Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : sanitat : mitjans i manipulació
Els falsos bio, fora dels prestatges
04 gen 2006
Des d'avui, és prohibida la comercialització dels productes falsament etiquetats com a biològics. D'aquesta manera, la normativa s'adapta a la legislació europea, vigent des de 1991 i que s'incomplia al nostre país malgrat els advertiments de les autoritats europees. Des de fa temps que veiem a supermercats iogurts, sucs, formatges, galetes, embotits i altres productes amb l'etiqueta 'bio', malgrat que no vénen de la producció ecològica.

El frau el va fer possible el govern del PP, amb l'aprovació d'un reial decret el maig del 2001 que establia una diferència entre els termes biològic i ecològic, i donava llibertat per utilitzar el terme 'bio' i 'biològic' a qualsevol marca. La mesura, introduïda per les pressions de la poderosa indústria làctia, ha provocat durant tot aquest temps una gran confusió entre els consumidors i també les queixes dels productors ecològics, del moviment ambientalista i de les associacions de consumidors, que han portat el cas als tribunals. Entre les organitzacions que han fet campanya per l'abolició dels falsos bio hi ha Unió de Pagesos www.uniopagesos.es , l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya www.ocuc.org , la Coordinadora de Cooperatives de Consumidors de Productes Ecològics www.ecoconsum.org (Ecoconsum) i l'associació Vida Sana www.vidasana.org .

Finalment, després d'anys de lluita del sector, a partir d'ara només podran lluir l'etiqueta d'ecològic o biològic els productes que provenen de la producció ecològica, és a dir, que s'han elaborat de manera natural, sense productes químics, pesticides ni manipulació genètica, tal com estableix la normativa europea.

L'excepció a la normativa són les marques que van registrar el nom 'bio' abans de l'aprovació de la normativa europea, el 22 de juliol de 1991, que tindran fins l'1 de juliol de 2006 per adaptar-se. És el cas del grup Danone, que va registrar el terme 'bio' el 1987. La companyia continua comercialitzant els iogurts i derivats làctics amb l'etiqueta 'bio', tot i que a l'envàs hi indica amb lletra molt menuda que no s'han fabricat de manera ecològica.



L'organització Vida Sana té un llistat de productes que utilitzen el terme 'bio' de manera fraudulenta.
Mira també:
http://www.ccpae.org
http://www.vilaweb.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els falsos bio, fora dels prestatges
04 gen 2006
El problema és que la marca registrada "BIO" la podran seguir utilitzant mentre indiquin amb lletra petita que no procedeix d'agricultura biològica.
Sindicat Terrassa