Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Dones en la Història, IV (Cat / Cast)
06 gen 2006
DONES EN LA HISTÒRIA
34 dones destacades que han anat contra corrent
L'«altra meitat» de la Història


Sissi
Emperadriu austríaca del segle XIX. Muller de l'emperador Francesc Josep, testimoni encara de l'absolutisme tradicional, es decantà progressivament cap al liberalisme i cap a la sobirania del poble hongarès, nació subordinada. Així ajudà aquesta nació a obtenir la transformació de l'imperi centralitzat en imperi «dual» (dues nacions associades). Fou assassinada per un anarquista.

Lou Andreas Salomé
Pensadora i escriptora russa dels segles XIX-XX. Visqué a Itàlia i Àustria. Escriví una vintena de llibres i més de cent articles. Es relacionà amb els principals intel·lectuals del seu temps, entre ells Nietzsche i Freud, els quals captivava per la seva bellesa, a més de la intel·ligència, però no va acceptar l'amor de cap, i només l'amistat. Desenvolupà un feminisme, però defugint el fet d'igualar-se als homes (propi del feminisme del seu temps), sinó reivindicant la igualtat de tracte i l'amistat des de la diferència remarcada.

Cosima Wagner
Música italiana dels segles XIX-XX. Visqué un triangle amorós amb dos músics, el marit i l'amant (Wagner), al qual sacrificà la seva carrera, ajudant-lo. Però el sobrevisqué 47 anys, durant gran part dels quals administrà la seva memòria, la seva música, dirigint les interpretacions i fent-ne reinterpretacions. Sobretot en la gestió del gran teatre Festpielhaus, a Bayreuth (Alemanya).

Camille Claudel
Escultora francesa dels segles XIX-XX. Fou amant d'un altre escultor, amb qui col·laborà, a partir d'haver-ne estat alumna. Quan es trencà la relació, quedà en una sentida solitud, i la seva obra esdevingué una lluita contra la pobresa. Al final embogí i hagué de passar els últims 29 anys de la seva vida en un psiquiàtric.

Margaretha Geertruida Zelle («Mata Hari»)
Actriu i espia holandesa del segle XX. Després d'una ruïna familiar i d'un matrimoni desgraciat, en trobar-se sense mitjans i per la dèria de fer molts diners, es posà a fer de ballarina, sense tenir-hi preparació, però inventant un passat exòtic i fals. Per la mateixa preocupació fou amant d'alguns homes rics. Dins l'ambient de la Primera Guerra Mundial, intentà fer d'espia, però fou descoberta, acusada falsament i executada.

Rosa Luxemburg
Revolucionària polonesa dels segles XIX-XX. Era de família jueva, i en l'adolescència hagué de sofrir l'ambient antisemita. Un pogrom antijueu i la prohibició de l'ensenyament en polonès per part dels ocupants russos la decantaren a la militància. Realitzà la seva acció revolucionària a Suïssa i Alemanya. Oposada al nacionalisme. Defensava «viure la vida», a més de lluitar (cosa que ella no pugué fer). S'oposà a Lenin pel concepte autoritari de la revolució que tenia aquest. Arribà a dirigent de la II Internacional. Començada la I Guerra Mundial, s'hi oposà, en contra de molts dels seus companys. El 1919, en l'ambient de la revolta socialista alemanya, fou assassinada per elements de l'exèrcit.

Gertrude Bell
Exploradora i política britànica dels segles XIX-XX. Estudià a Oxford, voltada només de nois. Viatjà, i s'enamorà del desert i dels valors de la cultura àrab. Resseguí els països del Pròxim Orient, que arribà a conèixer més que cap altre occidental. Dins el marc de la I Guerra Mundial, formà part dels serveis d'intel·ligència britànics, i arribà a comandant de l'exèrcit. Molt apreciada pels àrabs. Desenvolupà una tasca diplomàtica de primer ordre en la instauració d'un Estat sobirà a l'Iraq. També fundà i desenvolupà el Museu de Bagdad. Acabada tota aquesta tasca, entrà en depressió i se suïcidà.
________________________________

MUJERES EN LA HISTORIA
34 mujeres destacadas que han ido contra corriente
La «otra mitad» de la Historia


Sissi
Emperatriz austríaca del siglo XIX. Mujer del emperador Francisco José, testigo todavía del absolutismo tradicional, se decantó progresivamente hacia el liberalismo y hacia la soberanía del pueblo húngaro, nación subordinada. Así ayudó a esta nación a obtener la transformación del imperio centralizado en imperio «dual» (dos naciones asociadas). Fue asesinada por un anarquista.

Lou Andreas Salomé
Pensadora y escritora rusa de los siglos XIX-XX. Vivió en Italia y Austria. Escribió una veintena de libros y más de cien artículos. Se relacionó con los principales intelectuales de su tiempo, entre ellos Nietzsche y Freud, a los cuales cautivaba por su belleza, además de la inteligencia, pero no aceptó el amor de ninguno, y sólo la amistad. Desarrolló un feminismo, pero rehuyendo el hecho de igualarse a los hombres (propio del feminismo de su tiempo), sino reivindicando la igualdad de trato y la amistad desde la diferencia remarcada.

Cosima Wagner
Música italiana de los siglos XIX-XX. Vivió un triángulo amoroso con dos músicos, el marido y el amante (Wagner), al cual sacrificó su carrera, ayudándolo. Pero lo sobrevivió 47 años, durante gran parte de los cuales administró su memoria, su música, dirigiendo las interpretaciones y haciendo reinterpretaciones. Sobre todo en la gestión del gran teatro Festpielhaus, a Bayreuth (Alemania).

Camille Claudel
Escultora francesa de los siglos XIX-XX. Fue amante de otro escultor, con quien colaboró, a partir de haber sido su alumna. Cuando se rompió la relación, quedó en una sentida soledad, y su obra devino una lucha contra la pobreza. Al final enloqueció y debió pasar los últimos 29 años de su vida en un psiquiátrico.

Margaretha Geertruida Zelle («Mata Hari»)
Actriz y espía holandesa del siglo XX. Tras una ruina familiar y un matrimonio desgraciado, al encontrarse sin medios y por la obsesión de hacer mucho dinero, se puso a hacer de bailarina, sin tener preparación, pero inventando un pasado exótico y falso. Por la misma preocupación fue amante de algunos hombres ricos. Dentro el ambiente de la Primera Guerra Mundial, intentó hacer de espía, pero fue descubierta, acusada falsamente y ejecutada.

Rosa Luxemburgo
Revolucionaria polaca de los siglos XIX-XX. Era de familia judía, y en la adolescencia debió sufrir el ambiente antisemita. Un pogrom antijudío y la prohibición de la enseñanza en polaco por parte de los ocupantes rusos la decantaron a la militancia. Realizó su acción revolucionaria en Suiza y Alemania. Opuesta al nacionalismo. Defendía «vivir la vida», además de luchar (cosa que ella no pudo hacer). Se opuso a Lenin por el concepto autoritario de la revolución que tenía éste. Llegó a dirigente de la II Internacional. Empezada la I Guerra Mundial, se opuso a ella, en contra de muchos de sus compañeros. El 1919, en el ambiente de la revuelta socialista alemana, fue asesinada por elementos del ejército.

Gertrude Bello
Exploradora y política británica de los siglos XIX-XX. Estudió en Oxford, rodeada sólo de chicos. Viajó, y se enamoró del desierto y de los valores de la cultura árabe. Resiguió los países del Próximo Oriente, que llegó a conocer más que ningún otro occidental. Dentro del marco de la I Guerra Mundial, formó parte de los servicios de inteligencia británicos, y llegó a comandante del ejército. Muy apreciada por los árabes. Desarrolló una tarea diplomática de primer orden en la instauración de un Estado soberano en Irak. También fundó y desarrolló el Museo de Bagdad. Acabada toda esta tarea, entró en depresión y se suicidó.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat