Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: educació i societat
Voltaire: un filosof contra l'esglesia catolica
28 des 2005
El mueu homonim, François-Marie Arouet, allias Voltaire, (1694-1778)va neixer a Paris , pero la manca de llibertat de pensament a França, controlada pels vaticanistes, el va portar a la preso de la Bastilla primer i a l'exili despres.
Als 30 anys va començar el seu llarg exili. Primer va a anar a Anglaterra, on creia trobar mes llibertat entre els protestans. El seu odi a l'esglesia catolica prove de quan va estudiar al colegi dels jesuites de Paris. Diu en una carta a un amic:"aquests maleits jesuites, quan encara nomes era un infant, em van sodomitzar fins al punt que mai podre recuperar-me mentres visqui..."
Comdena tota jeraquia i dogmes, defensa els valors del treball i de la ciencia. Ataca la Noblesa en nom de la "egalite" de totes les persones. A França les seves obres no es podien publicar, pero si als paisos protestans nordics, a Holanda , Anglaterra i Suissa.Als 56 anys es trasllada a Berlin a la cort dels seu amic el rei Federic II de Prusia, pero aquest el va decepcionar perque era un tira absolutista, el mateix li va passar amb els seus amics aristocrates: no podien acceptar les seves critiques i acabaven donant-li l'esquena. Se'n va anar de Prusia i va buscar la llibertat a Ginebra, la ciutat regida pels calvinistes, des de aqui, les seves obres (sota seudonim, i negant sempre la seva autoria) eren difosses pero tota França. A Ginebra tambe estava refugiat Rousseau, altre gran representant de L'il.lustracio i que defensava a les seves obres, "l'emili" i "el contrat social" que la persona era boina per naturalesa, i era la civilitzacio i l'eduacio qui el tornaven dolent. Voltaire va polemitzar amb ell i el va respondre amb la seva obra "Candide", on soste la maldat original de la persona, nomes superada per l'educacio. Quan va criticar la mort de Miguel Servet a mans dels calvinistes, va perdre el suport dels calinistes de Ginebra, i es va anar a viure a un poble al costat de Ginebra, pero a l altra banda de la frontera de França, es deia Ferney (avui dia Ferney-Voltaire) on va passar la resta de la seva vida. Voltaire estava convençut que no arribaria a veure el triomf de les seves idees (va morir deu anys abans de la Revolucio Francesa) pero va posar las bases ideologiques del canvi. En una carta a d'Alembert, redactor de l'Encyclopedie li diu: "escriu, lluita perque els fanatics religiossos ressultin tan odiossos i menyspreables que el Govern s'avergonyessi de donar-los suport..." Voltaire defensava la tolerancia religiosa, pero no va arribar a ser ateu, perque creia en un deu abstracte com a principi de totes les coses. Al 1770 Holbach va publicar"le systeme de la nature" en que nega l'existenia de deu i diu que la natura es composa exclusivament de materia i moviment, i la concienci humana te una base material, esta basada en l'experiencia, que deu es un concepte inventat per l'home, per alliberar-se del mal i explicar-se els fenomens desconeguts. Voltaire, pero ho va rebutjar. Fins i tot altres redactors de l'Encyclopedie" con d'Alembert, Diderot, i sobretot Condorcet( el deceble preferit de Voltaire) eren molt mes radicals. Quan despres de la seva mort es van publicar les seves obres completes a Alemanya, van ser prohibides a França, i l'esglesia va comdenar la seva difusio sota pena d'excomunio. Tot i aixi le seves idees van calar a la poblacio francesa i van triunfar a la Revolucio Francesa de 1789, l'any 1791 les seves restes van tornar a Paris i van ser posades al Panteo, despres d'una apoteosica rebuda pels carrers.

This work is in the public domain

Comentaris

Voltaire un profundo antisemita y racista
29 des 2005
Voltaire traza en su obra habla dicversas veces de «carácter judío», al cual le atribuye, como «comportamiento judío», la ignorancia, el lenguaje bárbaro, el odio hacia otros pueblos, la crueldad, el canibalismo y diferentes perversiones sexuales: «Observamos a los judíos con la misma mirada con la que miramos a los negros, o sea, como a una raza humana inferior.» A continuación les echa en cara: «Sois fieras calculadoras; procurad transformaros en fieras pensantes».

En su política no se contempla el dar la ciudadanía a los Judíos.

En su Diccionario Filosófico arremete en más de un cuarto de sus entradas al publo judío: "el pueblo más imbécil de la faz de la Tierra, enemigos de la humanidad, el más obtuso, cruel, absurdo..." Los judíos, que constituían el 1% de la población, son motivo de la entrada más larga del libro: "la nación más singular que el mundo ha visto; aunque en una visión política es la más despreciable de todas, sin embargo a los ojos de un filósofo vale la pena considerarla... De un breve resumen de su historia resulta que los hebreos siempre fueron errantes o ladrones, esclavos o sediciosos. Son todavía vagabundos sobre la Tierra, aborrecidos por todos los hombres... Si preguntas cuál es la filosofía de los judíos, la respuesta será breve: no tienen ninguna... Los judíos nunca fueron filósofos ni geómetras ni astrónomos".

No es posible que Voltaire ignorara entre otros quiénes habían sido Maimónides o Spinoza, pero la judeofobia tiene la facultad de torcer el razonamiento del más razonable de los hombres. Si ha jabido una área en la que los judíos podemos exhibir grandes logros, era y es la educación. Sin embargo, escribe Voltaire: "Estuvieron tan lejos de tener escuelas públicas para la instrucción de la juventud, que ni siquiera tienen un término en su idioma que exprese esa institución... Su estadía en Babilonia y Alejandría, durante la que podrían haber adquirido sabiduría y conocimientos, sólo los entrenó en la usura..." Este gran racionalista llegó hasta a ratificar el peor libelo: "vuestros sacerdotes siempre han sacrificado vidas humanas con sus sacras manos".
Re: Voltaire: un filosof contra l'esglesia catolica
29 des 2005
Si avui dia a França el laicisme es doctrina d'estat es gracies a persones com Voltaire que van tenir la valentia de lluitar contra l'esglesia. Aqui encara continuen amb el Concordat del Vatica.
Re: Voltaire: un filosof contra l'esglesia catolica
31 des 2005
el fet que els jueus es consideren el poble preferit de deu i estiguin esperant un mesias que nomes els salvara a ells (uns pocs entre 6000 milions de persones)...aixo no es racisme?
Sindicat Terrassa