tradicional feixuc.

Rosalind Franklin
Científica anglesa del segle XX. De família jueva, estudià a Cambridge, enmig d'un ambient de discriminació per ser dona. Treballà en la investigació del carbó, de l'aplicació dels raigs X al vidre, de l'ADN i de virus. Morí als 37 anys. Les seves descobertes parcials sobre l'ADN foren decisives, entre altres, per a la descoberta de l'estructura d'aquest, però no li fou reconegut. Hagué d'abandonar-ne la investigació per l'ambient d'hostilitat que l'envoltava, i, posteriorment, ni després de morta se li reconegué la seva part.

Antoni Ferret
http://llengcat.com/aferret
______________________________________


MUJERES EN LA HISTORIA
34 mujeres destacadas que han ido contra corriente
La «otra mitad» de la Historia


Maria Montessori
Pedagoga italiana de los siglos XIX-XX. Estudió contra la firme oposición de su padre y del sistema educativo. Fue la primera italiana con el título de médica. Trabajó con niños subdotados, y después con niños difíciles de un barrio marginal, a los cuales consiguió motivar y educar. Su sistema (sistema Montessori), basado en el hecho de aprovechar la vitalidad natural y creativa de los niños por hacerlos aprender, se extendió por todas partes.

Milena Jesenská
Periodista checa del siglo XX. Se especializó en artículos de temas femeninos, como la moda. Se hizo comunista, pero después lo abandonó ante el ejemplo soviético. Fue novia de Kafka, uno de sus amores. Bajo el régimen hitleriano (de ocupación) trabajó organizadamente para salvar judíos. Fue detenida y deportada a un campo de exterminio, donde murió, de enfermedad, tras haber adoptado habitualmente actitudes dignas, y de indisciplina.

Juanita Cruz
Torera española del siglo XX. De muy pequeña sintió una gran ilusión por el toreo. En el ambiente de tolerancia de la II República, consiguió torear en público y con éxito, en medio de muchos obstáculos por el hecho de ser mujer. Tras la guerra civil no pudo torear más en España, pero lo continuó haciendo en América latina con gran éxito, y también entre prohibiciones. A los 30 años se retiró y volvió a España a hacer vida anónima.

Federica Montseny
Política anarquista española del siglo XX. De familia militante y anarquista, se adhirió a la CNT y la FAI, y desarrolló toda su vida una gran actuación política. Escribió libros. En uno («El hijo de Clara») planteó el tema de la libertad de la mujer. Durante la guerra civil fue ministra de Sanidad del Gobierno de la República, y era la primera europea al llegar al cargo de ministra. Perdida la guerra, tuvo que afrontar el exilio, la insolidaridad francesa y, poco después, otra fuga, de París, ante la invasión nazi. La supervivencia, junto con su familia, en una Francia semiocupada todavía fue mucho más dramática, puesto que era «buscada». Finalmente fue detenida y encarcelada, pero se salvó de la extradición. Durante el resto de su vida, en Francia y después ya en España, no paró su actividad: dirección de una revista, viajes, mítines y conferencias.

Melanie Klein
Psicoanalítica austríaca del siglo XX. Era de familia judía. Tras un matrimonio poco afortunado, de tener algunos hijos e hijas y de sufrir una crisis mental, recluida en una clínica, la lectura de un libro de Freud le abrió todo un mundo: la psicoanálisis. Empezó a investigar en su pasado, en sus hijos y en niños y sobre todo niñas. Ante el ambiente antisemita del régimen nazi, emigró a Londres. Llegó a ser la madre de la psicoanálisis infantil. Escribí «La psicoanálisis de niños», y estableció la teoría de que «las pérdidas provocan creatividad» (la pérdida de un ser querido o de un objeto valioso desata una actividad compensatoria).

Coco Chanel
Diseñadora de moda francesa del siglo XX. De nombre Gabrielle, tuvo una infancia dura, sin padres. Decidió no casarse y hacer otro tipo de vida. Con la ayuda de un amante rico, empezó con una tienda de sombreros, en París. Se fue especializando en una moda femenina sencilla («pobre»), natural y cómoda, a base de jerseys bastos y pantalones. Sedujo a las mujeres ricas a vestir como pobres, y ella se hizo rica. Llegó a tener 3.500 empleadas. Durante la II Guerra Mundial cerró la tienda como protesta. Se considera que liberó el cuerpo femenino de un vestir tradicional engorroso.

Rosalind Franklin
Científica inglesa del siglo XX. De familia judía, estudió en Cambridge, en medio de un ambiente de discriminación por ser mujer. Trabajó en la investigación del carbón, de la aplicación de los rayos X al vidrio, del ADN y de virus. Murió a los 37 años. Sus descubrimientos parciales sobre el ADN serían decisivos, entre otros, para el descubrimiento de la estructura de éste, pero no le fue reconocido. Tuvo que abandonar esta investigación por el ambiente de hostilidad que la rodeaba, y, posteriormente, ni incluso muerta se le reconoció su parte.

Antoni Ferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Dones en la Història, V i última (Cat / cast)
15 gen 2006
la conciència de classe enlluerna per la seva absència, posar al mateix lloc la chanel i la federica...
Re: Dones en la Història, V i última (Cat / cast)
15 gen 2006
Y las otras, ¿tienen algo que ver con Federica Montseny?, ¿por qué sólo hablas de Coco Chanel?, presiento que lo tuyo no tiene tanto que ver con la conciencia de clase como con la conciencia del prejuicio...
Sindicato Sindicat