Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : laboral
La precarietat i la pobresa creixen als Països Catalans
27 des 2005
Un de cada sis catalans viu sota el llindar de la pobresa, mentre la patronal demana desregularitzar encara més les condicions laborals i deixar l'habitatge i el sòl totalment en mans privades, acanabt amb els habitatges de protecció oficail i l'oferta pública de lloguer, a més de rebaixar l'impost de societats.
Un de cada sis catalans viu sota el llindar de la pobresa. Aquesta és una de les conclusions a què arriba la recentment publicada Enquesta de Condicions de Vida, realitzada per lâInstituto Nacional de Estadística (INE) espanyol i referida al 2004.


Tot i que lâenquesta no reflecteix les dades de la Franja de Ponent ni de la Catalunya Nord, sí que permet obtenir una visió prou clara i entenedora sobre la realitat social dels Països Catalans. Segons les dades de lâINE, el 15â7% dels habitants del Principat de Catalunya, les Illes i el País Valencià viuen per sota del llindar de pobresa; és dir, sobreviuen amb el 60% de la mitjana dâingressos.   

Pobresa relativa

Illes Balears i Pitiüses
   

15â2%

Principat de Catalunya
   

12â5%

País Valencià
   

19â6%

Conjunt
   

15â7%


Mentrestant, la burgesia continua la seua imparable cursa per retallar les magres condicions de vida de la classe obrera


Al mateix temps que lâINE publicava els seus resultats, la burgesia espanyola amenaçava amb empitjorar encara més les condicions laborals de la classe obrera. El dimarts 20 de desembre de 2005 el diari El País publicava una notícia en la qual, mitjançant lâInstituto de Estudios Económicos (centre vinculat a la patronal CEOE) la burgesia exigia un augment de la flexibilitat laboral estenent a tots els contractes la indemnització per acomiadament a 33 dies per any treballat, substituint els ja precaris contractes per obra i servei per una ânova modalitat més flexible que responga a les necessitats empresarialsâ?, i condicionant lâaugment dels salaris no a la inflació sinó a la productivitat de les empreses.


Al seu informe, la CEOE exigeix la total liberalització del sector energètic i el del sòl, en considerar que les vivendes de protecció oficial són âcontràries a la lògicaâ?; en aquest mateix sentit, considera inadequades les ja de per si escasses oficines públiques de lloguer ja que creen distrosions en el mercat. Juntament amb això, la patronal reclama una baixada de les cotitzacions socials i de lâImpost de Societats.


Per finalitzar lâinforme, la patronal pontifica sobre una pràctica ja quotidiana i que sâalbira imparable: la deslocalització industrial. Per a la patronal, la única alternativa viable per a mantenir la taxa de benefici empresarial és la de ârelocalitzarâ? la indústria en països amb mà dâobra més barata, assenyalant Europa de lâEst i Xina com els pols més ârendiblesâ? i que són capaços de garantir la seua supervivència com a classe.


Així, mentres la burgesia planifica la seua supervivència com a classe, ho fa a costa del deteriorament de les condicions de vida de les treballadores dels Països Catalans, com queda recollit per altres dades, com ara els ingressos:   

Ingressos per llar
   

Ingressos per persona

Illes Balears i Pitiüses
   

23.096 â¬
   

8.601 â¬

Principat de Catalunya
   

24.763 â¬
   

9.064 â¬

País Valencià
   

20.398 â¬
   

7.354 â¬

Conjunt
   

22.752 â¬
   

8.339 â¬


La depauperació del proletariat català queda exemplificada pel conjunt de les despeses que les vivendes no es poden permetre:   

Vacances com a mínim una setmana a lâany
   

Mantenir la llar a una temperatura adequada
   

Capacitat per a afrontar despeses imprevistes

Illes Balears i Pitiüses
   

33,2%
   

11,3%
   

28,5%

Principat de Catalunya
   

36,8%
   

6,3%
   

33,8%

País Valencià
   

49,9%
   

12,9%
   

43,0%

Conjunt
   

39â9%
   

10â2%
   

35â1%l?article original (amb les taules llegibles) a www.endavant.org
Mira també:
http://www.endavant.org/formacio/articles/precarietta_ppcc2004

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La precarietat i la pobresa creixen als Països Catalans
27 des 2005
Fracaso, rutina, familia, la ruina
sociedad corrupta
Engaño, engaño, engaño, engaño
la increible vida de un ser vulgar
No está vivo, no está muerto
simplemente condenado,
condenado, condenado
eternamente condenado.
Re: La precarietat i la pobresa creixen als Països Catalans
28 des 2005
Mentrestant aquí i allà donant-li voltes a l'Estatut, a marejar la perdiu. Que no es parli del que importa a la gent (nivell econòmic, vivenda, ...)
Re: La precarietat i la pobresa creixen als Països Catalans
28 des 2005
T,has oblidat de l,Alguer, de la Franja de Ponent, del Carxe de Murcia i de la Catalunya nord i de la resta d,Espanya
Re: La precarietat i la pobresa creixen als Països Catalans
28 des 2005
t'has oblidat de Perejil i Portugal i Rio de Oro y los 300 millones
Sindicat