Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Situació actual del CSA L'Euterpe
13 gen 2006
Des de que vam recuperar l’antic teatre i cinema Euterpe, i vam iniciar el projecte de Centre Social Alliberat, han passat set mesos durant els quals ha predominat la rehabilitació i adeqüeció de l’espai juntament amb el gran ventall d’activitats i actes s´han realitzat.
   
Aquests mesos han estat plens de xerrades, passis de vídeo, dinars, berenars i sopars populars, concerts, festetes i grans actes, mercats d’intercanvi, activitats als carrers, tallers per nens, nenes i grans, actuacions de teatre, tallers d’acrobàcia, de dansa del ventre, de teatre, de mim, de música àrab, de guitarra, de defensa personal i d’escalada. D’entre totes aquestes activitats destaquem la gran inauguració del dia 30 de juliol, durant la qual l’escenari i les butaques tornaren a omplir-se després de 8 anys d’abandó de l’espai; els tants diumenges a la Rambla fent activitats per xics i grans; la jornada de cultura popular i la festa del Solstici d’hivern; el quinto antifeixista aquestes festes de Nadal; l’acte polític i cultural que el dia 13 de desembre va realitzar ENDAVANT, amb centenars de persones durant totes les activitats; la festa de Cap d’Any, amb la que vam aconseguir fer una acte allunyat de l’oci consumista i alienador que tant explotat està a la Zona Hermètica; i sobretot, destacar l’enorme treball desenvolupat per l’Assemblea del Centre Social que s’ha reunit cada dilluns, de forma oberta i amb la participació de joves i veïns, elaborant una feina continuada.

Tot i que des de el primer dia el projecte del Centre Social Alliberat L'Euterpe ha estat obert a la ciutadania i ha despertat la passió de milers de sabadellencs que han compartit tots un bocí del projecte, i que la rehabilitació aconseguida garanteix a l´espai un futur com a centre social creatiu i popular, al sistema capitalista prima el benefici econòmic i la propietat privada, encara que sigui parassitària.

La familia Tort i Brutau, propietaria dels gairebé 6000 metres quadrats de l’espai, que des del 97 tenia abandonat l´edifici i que al segon dia d´okupació ja va denunciar, ha triat l’avantprojecte de l’arquitecte Ramon Sanabria. Malgrat l´edifici està catalogat d´equipament cultural i porta més d´un segle d´ús popular, l´avantprojecte ja ha estat aprovat per la Comissió del Paisatge Urbà, de caràcter tècnic i consultiu, formada, entre d’altres, per la Fundació Bosch i Cardellach, per l’arquitecte Feliu Llobet i pel promotor immobiliari Pedro Molina. Consisteix en enderrocar el cinema i la resta d´edificis de la cantonada d´or i destinar la planta baixa 2000 metres quadrats de locals comercials i aixecar habitatges de luxe a les a la resta, amb un jardí públic al centre.
A hores d´ara s´està redactant el Pla Especial Urbanístic, concret per a la finca, basat en el treball de Sanabria i que cal que sigui aprovat al ple municipal de l´Ajuntament de Sabadell i per a la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa al paper de l’Ajuntament dins de tota aquesta operació, cal dir que veu amb bons ulls la transformació de l’Euterpe en el que l’avantprojecte presenta, encara que aquest signifiqui la destrucció del patrimoni històric i no tingui en compte cap ús social de l’espai.
Aquest avantprojecte només respón als interesos econòmics dels propietaris i de l’Ajuntament, éssent aquests dos els màxims beneficiats de l’operació especulativa que comporta l’enderrocament de l’Euterpe. Operació que enriquirà més encara els propietaris i augmentarà, altre vegada, les arques municipals mitjançant l´especulació.

Des de novembre del 2005, el Centre Social Alliberat es troba amenaçat per l’ordre de desallotjament que pesa sobre ell. Amb aquesta ordre, es torna a demostrar com les lleis del mercat i de l’estat pretenen condemnar a mort aquest espai de lluita i desobediència diàries, intentant per la via de la repressió i la violència destruir el nostre projecte i provocar l´enderrocament de l’antic teatre i cinema.
L’ordre que va ser presentada a l’Assemblea del Centre Social presentava una sèrie de irregularitats que anul•laven la seva legalitat donat que no especificava els nostres drets a l’hora de defensar-nos jurídicament, i estava destinada a l´Assemblea, enlloc d´una persona concreta com és necessari.
Com a resposta, hem presentat un recurs al•legant les irregularitats abans esmentades i recordant que, sense una nova ordre, el desallotjament seria del tot il•legal.

Malgrat tot, L'Euterpe no ha deixat ni un moment de realitzar els actes i les activitats programades ni deixarà de fer-ho. A més, si proven de desallotjar, defensarem de tantes maneres com facin falta l’espai alliberat. En cas que els armats guanyessin, sols ens quedarà una enorme ràbia per alliberar, i una enorme llista d´espais abandonats,on poder desenvolupar el nostre projecte, molts encara de propietat pública.


Sols el poble salva el poble, l´euterpe es queda!
12-1-06

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Situació actual del CSA L'Euterpe
13 gen 2006
Ale Ale!
l´Euterpe es queda!
desallotjaments son disturbis!
Re: Situació actual del CSA L'Euterpe
27 gen 2006
Aquest matí, els gossos de l'estat han entrat al CSA Euterpe i l'han desallotjat.
S'ha convocat una concentració per aquesta tarda a les 7, agraïrem la vostra solidaritat

1 desallotjament, 1.000 okupacións!!!
Re: Situació actual del CSA L'Euterpe
27 gen 2006
El dissabte a les 19h. n'hi ha una altra ;)
Re: Situació actual del CSA L'Euterpe
29 gen 2006
El divendres 27 passava pel centre de Sabadell i vaig veure que havien chapat l´euterpe, estaven totes les entrades tapiades amb tochanes (tècnica que utilitzen últimament per prevenir les ocupacions). A la paret de la qual hi havia un cartell amb una convocatòria de manifestació el mateix dia a les 7 de la tarda, eren les 6.45 i vaig decidir apuntar-me a la concentració. A la concentració no coneixia a ningú, però no importa vaig caminar amb ells perquè havia estat en alguna activitat de les que havien fet i estic totalment dâacord amb les reivindicacions que es movien en aquesta mani. Però va ser tot plegat una putada ja que em van prendre per un âsecretaâ? , si ni més ni menys que un polí, quin fàstic tu. Es va córrer la veu de que era un secreta i em van començar a incordiar, quan mâhan vaig adonar tothom es pensava que era un polí i no em van deixar ni demostrar que no ho era. Aquesta actuació em recorda la que pren el poder repressor policial, que actuen de la mateixa forma no conversen no pregunten ells només treuen la porra i res més. Per tant mâagradaria dir-vos que si lluiteu contra un sistema corrupte i injust no actueu de la mateixa forma que ho fan els vostres enemics, ja que així les alternatives no valen res. Continuant amb la historia finalment vaig veure entre la gent una amiga que be amb mi a la uab A classe de ciències ambientals hi li vaig explicar la historia però no deixaven de incordiar-me hi vaig decidir marxar, moment en el qual em van cridar amb el lema âSECRETA IDIOTA TE CREES QUE NO SE NOTAâ?.
Potser a estat la experiència més patètica de la meva vida.
Espero que aquest fet serveixi perquè reflexioneu una mica sobre la forma dâactuar. NO SIGUEM IGUALS QUE ELLS NO DISCRIMINEM, NO MALTRACTEM, NO VIOLEM, NO REPRIMIM, NO SIGUEM INJUSTS!!!!
Apa gracies i adéu !!!!!!
Sindicat