Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
de com es financien els partits i la seva transparència
11 gen 2006
DE COM ES FINANCEN ELS PARTITS I LA SEVA TRANSPARÃNCIA

Per: Màrius Garcia

Encara que sembli mentida, ja fa 10 anys que les formacions polítiques estem parlant de la reforma de la Llei Orgànica de lâany 1987 que regula les finances dels partits. Evidentment, el fet que hagi passat tot aquest temps no és una qüestió sense importància i demostra que hi ha una manca de voluntat.

Lâobjectiu de la reforma no és un altre que el de la transparència de les finances. Vivim un moment històric en què es produeix un allunyament clar entre formacions polítiques i ciutadania. Per superar aquest fenomen és clau la introducció de mecanismes de radicalitat democràtica en la maquinària interna dels partits, però també és crucial que el finançament dâaquesta maquinària sigui absolutament transparent.

Des que lâany 1996 es registressin les primeres propostes de reforma al Congrés de Diputats ha plogut moltíssim i han passat moltes coses en relació a com alguns partits sâhan finançat. No vull fer gaire memòria però sí que val la pena recordar que darrerament han aparegut als mitjans de comunicació notícies sobre condonacions de deutes i sobre la xifra global de donacions anònimes privades que reben algunes formacions.

Ara fa quinze dies el president Benach va convocar als secretaris dâorganització i finances dels partits catalans amb representació parlamentària, però cal explicar el context en què sâhan produït les darreres reunions dâaquest tipus. Les trobades sempre sâhan convocat després que apareguessin als mitjans de comunicació alguns escàndols sobre el finançament de partits; la penúltima va ser arran del famós â3%â? i la darrera després de la notícia de les condonacions de deutes per part de la âLa Caixaâ?. Ãs evident que la conjuntura no era la més adequada ja que algú podria pensar que lâobjectiu és crear la imatge que âaquí no passa resâ?.

El propòsit de la reunió dâaquest mes de desembre era fer balanç de âlâAcord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits políticsâ? signat lâany 2001. Convé detenir-se només una mica en aquest acord. En primer lloc per dir que lâany 2001 va ser molt positiva lâaparició dâaquest document ja que suposava un primer compromís per treballar per a la transparència des de la voluntat dels partits per âautoregular-seâ?. Dic autoregular-se perquè el document no és altra cosa que una declaració de voluntats sense que impliqui cap tipus dâacord de modificació de la Llei Orgànica. Ãs rellevant destacar, a tall dâexemple, que aquest acord no parla de la prohibició de les donacions anònimes -que és una de les qüestions més importants que hauria de recollir la llei, com més tard explicaré-. Cal doncs passar de âlâautoregulacióâ? a una bona âregulacióâ? legal.

En tot aquest context i en el marc de la reunió convocada pel president del Parlament de Catalunya, amb la legitimació dâuna força que no ha vist condonat cap dels seus deutes i que no rep donacions anònimes, ICV ha plantejat 10 propostes per reformar la Llei Orgànica 3/1987, de 2 de juliol, sobre el finançament dels partits polítics.

Les propostes es plantegen en un moment polític important ja que al Congrés dels Diputats sâestà tramitant la reforma de la llei i el període de presentació dâesmenes finalitza a primers de febrer. Lâobjectiu dâICV no era altre que, en el marc de lâAcord del 2001, les formacions catalanes ens poséssim dâacord en una sèrie de punts per defensar-los conjuntament al Congrés mitjançant els respectius grups parlamentaris. Lâintent va fracassar potser perquè a algunes formacions ja els va bé el sistema actual, caldrà que expliquin les seves raons.

Les propostes dâICV van en una doble direcció. En primer lloc, crear una regulació ben clara i exigent i, en segon, establir un règim sancionador en els casos dâincompliment.

En el primer bloc de propostes sâinclouen les de prohibir les donacions anònimes; el finançament privat ha de comportar més límits i mecanismes de control i publicitat extenent la prohibició de donacions anònimes a les fundacions dels partits.

Igualment necessària és la creació dâun registre amb tots els crèdits dels partits i lâestabliment dâun règim de condonació de deutes de manera que sâinformés de qualsevol modificació de les condicions amb les entitats de crèdit al Tribunal de Comptes, a la Sindicatura de Comptes i al Banc dâEspanya. Si aquestes modificacions comportessin condonació de deutes o dâinteressos, serien preceptius els informes del Tribunal i de la Sindicatura de Comptes i del Banc dâEspanya amb la posterior informació, en el seu cas, al Congrés i als Parlaments autonòmics.

Racionalitzar les despeses electorals seria una de les altres propostes principals, com ara fent real la proposta de tramesa en un sol sobre de tota la propaganda electoral dels partits.

Quant al segon gran bloc, el de les sancions, des dâICV considerem que pel descobriment de la irregularitat financera és imprescindible poder disposar de la resposta de sancions adequades potenciant el paper del Tribunal de Comptes espanyol i de la Sindicatura de Comtes a Catalunya. Ambdues institucions han dâaugmentar la seva capacitat investigadora - fins i tot amb la facultat dâinspecció de comptes bancaris - i la seva capacitat auditora.

En la proposta dâICV també sâinclou un règim sancions com la de congelar subvencions als partits quan incompleixin els deures de transparència davant el Tribunal de Comptes o la Sindicatura. Al mateix temps si es superés el límit de la despesa electoral, lâimport superat seria descomptat de la corresponent subvenció. Tipificar penalment el finançament irregular dels partits és una altra de les propostes.

Aquesta és la contribució dâICV al debat, caldrà esperar al mes de febrer âquan acabi el termini de presentació dâesmenes a la modificació de la llei orgànica 3/1987- per saber quin és lâabast de la reforma que proposen els altres partits.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: de com es financien els partits i la seva transparència
11 gen 2006
per ke no expliqueu els xecs ke li dona la caixa a ERC?
Re: de com es financien els partits i la seva transparència
11 gen 2006
¿Y el dinero dado por la Generalitat a EUiA, para arreglar un despacho?.
Sindicat Terrassa