Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Mataró] Proposta de moció a favor del cinema en català
20 des 2005
LA CUP PROPOSA QUE L’AJUNTAMENT DE MATARÓ ES COMPROMETI EN LA NORMALITZACIÓ DEL CINEMA EN CATALÀ
mociocinema1.jpg
Dimarts, 20 de desembre del 2006, a les 6 de la tarda, la CUP de Mataró ha entrat al Registre General una instànica adreçada a l’alcalde i als grups municipals amb representació a l’Ajuntament.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Mataró s'ha fet arribar a l’alcalde i als grups municipals amb representació institucional una carta explicativa i una proposta de moció elaborada per la Plataforma per la Llengua a favor del cinema en català.

La CUP considera que és important que l’Ajuntament de Mataró es comprometi en la normalització del cinema en català i doni suport al contingut de la proposta de mínims de la Plataforma per la Llengua.

Per tot plegat, la CUP ha demanat als regidors que facin el possible perquè aquesta proposta de moció es debati i s’aprovi al ple municipal del nostre Ajuntament.


PROPOSTA DE MOCIÓ

Primer, que l’Ajuntament de Mataró es posicioni a favor de fomentar l’avenç de l’ús social del català en els àmbits competencials del seu municipi respecte a l’exhibició de les versions doblades o subtitulades al català de les pel·lícules.

Segon, que l’Ajuntament de Mataró expressi la voluntat que les sales d’exibició del seu municipi exhibeixin les versions catalanes de les pel·lícules, sempre que se n’hagi fet, i que així ho exigeixin a les distribuïdores corresponents.

Tercer, que l’Ajuntament de Mataró comuniqui aquest acord a les sales d’exhibició del seu municipi, i que en faci el seguiment corresponent.

Quart, que l’Ajuntament de Mataró serveixi sempre de pel·lícules parlades o subtitulades en català quan organitzi o promogui projeccions públiques de cinema.

Cinquè, que l’Ajuntament de Mataró en el cas que hagi cedit o cedeixi espais o proporcioni ajuts a sales o entitats per a la projecció de cinema, exigeixi un mínim d’un 60% pel·lícules en llengua catalana, i de manera proporcional en tots els horaris, a les sales d’exhibició del seu municipi.

Sisè, que l’Ajuntament de Mataró indueixi per escrit als establiments de venda de vídeos i DVDs dels seu municipi, a tenir a disposició del públic els productes en català, com a mínim amb les mateixes condicions d’exposició i publicitat que les versions castellanes, i que en faci el seguiment corresponent.

Setè, traslladar aquesta moció a la mesa del Parlament de Catalunya.
Mira també:
http://www.cupmataro.org
http://www.plataforma-llengua.org

This work is in the public domain

Comentaris

[Mataró] Proposta de moció a favor del cinema en català
20 des 2005
LA CUP DEMANA EXPLICACIONS PER LES IDENTIFICACIONS ALS ACTIVISTES DE LA PLATAFORMA PER LA LLENGUA

Dimarts 13 de desembre, els guàrdies de seguretat privada del centre
comercial Mataró Parc van impedir el desenvolupament d’una acció reivindicativa convocada per la Plataforma per la Llengua, per denunciar que a Catalunya només una sisena part de les projeccions de cinema es fan en català. Tot seguit, els Mossos d’Esquadra i la policia municipal van identificar les persones concentrades davant del multisales Cinesa Mataró.

La CUP aplaudeix l’acció de denúncia realitzada per la Plataforma per
la Llengua, atès que a Mataró, no hi ha oferta de cinema en català. En
aquest sentit, la CUP ja va adreçar una queixa a l’Ajuntament, difosa
públicament el passat 23 d’abril de 2005. Aleshores, ja vàrem denunciar la manca de sensibilitat del Patronat Municipal de Cultura, dirigit pel Sr. Jaume
Graupera, i demanàvem a l’Ajuntament alguna actuació positiva per garantir que la ciutadania de Mataró pugui tenir una oferta estable de cinema en
català. Malauradament, tot segueix igual de malament.

Davant dels fets ocorreguts al Mataró Parc, considerem inadmissible que
es coaccioni i es limiti el dret a la llibertat d’expressió de les persones que no
compartim la greu marginació de la llengua catalana. Per tant, demanem
explicacions al regidor de Seguretat i Prevenció, Sr. Ramon Bassas, per
l’actuació de la policia municipal.

I, novament, demanem al Patronat Municipal de Cultura, que prediqui amb
l’exemple i fomenti el cinema en català a través de les activitats organitzades
o que depenen de l’Ajuntament de Mataró.

Mataró, 14 de desembre de 2005
Re: [Mataró] Proposta de moció a favor del cinema en català
20 des 2005
A Mataró, volem cinema en català

A la parada de roses de Sant Jordi de la CUP de Mataró hem repartit manifestos a favor del cinema en català a la nostra ciutat.

Com a ciutadans i ciutadanes de Mataró reclamem el dret a viure plenament en català. Per això, manifestem el nostre desacord amb la política lingüística del govern tripartit de la ciutat (PSC-ICV-ERC), que no ha fet res de res per tal de garantir una oferta estable de cinema en català. Les projeccions del Monumental, la Mostra de Cinema i el Cinema a la Fresca demostren la manca de sensibilitat del Patronat Municipal de Cultura envers el cinema en català. Dâaltra banda, en lâoferta privada de cinema (Cinemes Ãscar Mataró i Cinesa Mataró Parc) tampoc sâha fet cap actuació a favor del català.

A Mataró el cinema en català simplement no existeix, amb la qual cosa moltes persones ens veiem forçades a marxar fora de la ciutat per poder gaudir dâun dret, que el nostre Ajuntament, malgrat les despeses que destina a personal i a organismes de normalització lingüística, no empara.

Fins ara, sâha demostrat que el tripartit de Mataró no té la voluntat política de resoldre aquesta situació, tot i que hi ha experiències properes, com ara a Badalona, on lâAjuntament i la iniciativa privada, han demostrat que amb voluntat la projecció de cinema en català no sols és possible sinó rendible.

Atès que el govern de Mataró verbalment assumí com a pròpies les propostes contingudes en el document de la CAL âPer un augment de lâús social de la Llengua Catalana als municipis (abril 2003)â?, volem recordar-los que en lâapartat 2.5 sâhi explicita molt clarament que cal âFomentar el cinema en català a través de les activitats organitzades o que depenen de lâAjuntament.â?

Ara bé, amb el âcatalanisme dâesquerresâ? tan original que practiquen els membres del govern tripartit, els drets lingüístics de les persones catalanoparlants difícilment podran veureâs satisfets.

Tot i així, des de la Candidatura dâUnitat Popular (CUP) exigim fets i no promeses!
No podem ni volem acceptar més excuses i retards: volem que a Mataró hi hagi una programació de cinema en català estable, ARA i no dâaquí 2 anys!

Diada de Sant Jordi de 2005.
En defensa de la llengua catalana.
Re: [Mataró] Proposta de moció a favor del cinema en català
20 des 2005
Això no és reformisme?¿?
Re: [Mataró] Proposta de moció a favor del cinema en català
20 des 2005
ànims joan jubany i companyia!
la Cup va defensar la crema de la bandera espanyola per les festes de mataró!!
Re: [Mataró] Proposta de moció a favor del cinema en català
21 des 2005
Visc a Mataró, i sincerament es veu més la CUP per indymedia que per al carrer de Mataró.
Si a cas sortirà molt per Vilaweb i llocs similars, o també a les sales de poder de l'ajuntament fent reunions o ves a saber que en fan allà els polítics.
Al carrer, al mercat, a la plaça no hi són aquesta gent.
Menys paraules i mes fer coses, que fer rodes de premsa i burocràcia en sap fer tothom.
A veure quan sortiu al carrer (tret de 3 concerts a l'any).

Cap al comunisme llibertai no hi arribarem a través de burocràcia ni del "poder".


PD: la crema de bandera va estar a companyada de la venda d'alcohol a menors, d'omplir el carrer de pixats i de nacionalisme estatalista.
CUP=Maulets
Sindicat