Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
No hi estem d'acord. No a la reforma de l'ICS
08 gen 2006
El projecte de llei de reforma de l'Institut Català de la Salut ens sembla altament inconvenient pels elements «liberalitzants» que conté.

Considera l'ICS com «un» «proveïdor de serveis de salut» (llenguatge mercantilista) entre altres ens, «públics i privats», en competència. Creiem que ha de ser «el» «servei públic que vetlli per la salut», encara que hi hagi altres serveis privats «complementaris».

Preveu que els diferents serveis dins de l'ICS poden arribar a «tenir personalitat jurídica» (com si fossin microempreses que competissin entre elles). Entenem que el servei públic de salut ha de funcionar amb autonomia, sense rigideses burocràtiques, però com una unitat de servei.

Parla de «costos creixents», que caldria estalviar amb una concepció «empresarial». Entenem que cal aplicar els costos necessaris amb un concepte de servei públic.

Es parla de «recaptació per mitjà de preus i tarifes» (entre altres formes de captació de rcursos). No volem copagament, han de ser exclusivament recursos públics.

Prestaria serveis privats («prestacions no incloses dins el catàleg de serveis»). Volem una separació nítida entre el que és públic = igualitari per a tothom, i el que és privat = segons com es paga.

Funcionaria a base de diversos cossos de personal: estatutari, funcionari i laboral. És a dir: personal fix i ben remunerat (probablement el que ja hi ha ara) i personal més o menys precari (el que entri nou?).

Ens cal, i volem, un servei públic, amb recursos públics, amb personal públic, que atengui la salut dels ciutadans com un dret preferent, d'acord amb les necessitats de salut de cadascú i, òbviament, gratuït en el moment de l'ús (ja es paga pels impostos).

L'ICS ha de ser més flexible, sense regideses, però no pas a canvi d'un esperit mercantil. Amb la salut no s'hi juga ni s'hi fa negoci.

Lamentem tenir aquesta important dissidència amb un Govern del qual formem part, però una cosa no treu l'altra.

EUiA del Guinardó - Desembre de 2005

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No hi estem d'acord. No a la reforma de l'ICS
08 gen 2006
raimon belenes del PSC empezo privatizando servicios dentro del IMAS y ahora continua con lo mismo en el ICS

eua, estis en el mismo gobierno de seudo-izquierda que privatiza , de que os quejais si es con vuestro apoyo
Re: No hi estem d'acord. No a la reforma de l'ICS
09 gen 2006
si això és un govern catalanista i d´esquerres, jo en vull un d´independentista i revolucionari. Visca les C.U.P. i les llibertats! Salut i justicia!
Sindicato Sindicat