Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Fort creixement de l'etiquetatge en català de vins i caves "made in Catalonia"
22 des 2005
Segons constata la Plataforma per la Llengua analitzant els 30 vins i caves més venuts en les superfícies de lliure servei de Catalunya, la plena presència del català en l’etiquetatge per a aquestes festes és clarament majoritària. D’aquests 30 productes, en una observació de camp d’aquest desembre, 25 estan etiquetats en català (83%).

Aquesta dada contrasta amb un únic producte etiquetat en català per al 2001 i 10 el 2003. La Plataforma per la Llengua de manera periòdica ha anat observant l’evolució de l’etiquetatge en català precisament en aquests 30 productes partint de les bases de dades dels estudis generals que va realitzar el 2001, el 2003 i a la primavera del 2005 per a tots els productes trobats. Des d’aquesta entitat, i pel que fa al llistat, es vol posar especial èmfasi en les darreres novetats pel que fa l’etiquetatge en català.

Així, per posar un exemple, els productes de la marca Freixenet, i concretament els caves Carta Nevada i Cordón Negro; ja estan etiquetats en català. Dels 5 únics productes d’aquest llista de 30 més venuts que no etiqueten en català n’hi ha 3 de M.Torres (els vins de la DO Catalunya Sangre de Toro, Viña del Sol i Viña Mar), un de Codorníu; el cava Codorníu Gran Cremant Semi-Sec, i un de Juvé & Camps; el cava Juvé & Camps Brut Nature Reserva de la Família.

Donada la importància del cava aquestes festes, la Plataforma per la Llengua ha volgut analitzar de manera més detallada els 30 caves més venuts en aquest tipus de superfícies. En aquest cas, 22 estan etiquetats en català. Malgrat que la xifra és sensiblement inferior a la general per vins i caves, cal tenir també en compte que el 2001 n’hi havia només 3, el 2003 només 6, i que a començaments d’estiu d’enguany encara només n’eren 15. Els 8 caves d’aquesta selecció que no estan etiquetats en català són Codorníu Gran Cremant Semi-sec, Codorníu Non Plus Ultra Brut reserva Raventós, Codorníu Non Plus Ultra Reina Maria Cristrina Brut, Raimat Brut Nature, Raimat Brut, Rondel Brut, Juvé & Camps Brut Nature Reserva de la Família i Jaume Serra Brut Nature.

Des de la Plataforma per la Llengua es recomana que per aquestes festes el consumidor tingui en compte els productes de comerç responsable a l’hora de fer les compres. La presència del català en l’etiquetatge és una mostra clara de la responsabilitat comercial d’aquests productes vers el consumidor. Així mateix, des de l’entitat creiem fermament que no s’ha de participar de cap boicot. La decisió de la compra però ha de tenir en compte el respecte al propi consumidor. I una bona mostra d’això és la presència del català en l’etiquetatge. Tant fa on s’elabori o es produeixi un producte. Un producte madrileny pot ésser molt més respectuós que un altre català si el primer etiqueta amb la nostra llengua mentre el segon margina del tot la llengua del consumidor català.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Fort creixement de l'etiquetatge en català de vins i caves "made in Catalonia"
22 des 2005
Aneu a pendre pel cul! No a la publicitat encoberta!!!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more