Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
L'Euterpe no es Toca!! Democràcia és decidir. Democràcia és participar
12 gen 2006
Després de set mesos de treball al CSA L'Euterpe (SBD), les lleis del mercat i de l'Estat intenten condemnar aquest espai
Democràcia és decidir, democràcia és participar!
Perquè l’Euterpe és i serà de totes, RECUPEREM-LO!

Aquesta història comença l’any 1893, quan l’obra creada per l’arquitecte Juli Betllevell es culmina amb la construcció del teatre Euterpe, adjacent al ja reconegut bar restaurant Euterpe. Aquest espai, no va trigar gaire en aconseguir un prestigi i un renom arreu de la ciutat, de l’Estat Espanyol i d’Europa en general.
Va funcionar ininterrumpudament fent la funció de teatre, cinema i lloc de trobada fins l’octubre del 1997, any en que les lleis del mercat el van condemnar al desprestigi i l’abandó. Durant vuit anys va romandre abandonat a la sort de rates i gats, que el van convertir en una autèntica vergonya per tota la ciutat. Finalment, el 17 de juny del 2005, un grup de persones va decidir posar fi a aquesta situació, okupant-lo, rehabilitant-lo i desenvolupant-hi un projecte social on tothom hi tingués cabuda.
Aquest projecte, es caracteritzà des del primer dia per la voluntat de fer-lo el màxim participatiu possible entre el poble de Sabadell, per tal que sigués aquest el principal beneficiari de la recuperació de l’espai. Així doncs, des d’aquell dia i des de l’autonomia, l’autogestió i l’assemblearisme es va anar perfilant el que actualment és una eina de cultura popular.
Després del que van ser unes duríssimes tasques de rehabilitació; l’espai es va omplir de xerrades, passis de vídeo, dinars, berenars i sopars populars, concerts, festetes i grans actes, mercats d’intercanvi, activitats als carrers, tallers per nens, nenes i grans, actuacions de teatre, tallers d’acrobàcia, de dansa del ventre, de teatre, de mim, de música àrab, de guitarra, de defensa personal, d’escalada, etc. A tot això, hem d’afegir que l’espai del Centre Social ha servit i serveix d’infraestructura per a diferents col•lectius que fan un treball social a la nostra ciutat, a més de ser un punt de trobada per a gent de tot tipus i de totes les edats que fan un ús habitual del vestíbul del cinema, reconvertit ara en una cafeteria a preus populars.
Han passat més de sis mesos des d’aquell 17 de juny i ara, com no podia ser d’una altra forma, les lleis del mercat i de l’Estat, han condemnat a mort aquest Centre Social Alliberat, conduït per la ciutadania.
Així doncs, l’Euterpe és un espai que forma part de la memòria col•lectiva, que desenvolupa la tasca de equipament cultural, i que ara més que mai, és una peça de participació ciutadana i popular. Per això, creiem que totes les veus que clamen perquè l’Euterpe continuï en peu i perquè se li doni l’ús que es mereix, no poden ser silenciades per la via de la força i la imposició. En una democràcia, ha de ser el poble qui ha de poder decidir i participar sobre allò que li ha de pertànyer, per això fem una crida al conjunt del poble sabadellenc perquè prengui part en la gestió de l’espai i en la defensa d’aquest, evitant que per la via de l’autoritarisme, es condemni a l’Euterpe i al Centre Social a res més que un gaire be segur enderrocament.
Per tant, exigim que s’aturi l’ordre de desallotjament, que es sospesin els dos projectes (un buscant el benefici col•lectiu i l’altra buscant el màxim benefici particular i econòmic) i que el futur de l’espai sigui fruit de la voluntat ciutadana.

Perquè sigui el poble qui decideixi!
Perquè sigui el poble qui participi!
Parem el desallotjament del Centre Social Alliberat l’Euterpe!
Evitem l’enderrocament!
RECUPEREM-LO!

Centre Social Alliberat Euterpe, Gener del 2006

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa