Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Joseba Permach, portaveu de Batasuna: «L'important és el procés de pau i no si fem actes»
12 gen 2006
ENTREVISTA A JOSEVA PERMACH: PORTAVEU DE BATASUNA
- Què pot significar l'acte del dia 21?
- «Creiem que pot ser un pas endavant perquè hi donarem a conèixer un procés de debat que ha estat públic i transparent al voltant de la ponència Bide Eginez. En aquest sentit, s'han fet 260 assemblees arreu del país. Tota aquesta dinàmica demostra que hi ha una legalització de facto d'un moviment polític que es mou. Pensem que així contribuirem a enfortir el procés de pau perquè Batasuna n'és un interlocutor bàsic.»

- Com pot contribuir aquest acte a ajudar a legalitzar Batasuna?
- «Pensem que una cosa són les conseqüències jurídiques de la il·legalització, i unes altres, les polítiques. Creiem que aquests tres anys han significat, de fet, la derrota de l'aposta per fer-nos desaparèixer per part del PP i el PSOE. El suport social aconseguit en les eleccions ha estat francament important, per part de l'esquerra independentista. Hem resistit i som aquí. Amb humilitat demanem quina força europea podria fer el mateix des de la il·legalitat?»

- Veieu indicis que el PSOE s'obri a aquesta legalització?
- «El que sí que veiem és que en una part del PSOE hi ha hagut moviments. Hem sentit declaracions en el sentit de voler aparcar estratègies conjuntes de guerra, compartides amb el PP, per treballar ara en una altra direcció. Això, i l'acord del Congrés dels Diputats instant al diàleg amb ETA, han estat dos elements positius. El que resulta insòlit és que, per ara, Batasuna continuï il·legalitzada.»

- Quina opinió teniu de les declaracions del tinent general Mena?
- «Més enllà dels fenòmens de dringadissa d'espases, el que cal no oblidar és que l'article 8 de la Constitució estableix que les forces armades són per negar la voluntat dels pobles i garantir la unitat espanyola. És això que cal posar en evidència, més que no pas les paraules d'un general. Una Constitució en la qual van participar els mateixos franquistes va fer de l'Estat una mena de presó de nacions. I és això que caldria denunciar. Cal canviar això per accedir a una democràcia de debò.»

- Batasuna serà present en les eleccions del 2007?
- «Estem segurs que l'esquerra independentista i Batasuna han de ser-hi. Farem tot el possible per ser-hi presents. Però per nosaltres el debat clau no és si hi podrem ser o no. O si es pot fer l'acte del dia 21 o no. El tema clau és que ben aviat es respectin els drets del conjunt dels ciutadans bascos; i, per altra banda, que siguem capaços en els propers mesos d'aconseguir un escenari de pau i democràcia.»

- Què opineu dels intents del PP de fer prohibir els vostres actes?
- «Descriuria l'actitud del PP com una estratègia global caracteritzada per una posició estoica i de resistència davant els nous temps. El marc jurídic i polític està en crisi, sobretot al País Basc i a Catalunya. El PP, amb les actituds del passat, intenta continuar aferrant-se al seu electorat. Ara creiem que són conscients que els vuit anys de política repressora han fracassat. I la seva immobilitat ho reflecteix.»

- Com veu Batasuna el procés estatutari català?
- «Veiem que existeix un poble denominat Països Catalans, que té dret a decidir lliurement el seu futur, com el País Basc. Però alhora veiem que aquests processos tenen una negació total per articular-se com a pobles davant els reptes del segle XXI. Ens sumem a les reivindicacions catalanes que demanen el dret a decidir, però no entrem més enllà perquè crec que cada país té dret a articular la seva pròpia via, sense ingerències de fora.»

- Com són les vostres relacions actuals amb el PNB?
- «És evident que dins el PNB hi ha discrepàncies i un intens debat intern. Però no ens hi volem posar. El que veiem de la seva línia política és que hi ha una clara deriva dels sectors més biscaïns i propers al president del partit, Josu Jon Imaz, cap a posicions més regionalistes o autonomistes, en clau de beneficiar-se dels acords que li puguin venir de pactar de nou amb el PSOE.»

- Quina sorpresa pot aportar la pròxima Aberri Egunala?
- «Cada any es diu que el Dia de la Pàtria basca produirà declaracions. Més enllà del gran titular que algú hi vulgui penjar, el més important és que cada any s'hi faci un pas endavant. Nosaltres voldríem que per aquella data s'hagués creat una mesa de partits per resoldre el conflicte. Per això cal posar les bases per a un acord sòlid. És el que es prioritza des del Fòrum de Debat Nacional.»

TONI STRUBELL


Joseba Permach.
PORTAVEU DE BATASUNA, portaveu de Batasuna.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Joseba Permach, portaveu de Batasuna: «L'important és el procés de pau i no si fem actes»
15 gen 2006
Todos los partidos vascos menos el PSOE y el PP piden la legalización de Batasuna

Y bien, ¿qué están haciendo para que esto sea una realidad? ¿A qué están esperando?
Si estarían por la labor ya habrían convocado una manifestación unitaria con este propósito pidiendo la democracia para Euskal Herria.

Las palabras se las lleva el viento.
Sindicat Terrassa