Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : globalització neoliberal : laboral
Assemblea en Sants: les acomiadades i acomiadats de SEAT es preparen per a la lluita
05 gen 2006
Més d'un miler d'acomiadades, acomiadats i companyes i companys solidaritzant-se van acudir a l'Assemblea convocada per la Secció Sindical de la CGT de SEAT al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona. L'Assemblea ha sigut un èxit, amb la sala de gom a gom amb més de 600 persones i més de 400 a l'exterior, recolzant i sent informats per megafonia del que ocorria a l'interior.La nota predominant ha sigut la participació i les ganes de lluitar contra els acomiadaments, en un ambient de plena llibertat d'intervenció, demostrant l'esperit de resistència i lluita, per part de tothom, contra els despropòsits de l'empresa. Després que els representants de CGT informaren del desenvolupament de l'ERO i el seu inconcebible significat dins de la història del moviment obrer en SEAT i les seves lluites, es va realitzar una exposició de la situació jurídica/ legal del mateix i les seves repercussions en els acomiadaments, amb vista a la defensa dels llocs de treball. En aquest punt van ser moltes les intervencions intentant aclarir tots els dubtes que es van exposar i unificant criteris per a afrontar les futures lluites, sentint-se un ambient general de resistència davant l'agressió patronal com no es vivia des de molt de temps.

Respecte a la qüestió jurídica, es van explicar les línies generals del recurs d'alçada que presentarà la CGT contra l'ERO, davant la Generalitat, demanant la nul·litat de la totalitat de l'Expedient en funció dels estudis econòmics realitzats pel Gabinet d'Estudis Confederals de l'organització, que demostren que no hi ha causes objectives ni econòmiques per a aquests acomiadaments, i que no es van esgotar les vies de reducció del suposat excedent laboral. Així mateix, s'ha tornat a fer insistència de nou en la desproporció existent entre els 660 acomiadaments de l'ERO i el nombre de dones (132) i afiliats de CGT (145) afectats pel mateix, suposant quasi un 22 % dels afectats, estudiant-se una altra demanda per aquesta discriminació i repressió sindical contra la militància de la CGT.


Els dies 9, 10 i 11 de gener, les acomiadades i acomiadats, han d'anar a l'escola d'aprenents de la SEAT a recollir la documentació de les liquidacions, acte en què estarà present la CGT per a donar el seu suport i evitar arbitrarietats per part de l'empresa. El sindicat ha recordat a les afectades i afectats que no estan obligats a signar-ho, disposant fins al 31 de gener per a decidir-se si volen optar per una de les dues opcions que els dóna l'ERO: 20 dies indemnització i readmissió o 45 dies i deixar que l'empresa se surti amb la seva. De moment tenen determini fins al 20 de gener per a posar les demandes demanant la nul·litat de l'acomiadament, la qual cosa no els impedeix posteriorment l'acollir-se a una de les dues opcions si així ho prefereixen. La presentació de la demanda es realitzarà de forma conjunta perquè sigui una demostració d'unitat i força enfront de l'agressió, intentant per tots els mitjans possibles que no hagin d'optar per cap de les dues opcions d'acomiadament previstes a l'ERO.

Respecte a la preparació de mobilitzacions, el debat ha sigut molt extens i s'ha decidit continuar amb una reunió el dia 12 de gener en la mateixa sala, on es procurarà elaborar un calendari de mobilitzacions. Les propostes han sigut d'allò més variat, suggeridores i decidides. De moment, ja es va decidir participar a la manifestació i jornada de lluita dels treballadors del sector de l'automoció que es realitzarà a Saragossa el dia 21 de gener.

En finalitzar l'Assemblea, sobre les 20 hores, va tenir lloc una manifestació espontània, que va baixar pel carrer Tarragona fins a la Plaça d'Espanya, causant importants retencions de trànsit fins a les 20:45 hores, portant pancartes amb lemes com "Volkswagen=Genocidio laboral" o "Readmissió 660 acomiadats". Després van anar al carrer Diputació, des d'on surten els autobusos que duen els treballadors a les fàbriques.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Assemblea en Sants: les acomiadades i acomiadats de SEAT es preparen per a la lluita
05 gen 2006
NOSOTR@S, L@S ANARCOSINDICALIST@S, QUE NO SOMOS AJENOS A LOS CAMBIOS QUE SE PRODUCEN EN EL MAPA INESTABLE DEL EMPLEO, NO NOS CREEMOS LA TEORIAS DE NEOBELARISMO ECONOMICO Y DE GLOBALIZACIÃN DE LOS MERCADOS COMO ARTÃ?FICES Y GENERADORES DEL EMPLEO ESTABLE; SABEMOS PUES, QUE DETRÃ?S DE LA MASCARA DEL FALSO BIENESTAR ECONOMICO LABORAL, HAY UNA SERIE DE MEDIDAS QUE BUSCAN AJUSTES A CUALQUIER PRECIO Y SIN NINGUNA DEFERENCIA PARA LA CLASE TRABAJADORA, QUE ES LA QUE SUSTENTA LA RIQUEZA ESTRUCTURAL DE LOS PAISES.
Re: Assemblea en Sants: les acomiadades i acomiadats de SEAT es preparen per a la lluita
05 gen 2006
Gràcies per la traducció

www.kaosenlared.net
Re: Assemblea en Sants: les acomiadades i acomiadats de SEAT es preparen per a la lluita
08 gen 2006
Actituds impersonals i passives revestides de falsa neutralitat han tornat a l'escena com d'altres cops a Catalunya.

El Sr. Ranyé com a Conseller de Treball i Indústria va afirmar no fa gaire temps, que de moment no és la seva política la d'adquirir accions de SEAT -ja proposat l'any 1993 als Convergents per part dels sindicats, i ara de nou al tripartit, tal com té el land de la Baixa Saxònia (NiederSachsen) o el govern d'Eslovàquia a Skoda. La Sra. Mar Serna, Directora General de Relacions Laborals de la Conselleria de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya es va pronunciar dient que aquest acord és "millor que una resolució imposada per un tercer".

Els buròcrates desapassionats es consideren uns tercers, enganyant el poble, amagant les seves misèries, sense encarar de forma valenta l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) presentat per la SEAT. Un ERO que ha mobilitzat més gent de la que voldrien alguns partits âcatalanistes i d'esquerresâ?

Ara per ara, la marca Skoda és potenciada pel Consorci Volkswagen de manera clara, donada la proximitat geogràfica amb Alemanya i que l'Estat Eslovac és propietari de part de l'empresa, fet que provoca que SEAT pateixi un greuge comparatiu envers la resta d'empreses del consorci en l'assignació de la producció de nous o existents models. Però els nostres polítics miren cap a una altra banda quan veuen que l'Estat Alemany, que amb una política forta, una política d'Estat, s'endú un capital ingent cap al seu territori, tot hi ésser menys rendible. Són nacionalistes? No. Són capitalistes.

Per tal d'aconseguir la màxima eficiència, flexibilitat, qualitat i productivitat del procés productiu no s'acomiadaran només 660 persones a la SEAT. S'acomiadaran unes cinc vegades més en aquest sector. Així de ràpid i senzill es assumir i signar acords. Per als nostres polítics tot queda reduït a una qüestió de números, a decidir entre uns pocs què cal fer per prescindir dels seus serveis, ja que no són rendibles.

Tanmateix el flux de subvencions oficials que rep l'empresa segueix retroalimentant una política de destrucció de llocs de treball, doncs l'erari públic, a través dels sistemes contributius que paguem entre tots, finança actualment el 85% de la pensió del jubilat parcial. El jubilat parcial és un treballador que SEAT jubila abans del 65 anys -de fet és un prejubilat-, però que ha de treballar 30 dies l'any a SEAT quan l'empresa li digui.

Aquest mateix lloc de treball que teòricament ha desaparegut per ser més flexibles i productius, en la majoria dels casos és cobert per un altre treballador âse l'anomena rellevista- a temps complert, és a dir, el 100% de la jornada, i a un sou molt inferior, la qual cosa genera un estalvi en els costos laborals de SEAT i una millora en el seu compte de resultats.

Aquesta substitució de llocs de treball existents a SEAT per d'altres amb un costos i condicions inferiors es produeix gràcies a subvencions oficials (impostos que hem pagat tots) i amb la connivència del govern tripartit que encara té la poca vergonya d'autodefinir-se com âcatalanista i d'esquerresâ?.

En aquest cas de la SEAT, l'acumulació de més de 5.000 "jubilacions parcials" âconsiderant un salari mitjà d'oficial de 3ª- suposa una despesa de 93 MEUR per al govern de la Genaralitat. Per a tenir una referència, el nostre govern l'any 2003 va dedicar 30 MEUR en ajudes a les vídues i 46 MEUR a la renda de mínima inserció. No calen comentaris.

Aquestes pràctiques de "política de beneficis", aquests pactes vergonyosos, permeten tranquil·lament i amb total impunitat acomiadar per obtenir més beneficis durant més temps amb càrrec a l'erari públic. I com és previsible en el sector automobilístic, l'empresa perseguirà durant més temps rebaixar la plantilla, sobretot amb l'objectiu d'utilitzar posteriorment la flexibilitat signada per recuperar el deute i fer treballar en dissabtes, quan una part de la plantilla ha estat acomiadada. Els xantatges planegen sobre les noves inversions, noves renovacions o nous acomiadaments -reestructuracions, en diuen ells.

Malgrat totes aquestes qüestions, no podem llençar la tovallola i ara, mes que mai, no podem obviar les persones i el futur de les famílies.
Sindicato Sindicat