Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
-Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
04 gen 2006
VOLEM QUE SE’NS DIGUI LA VERITAT
VOLEM L´ESTATUT SENSE RETALLADES
La generació que va viure la transició democràtica ja va haver de suportar l’engany de la Constitució, del retorn del president Tarradellas i del desnaturalitzat Estatut de Sau. Hi havia una brunete, la de veritat, que escalfava motors, com després es va demostrar. I es va demanar a aquella generació que ajornessin les seves reivindicacions, els seus anhels, les seves il.lusions. Ens calia el seny i el pragmatisme dels bons “catalanets� i, a més, van tenir la gosadia de dir-nos que el va sortir de la transició va ser una gran victòria pel poble de Catalunya i el país va passar de la mobilització i la tensió social i nacional al conformisme. Teníem un pare de la pàtria que decidia quan tocava i quan no tocava i, així, durant prop d’un quart de segle. Ara, quan els que lideraren la transició estan a prop de la jubilació, i es veu el resultat de l’Estat de les Autonomies i l’espoli econòmic de Catalunya, així com la desmembració nacional dels Països Catalans, se’ns planteja retornar a la il.lusió, fer un salt qualitatiu amb un nou Estatut. I ens tornem a creure que és possible i els nostres representants ho aproven en el Parlament de Catalunya pel 89% dels vots. I anem a la metròpolis, i tres representants del país expliquen el que volem en una primera fase. Surten contents. Es diu que no se’ls hi ha donat el cop de porta que es va donar el lehendakari Ibarretxe i continua la il.lusió fins que, aprofitant les festes nadalenques, ens ve la realitat. El nacionalisme d’estat existeix, què us havíeu pensat? És tal la retallada que caldria que ens preguntéssim què queda de la proposta aprovada pel Parlament.
No és bo que cada vint-i-cinc anys es frustrin dos o tres generacions. Ara cal exigir a la classe política dirigent que sigui valenta, ara sols hi ha la brunete mediàtica i, si no som capaços d’enfrontar-nos a aquests elements i no córrer cap risc en la reivindicació política, potser sí que cal que ho deixem estar.
No s’hi val els arguments de salvar la classe política. És tota una generació la que es perdrà si no s’aprova l’Estatut, quina és l’alternativa? Si no es fa amb Zapatero pitjor serà amb el PP d’Aznar. Aquests i altres arguments preparen el terreny per fer una gran operació de salvament del naufragi. És hora, doncs, passi el que passi, que els nostres polítics pensin menys en ells mateixos i les seves carreres i més en el país i les noves generacions. No més mentides, cal dir-los la veritat quan s’acabi la negociació.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
04 gen 2006
me la sua l´estatut la opresio del capitat continua amb o sense estatut
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
04 gen 2006
com es nota que deus viure molt bé i no et fa falta per exemple millorar beques. Burgés!
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
04 gen 2006
No, perodna, no ver aqui. Es precisament perque les beques no em pagaran pis i assegurances, ni em baixaran els preus de la llet i la benzina ni em donaran estatut de peronsa, per comptes de treballador assalariat, ni m'evitaran entregar fitxa cada setmana a Adecco, ni em restituiran la comarca sepultada sota l'asfalt, els cables i els xalets. Perquè els quants cèntims que es guanyin no em privaran de sentir-me esfereidorament menyspreat al raco mes ric del mon, ni em borraran de davant els malsons televesius de Somalia, Sri Lanka ni el Kurdistan.
Per això jo tampoc vull el seu estatut, per bé que tampoc acceptaré que Madrid retalli una coma del projecte.
Autodeterminacio, en tots els àmbits, democràcia.
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
04 gen 2006
ni estatuts ni osties.
Re: La veritat no la diran mai, els hi va la vida
04 gen 2006
Pero que voleu que surti ? amb la millonada que ens roben dia a dia (impost) i que despres no es retorna; estem pagant el nivell de vida dels espanyols. Si fallessin les pel-les nostres, a molts llocs d'Esp. farien els mesos de 20 dies. Els bascos seguiran rient moltes generacions.... ja, ja, ja....
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
05 gen 2006
doncs si els politics no són prou habils per negociar un bon estatut, doncs que dimiteixin i bon vent. Que ja defensarem nosaltres(o qui sigui) com poguem, la nostra llibertat, a on s´ha de fer, que és a les barricades!
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
05 gen 2006
Els jerkis no voleu retallades?? I doncs perquè ERC (els papes) estan dialogant i pactant RETALLADES a Madrid??
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
05 gen 2006
El 32 i el 79, els parlamentaris catalans estaven sotmesos a la terrible pressió d'empassar-se les retallades imposades pel govern espanyol (amb remor de sabres al fons) o de no tenir institucions d'autogovern. Ara no. Ara no hi ha més pressió que la que nosaltres mateixos ens autoimposem. Si no hi ha nou Estatut no passa res, Catalunya segueix tenint autogovern, Catalunya segueix tenint Estatut, Catalunya segueix tenint tota la capacitat política i legal de proposar un nou Estatut quan li sembli convenient. No té cap sentit convertir la negociació a les Corts espanyoles en un procés dramàtic en què figura que ens juguem el ser o no ser. La cosa és molt senzilla: el Parlament de Catalunya ha elaborat una proposta, l'ha elaborada el Parlament i no una comissió reunida a la muntanya. Si els governants espanyols s'avenen a la proposta catalana com van jurar i perjurar, encantats de la vida. Si no s'hi avenen, tindran més problemes ells que nosaltres. La pressió la tenen ells, no nosaltres.
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
05 gen 2006
Encara que no ho sembli a primera vista, la història juga un paper important en l'actual procés de rebaixes negociades de l'Estatut.

I és que tothom sembla donar per descomptat que el procés normal d'elaboració d'un Estatut és que els representants del poble català facin una proposta per posteriorment negociar-la, rebaixar-la, a Madrid.

Aquesta sensació neix de la història, neix del que va passar el 1932 i del que va passar el 1979.
En totes dues ocasions, els representants del poble de Catalunya es van acabar embeinant l'Estatut de Núria i l'Estatut de Sau i van acabar pactant uns textos legals que tenien ben poc a veure amb els originals.
Van acabar acceptant un grau de sobirania molt inferior al previst inicialment.
Així és com han funcionat en el passat els dos processos d'elaboració de l'Estatut i molts pensen que és inevitable que ara funcioni de la mateixa manera.

Però obliden que hi ha grans diferències entre la situació actual i la de l'adveniment de la República o la de la Transició.
La gran diferència és que ara Catalunya ja té Estatut i institucions de govern pròpies i que la proposta d'Estatut no ha estat aprovada ni a Núria, ni a Sau, sinó al Parlament de Catalunya. No hi ha paral·lelisme possible.
No té cap mena de sentit que ara es negociï com el 32 o com el 79.
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
05 gen 2006
el que no té sentit és dir-se independentista i no lluitar contar el capitalisme

aquesta és la farsa, responsable de la farsa de l'estatut
Re: -Volem que sens digui la veritat, Volem l´Estatut!
06 gen 2006
ni reformes ni estatuts: autodeterminació

www.autodeterminacio.net
Sindicato Sindicat