Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Manifest Critic contra el 5%
12 gen 2006
contra el 5%

http://www.diariparlem.com/content/view/1078/2/

http://blocs.mesvilaweb.com/node/view/14785
MANIFEST CRÃ?TIC

Després d'anys d'inoperància, la Comissió de les Corts valencianes per a la reforma de l'estatut, obeint més a una estratègia dissenyada des de Madrid que als interessos valencians, va posar en marxa els treballs parlamentaris per dur a terme la reforma de l'Estatut valencià. Durant uns mesos, la comissió va intentar escenificar un diàleg amb la societat que, finalment, es va concretar en compareixences de 20 minuts de diverses organitzacions, entre elles el Bloc Nacionalista Valencià. Quasi totes les intervencions van incidir en la necessitat de rebaixar, o eliminar de l'estatut, la barrera electoral del 5 per cent. Finalment, l'estatut pactat pel PP i el PSOE no va reflectir aquesta demanda social i, de nou, la barrera del 5 per cent apareixia al text. Una vegada aprovada la Proposta d'Estatut a les Corts valencianes es lliurà a les Corts generals, on el passat 20 de setembre es va debatre la seua admissió a tràmit. En aquesta sessió el 5 per cent va convertir-se en el principal protagonista, ja que tots els grups parlamentaris, excepte el PP i el PSOE, van qualificar la barrera electoral d'injusta i antidemocràtica.

PER QUÃ DIEM NO AL 5 PER CENT EN L'ESTATUT VALENCIÃ

La barrera del 5 per cent reforça els efectes del vot útil al PP i al PSOE, aboca els valencians al bipartidisme i va en contra de la pluralitat democràtica.

Impossibilita la presència de partits, com el Bloc Nacionalista Valencià, que compta amb més de 114.000 vots i és la tercera força municipal al País Valencià amb més de 20 alcaldes i més de 300 regidors.

El País Valencià és l'únic territori no uniprovincial de l'estat on existeix una barrera d'aquestes característiques.

La barrera del 5 per cent s'aplica sobre el total autonòmic tot i que la circumscripció electoral és provincial, cas únic al Regne borbònic.

La barrera del 5 per cent hauria impedit el desenvolupament polític de forces d'altres territoris, avui en dia consolidades com el BNG, ERC, EA, Aralar, IC-V i la XA.

La barrera del 5 per cent autonòmic permet donar actes de diputat a llistes amb menys vots que altres en una mateixa circumscripció que es queden sense representació, cas que s'ha produït en les últimes convocatòries electorals en la circumscripció de Castelló.

A més a més aquesta Proposta d'Estatut obre de nou el conflicte lingüístic a l'anomenar el «valencià» com a «idioma valencià» i pretén blindar-lo al pujar el PP i el PSOE a dos terços els vots necessaris per a la seua reforma.

Per la qual cosa fem una CRIDA

al sentit democràtic dels partits catalans ERC, IC-V i EUiA perquè convencin el seu soci, el Partit dels Socialistes de Catalunya, perquè, en el procés que l'Estatut valencià està seguint al Parlament espanyol, acceptin les esmenes presentades pel Bloc Nacionalista Valencià, a través del BNG, i que demani als seus companys del PSOE que utilitzin la majoria que, amb la resta de partits democràtics, tenen per tal de fer prosperar les esmenes presentades pel Bloc Nacionalista Valencià i aconseguir una millora del text perquè aporti major qualitat democràtica, tot rebaixant la barrera antidemocràtica del 5 per cent i es tanqui la porta al secessionisme lingüístic.

Tenim ara l'oportunitat de comprovar fins a on arriba la sensibilitat democràtica del PSC, dels seus companys del PSOE i dels seus màxims dirigents. Fins ara ja ho hem vist: han tingut el desvergonyiment de no fer ni cas de les més representatives entitats cíviques valencianes. Ho tornaran a fer?Signat:

Joaquim Auladell Freixinet, Agustí Barrera Puigví, Carles Benítez Baudés, Biel Barnils Carrera, Gabriel Borràs Calvo, Xavier Borràs Calvo, Guillem Chacon Cabas, Agustí Colomines Companys, Mònica Escútia Fors, Concepció Falcó, Judit Fontcuberta, David Gimeno Ayuso, Agustí Soler Regàs, Francesc Vicens Giralt, Enric Borràs Calvó

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest Critic contra el 5%
19 gen 2006
salutacions nacionalites
Sindicat Terrassa