Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
19 des 2005
Fins al segle IX es van dir vascons, despres navarressos, despres Biscains, despres vascongats, pero sempre seran la mateixa gent: el poble que parla l'euskera i que va tenir un estat : el regne de Nafarroa.
L'estat de nafarroa comprenia per l'est la Jacetania a Osca, i les Cinco Villas de Zaragoza pel sud tota la Rioja , i per l'oest tot el nord de Burgos,d'Atapuerca a la muntanya de Santander. Tota la mitat nord de Santander, a partir de la linea del riu Ason-Santoña. Aixi queda testificat per la toponimia , i encara que alguns territoris van ser repoblats pels vascos a l'edat mitjana ( com diu Claudio Sanhez-Albornoz), seria impossile pensar que tots aquets noms bascos provinguin d'aquesta repoblacio, perque no hauria prou gent basca per repoblar-los tots. Nomes vull posar alguns exemples de noms bascos: Ara-Goia (terra alta ) Aragon.Etxea (la casa) Ejea de los Caballeros. Kale Gorria (Calahorra). Eze-Garai(muntanya humida)Ezcaray. Herramelluri, Sajazarra, Cuzcurrita,Ochanduri, Ollauri (Tots a la Rioja Alta)Buru-Ibaia(La capcelera del riu) la Bureba. Oña(la muntanya)Villarcayo (villa arkaitz) Arreba (arri-ibaia). La Lora (alorra:terra de camps). Santoña(Santxo-oña)....Totes aquestes terres formaven part del Regne de Nafarroa l'any 1000 amb Santxo III nagusia, Fins que a l'any 1200 vn ser ocupades pel exercit castella, quedant reduit el regne de nafarroa als actuals limits de la comunitat foral navarressa, conquerida al 1512 per ferran d'arago, el Catolic, conegut a Nabarra com ferrran els falsari, perque havia falsificat una bula papal per justificar la invassio.. LLavors el Regne de Nafarroa va quedar reduit a la Baixa Nafarroa a Iparralde, que va ser incorporada a França al segle XVI.
L'any 1935 Anacleto Ortueta Azkuenaga va publicar a Barcelona:" Navara y la unidad politica vasca", on exposava aquesta tesi, altres escritors en aquest mateix sentit son. Ohienart, Moret,Iturralde,Campion, Oloriz, olave, Irujo...Durant el franquisme es va fer el silenci, pero despres altres historiadors han continuat en la mateixa linea. El llibre:"la Navarra maritima" de Tomas Urzainqui i Juan Mº de olaizola, es,potser, el mes representatiu de tots ells, podrien citar Jimenez Jurio, Lacarra, Orella Unzue, Ubieto Arteta... Sense oblidar el clasic de Sarrail de Ihartza (federico Krutwig)"Vasconia"(Buenos Aires, 1962), que va ser el llibre de capcelera dels primer militants d'eta. Es precissament l'ocupacio militar de Castella i França de L'antic Regne de Nafarroa la qui provoca el conflicte historic basc, que perdura fins avui.La primera fase del conflicte es resoldra quan es retorni la soberania a Euskalherria, pero llavors vindra la segona fase: la devolucio del territoris de l'antic regne de Nafarroa: la Nafarroa Osoa , o com li agradava dir a Telesforo Monzon: les terres de l'arrano beltza i dels aitona-semeak.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
19 des 2005
força interessant però enlloc de possar aquest tipus de notícies que suposso que indymedia-EH ja tindrà la seva feina i funció pq no ens procurem a recuperar la nostra història i a intentar obrir debats sobre els nostres espais limitròfes...apa salut i PC ( pA�SOS CATALANS)
Re: L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
19 des 2005
Jotas Navarras

No te fies compañero del querer de las mujeres
que cuando te están besando, están pensando en otros quereres.

Para ser un buen navarro,
y aunque seas de Pamplona,
para ser un buen navarro
y has de correr el encierro
y has de ser noble y ser bravo
y aunque seas de Pamplona.

Si canto me llaman loco
y si no canto cobarde;
si bebo vino borracho,
si no bebo miserable,
si no bebo miserable,
si canto me llaman loco.

Quisiera, quisiera, quisiera volverme hiedra,
y subir, y subir, y subir por las paredes,
y entrar en, y entrar en, y entrar en tu habitación,
por ver el, por ver el, por ver el dormir que tienes.
Las golondrinas cantaban, a las orillas del Arga.
Las golondrinas cantaban y en sus trinos repetían:

¡Qué hermosa tierra es mi Navarra!
Re: L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
19 des 2005
dejemonos de epopeyas!! somos personas con muchas cosas a compartir. fuera los heroes d la epica. vivan las personas peqeñas, esas q la historia no nombra.
Re: L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
19 des 2005
Ostia sí. La historoa de los reyes y las monarquías es la historia de la OPRESIÓN.

Quien os come el tarro así?
Re: L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
19 des 2005
Si ve hi ha indimedias a cada lloc tb està be k es publiquin articles com aquest, total amb tota la merda k es publica a la columna dreta una mica d cultura i historia mai sta d més.
I a part som molts els k senitm una estima especial per la cultura vasca, si som aquells a qui sempre se'ns diu k stem obsesionats amb euskadi, pero no es així, ens importen els paisos catalans i els pobles oprimits.

Totom k hagi estat el temps suficient per euskalherria entendra el pq d'aquesta estima.
Re: L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
20 des 2005
si haguessis viscut a eh algún temps veuries la seva super -solidaritat amb el nostre poble..així que la solidaritat es recíproca i el pobel basc la veritat que li queda donar i demostrar molta solidaritat cap a un poble com el català que de sempre ha sigut internacionalista amb tots el pobles en lluita cap a la seva llibertat...
Re: L'antic regne de Nafarroa: L'euskalherria osoa (sencera)
21 des 2005
Gora Herriak askatu!!


Gora Katalan herriak

solidaritzoa, faxista ez!!

eskerri asko
Sindicato Sindicat