Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: globalització neoliberal
L'acord de Hong Kong, una cortina de fum sobre les desigualtats i injustícies del comerç internacional
19 des 2005
La Campanya Prou OMC! denuncia que l’acord de mínims al que han arribat els delegats de la 6a Reunió Ministerial de l’OMC és una cortina de fum per ocultar les profundes desigualtats i injustícies que s’amaguen darrera les negociacions.
COMUNICAT DE PREMSA CAMPANYA PROU OMC!
Barcelona, 19 de desembre de 2005

Mentre la UE i els EUA han fet un petit esforç en agricultura, els països del Sud han hagut de pagar un alt preu, fent grans concessions en accés a mercats industrials i liberalització de serveis.

Lâacord al que han arribat els 149 països membres després de 6 dies de negociacions, seâns ha presentat com una victòria per als països en desenvolupament, ja que la UE i els EUA han acceptat eliminar les subvencions Agrícoles a lâexportació al 2013 i facilitar lâentrada als mercats del Nord la major part dels productes agrícoles provinents del Sud. Cal tenir en compte que aquests subsidis, que sâeliminaran tres anys més tard del que demandaven els països del G-20, equivalen, en el cas de la Unió Europea, només al 3,5 % del suport econòmic que atorguen al seu sector agrícola. Així doncs, la capacitat de la UE i els EUA per a subsidiar els seus agricultors i seguir fent âdumpingâ? en lâexportació agrícola, no quedarà totalment minvada, ja que els països rics de ben segur utilitzaran altres modalitats dâajudes internes (el que es coneix com ajudes de la Caixa Verda).

A Hong Kong sâha decidit també que al 2006 sâeliminaran els subsidis a lâexportació del cotó. Però per als EUA aquestes transferències només representen un 10% dels ajuts que transfereixen als productors de cotó i uns 4.000 milions anuals d'ajudes internes no es veuran afectats per aquesta decisió. Segons lâAfrican Cotton Producers Organisation, âel gruix del problema per als productors de cotó africans (és a dir, les ajudes internes) no sâha resolt, malgrat fou condemnat en una ocasió pel mateix Ãrgan de Solució de Diferencies de l'OMCâ?.

Lâacord en agricultura en realitat afavoreix bàsicament als principals països agroexportadors i a les grans empreses agroalimentàries, que són les que dominen els mercats dâimportació/exportació de productes agrícoles, i les principals receptores de les ajudes a la Unió Europea i als Estats Units. Mentre, els milions de petits camperols que es dediquen a una agricultura de subsistència i dâabastament als mercats locals, segueixen romanent desprotegits davant lâagressiu poder de la globalització corporativa i lâarribada de productes alimentaris subvencionats als seus mercats. Dâaquesta manera la sobirania alimentària de milions de ciutadans i ciutadanes als països del Sud segueix sota amenaça, el que demostra que lâOMC no és lâespai més adequat per a la negociació de lâagricultura.

Des de la Campanya Prou OMC! reclamem un món on lâalimentació i la forma de produir-la no sigui una mercaderia, si no un dret. Volem un control polític i social del mercat per permetre un comerç just, prioritariament local, divers i de preus remuneratius, i una regulació estatal que garanteixi una alimentació suficient i saludable per a tothom, es a dir la Soberania Alimentaria.

La Unió Europea i els Estats Units han aparentat acceptar âa contracorâ? un acord que, en definitiva, els acabarà afavorint, tot i que potser no tant ràpidament com alguns poders econòmics i empresarials haguessin volgut. El que diuen perdre per lâeliminació dels subsidis a lâexportació i lâobertura dels seus mercats als productes del Sud, ho guanyen de sobres amb els acords imposats en lâaccés a mercats no agrícoles i la liberalització del comerç de serveis.

LâAcord sobre accés a mercats no agrícoles, conegut com a NAMA, té en la rebaixa dels aranzels dels productes industrials la qüestió central, i suposa una condemna a la ja dèbil industrialització de molts dels països del Sud. A Hong Kong no sâha arribat a concretar els coeficients de reducció dâAranzels, però sí sâha aprovat lâaplicació del que es coneix com a Fórmula Suïssa. Aquesta penalitza els aranzels més elevats que acostumen a aplicar amb més freqüència els països menys industrialitzats, i per tant suposa un obstacle a qualsevol intent dâaquests països de protegir les seves indústries per afavorir el seu creixement.

Pel que fa als serveis, la inclusió en la declaració final de lâacceptació del que es coneix com a Annex C al Acord General de Comerç de Serveis demostra fins a quin punt sâhan imposat els interessos dels països Rics. La major part dels països en desenvolupament han deixat clar al llarg de les negociacions que no acceptaven les propostes de lâAnnex C, que modifica la metodologia de lâAGCS, ja que aquest inclou un seguit de propostes de la UE que acceleren el procés de negociacions i resten flexibilitat a lâAcord. Dâaquesta manera els països del Sud, reticents a aprofundir en la liberalització dels serveis perquè coneixen els impactes negatius que això suposarà sobre les seves economies i poblacions, es poden veure obligats a liberalitzar certs subsectors de serveis si així ho demanen els països rics. Novament, les reticències dels països empobrits han estat ignorades i lâAnnex C ha estat inclòs a la Declaració de Hong Kong.

En relació a lâAcord sobre Drets de Propietat Intel·lectual (TRIPS), es tanca definitivament lâacord al que sâhavia arribat abans de Cancun sobre la importació de medicaments genèrics per part dels països menys avançats en cas dâemergència sanitària. Tot i que aquest acord seâns ha venut com un gran èxit per als països del Sud, cal recordar que aquesta clàusula contempla mesures de difícil aplicació per traves burocràtiques que no han estat resoltes, i que la llista de països que seân podran beneficiar és excessivament curta (aquells països que no han estat considerats entre els menys avançats, i que pateixin una emergència sanitària no poden importar medicaments genèrics).

Repressió de les mobilitzacions socials

Des de la Campanya Prou OMC! volem sumar-nos a les denúncies sobre la repressió policial patida pels moviments de camperols i altres moviments socials que sâhan manifestat aquests darrers dies a Hong Kong en favor de la Sobirania Alimentària i per la desaparició de lâOMC. Volem mostrar la nostra solidaritat i recolzament amb aquests moviments i la repulsa a la violenta repressió de les manifestacions per part de la policia xinesa.

Des de la Campanya Prou OMC! vam participar en les mobilitzacions que han tingut lloc arreu del món contra lâOMC amb un acte el dissabte 17 a les 12 del migdia al Portal de lâÃngel de Barcelona. A través de dues breus obres de teatre vam denunciar, davant prop de 200 persones, les conseqüències de la liberalització comercial que sâestà negociant a la Ronda de Doha.

Per conèixer les propostes de la Campanya Prou OMC! podeu consultar el nostre Manifest[1]: http://www.pangea.org/prou_omc/docs/prou_omc.pdf

Contactes:

Iolanda Fresnillo 93 785 13 18 iolanda.fresnillo ARROBA debtwatch.org

Gemma Tarafa gemma.tarafa ARROBA debtwatch.org

Xavier Montagut xmontagut ARROBA menta.net
Ferran Garcia desa ARROBA debtwatch.org

[1] Entitats adherides al manifest: Agermanament sense fronteres / Ãgora Nord Sud / ARA, Assemblea Revolucionària d'Artés (Bages-Països Catalans) / ARAGUAIA - amb el bisbe Casaldaliga per les Causes de l'Alliberament / Associació d'estudiants progressistes (AEP) / Associació Comerç Just Molins de Rei / AVALOT - Joves de la UGT de Catalunya / Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista / Comitè de Suport al MST â Barcelona / Consell de Joventut de Barcelona (CJB) / Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) / Coordinadora ONU veto NO / Coordinadora Un Altre Món Ãs Possible de Sabadell / Els Verds - Esquerra Ecologista de Catalunya / Enginyeria sense Fronteres (ESF) / Entrepobles / Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) / Federació d'Ecologistes en Acció de Catalunya / Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) / Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) / Joves d'Esquerra Verda / Observatori DESC / Observatori del Deute en la Globalització (ODG) / Revolta Global / Servei Civil Internacional (SCI) / Setem / Sodepau / Veterinaris sense Fronteres (VSF) / Xarxa de Consum Solidari / Xarxa de Mobilització Global (XMG)
Mira també:
http://www.pangea.org/prou_omc

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'acord de Hong Kong, una cortina de fum sobre les desigualtats i injustícies del comerç internacional
19 des 2005
COMUNICADO DE PRENSA CAMPAÃA PROU OMC!

Barcelona, 19 de diciembre de 2005.

La Campaña Prou OMC! denuncia que el acuerdo de mínimos al que han llegado los delegados de la 6a Reunión Ministerial de la OMC es una cortina de humo para ocultar las profundas desigualdades e injusticias que se esconden tras las negociaciones.

Mientras la UE y los EE.UU. han hecho un pequeño esfuerzo en agricultura, los países del Sur han tenido que pagar un alto precio, haciendo grandes concesiones en acceso a mercados industriales y liberalización de servicios.

El acuerdo al que han llegado los 149 países miembros tras 6 días de negociaciones, se nos ha presentado como una victoria para los países en desarrollo, puesto que la UE y los EE.UU. han aceptado eliminar las subvenciones Agrícolas a la exportación al 2013 y facilitar la entrada a los mercados del Norte de la mayor parte de los productos agrícolas provenientes del Sur. Sin embargo, debemos tener en cuenta que estos subsidios, que se eliminarán tres años más tarde de lo que demandaban los países del G-20, equivalen, en el caso de la Unión Europea, sólo al 3,5 % del apoyo económico que otorgan a su sector agrícola. Así pués, la capacidad de la UE y los EE.UU. para subsidiar sus agricultores y seguir haciendo âdumpingâ? en la exportación agrícola, no quedará totalmente mermada, puesto que los países ricos de bien seguro utilizarán otras modalidades de ayudas internas (lo que se conoce como ayudas de la Caja Verde).

En Hong Kong se ha decidido también que en el 2006 se eliminarán los subsidios a la exportación del algodón. Pero para los EE.UU. estas transferencias sólo representan un 10% de las ayudas que transfieren a los productores de algodón y unos 4.000 millones anuales de ayudas internas no se verán afectados por esta decisión. Según la African Cotton Producers Organisation, âel grueso del problema para los productores de algodón africanos (es decir, las ayudas internas) no se ha resuelto, pese a fue condenado en una ocasión por el mismo Ãrgano de Solución de Diferencias de la OMCâ?.

El acuerdo en agricultura en realidad favorece básicamente a los principales países agroexportadores y a las grandes empresas agroalimentarias, que son las que dominan los mercados de importación/exportación de productos agrícolas, y las principales receptoras de las ayudas a la Unión Europea y a los Estados Unidos. Mientras, los millones de pequeños campesinos que se dedican a una agricultura de subsistencia y de abastecer a los mercados locales, siguen permaneciendo desprotegidos ante el agresivo poder de la globalización corporativa y la llegada de productos alimentarios subvencionados a sus mercados. De este modo la soberanía alimentaria de millones de ciudadanos y ciudadanas en los países del Sur sigue bajo amenaza, lo que demuestra que la OMC no es el espacio más adecuado para la negociación de la agricultura.

Desde la Campaña Prou OMC! reclamamos un mundo dónde la alimentación y la forma de producirla no sea una mercancía, si no un derecho. Queremos un control político y social del mercado para permitir un comercio justo, prioritariamente local, diverso y de precios remunerativos, y una regulación estatal que garantice una alimentación suficiente y saludable para todo el mundo, se a decir la Soberanía Alimentaria.

La Unión Europea y los Estados Unidos han aparentado aceptar âa regañadientesâ? un acuerdo que, en definitiva, los acabará favoreciendo, aun cuando quizás no tan rápidamente como algunos poderes económicos y empresariales hubieran querido. Lo que dicen perder por la eliminación de los subsidios a la exportación y la apertura de sus mercados a los productos del Sur, lo ganan de sobra con los acuerdos impuestos en el acceso a mercados no agrícolas y la liberalización del comercio de servicios.

El Acuerdo sobre acceso a mercados no agrícolas, conocido como NAMA, tiene en la rebaja de los aranceles de los productos industriales la cuestión central, y supone una condena a la ya débil industrialización de muchos de los países del Sur. En Hong Kong no se ha llegado a concretar los coeficientes de reducción de Aranceles, pero sí se ha aprobado la aplicación del que se conoce como Fórmula Suiza. Ãsta penaliza los aranceles más elevados que acostumbran a aplicar con más frecuencia los países menos industrializados, y por lo tanto supone un obstáculo a cualquier intento de estos países de proteger sus industrias para favorecer su crecimiento.

Con respecto a los servicios, la inclusión en la declaración final de la aceptación del que se conoce como Anexo C al Acuerdo General de Comercio de Servicios demuestra hasta qué punto se han impuesto los intereses de los países Ricos. La mayor parte de los países en desarrollo han dejado claro a lo largo de las negociaciones que no aceptaban las propuestas del Anexo C, que modifica la metodología de la AGCS, puesto que este incluye una serie de propuestas de la UE que aceleran el proceso de negociaciones y restan flexibilidad al Acuerdo. De este modo los países del Sur, reticentes a profundizar en la liberalización de los servicios porque conocen los impactos negativos que ello supondrá sobre sus economías y poblaciones, se pueden ver obligados a liberalizar ciertos subsectores de servicios si así lo piden los países ricos. Nuevamente, las reticencias de los países empobrecidos han sido ignoradas y el Anexo C ha sido incluido en la Declaración de Hong Kong.

En relación al Acuerdo sobre Derechos de Propiedad Intelectual (TRIPS), se cierra definitivamente el acuerdo al que se había llegado antes de Cancún sobre la importación de medicamentos genéricos por parte de los países menos adelantados en caso de emergencia sanitaria. Aunque este acuerdo se nos ha vendido como un gran éxito para los países del Sur, hace falta recordar que esta cláusula contempla medidas de difícil aplicación por trabas burocráticas que no han sido resueltas, y que la lista de países que se podrán beneficiar es excesivamente corta (aquellos países que no han sido considerados entre los menos adelantados, y que sufran una emergencia sanitaria no pueden importar medicamentos genéricos).

Represión de las movilizaciones sociales

Desde la Campaña Prou OMC! queremos sumarnos a las denuncias sobre la represión policial sufrida por los movimientos de campesinos y otros movimientos sociales que se han manifestado estos últimos días a Hong Kong en favor de la Soberanía Alimentaria y por la desaparición de la OMC. Queremos mostrar nuestra solidaridad y apoyo a estos movimientos y la repulsa a la violenta represión de las manifestaciones por parte de la policía china.

Desde la Campaña Prou OMC! participamos en las movilizaciones que han tenido lugar en diferentes partes del mundo contra la OMC con un acto el sábado 17 a las 12 del mediodía en el Portal del �ngel de Barcelona. A través de dos breves obras de teatro denunciamos, ante cerca de 200 personas, las consecuencias de la liberalización comercial que se está negociando a la Ronda de Doha
Re: L'acord de Hong Kong, una cortina de fum sobre les desigualtats i injustícies del comerç internacional
04 gen 2006
Genova queda lluny,
Hong Kong, i Escocia també però seguim ressistint
http://www.illacrua.net/genova.pdf
Sindicato Sindicat