Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : criminalització i repressió
900 detinguts a la cimera de l'OMC
18 des 2005
La detenció de 900 manifestants marca la cimera de l'OMC

La policia de Hong Kong impedia que accedissin al centre de convencions. 41 detinguts van haver de ser ingressats
web2.jpg
La detenció de 900 manifestants marca la cimera de l'OMC

La policia de Hong Kong impedia que accedissin al centre de convencions 41 detinguts van haver de ser ingressats

Redacció

A vint-i-quatre hores de la clausura de la reunió ministerial dels 150 països que configuren l'OMC, els violents enfrontaments entre la policia de Hong Kong i els manifestants antiglobalització van marcar la jornada d'ahir. Dos mil efectius de les forces de l'ordre van detenir 900 manifestants, en gran part sud-coreans, que intentaven accedir al centre de convencions del carrer Gloucester, al districte financer de Wanchai, on s'està celebrant aquests dies la reunió. Segons va informar la policia, tots els detinguts van passar a la cèntrica presó Victòria, tret dels 41 que van ser hospitalitzats, dos dels quals en estat greu.

Els disturbis van començar quan a la tarda d'ahir uns 300 manifestants van intentar accedir a l'interior del centre de convencions. Tot i l'actuació policial, una desena de manifestants van aconseguir esquivar les forces de seguretat que protegien el centre de convencions i van entrar a l'edifici, on també es van haver d'enfrontar amb la policia.

Aquesta va ser la notícia que més es va difondre ahir des de Hong Kong, ja que els avenços en la mateixa reunió són pràcticament escassos. Els països participants intenten arribar a acords, encara que siguin de mínims, perquè no es pugui dir que la cimera ha estat un fracàs, però el cert és que les posicions entre països desenvolupats i en vies de desenvolupament encara són distants.

Els treballs en l'esborrany de l'acord s'estan trobant amb obstacles en temes com la finalització de les subvencions a l'exportació agrícola. El comissari europeu de Comerç, el britànic Peter Mandelson, va assenyalar que l'esborrany d'acord està "mancat d'equilibri", encara que ell continuarà negociant per intentar arribar al màxim consens possible.


Intent de diàleg
Mandelson va indicar que té la intenció de reunir-se amb la resta de delegats enviats a la reunió a Hong Kong per discutir l'assumpte de determinar la data final dels subsidis a les exportacions, que l'esborrany situa com a suggeriment el 2010, una demanda clau dels països en desenvolupament. La UE s'ha manifestat en contra de fixar un calendari, però ahir el mateix Mandelson va advertir que estarien disposats a parlar de la data del 2013. "Estic preparat per discutir amb ells sobre aquest assumpte, però no de forma aïllada i, a més els socis han d'implicar-se i mostrar flexibilitat", va indicar després de sortir d'una trobada amb Estats membres de la UE.

Els representants dels 150 països de l'OMC porten cinc dies reunits a la capital asiàtica per negociar la liberalització del comerç mundial en agricultura, serveis i béns industrials. Però, ara per ara, l'esborrany, d'11 pàgines i cinc breus annexos, no inclou ni una data per completar les negociacions en indústries de serveis, ni per establir una fórmula precisa per reduir els aranzels, entre altres aspectes.

La liberalització del comerç de productes industrials resulta "extremadament problemàtica", i el text proposa una rebaixa aranzelària en virtut de la fórmula suïssa amb coeficients que han de reduir les crestes aranzelàries, especialment en els productes d'interès per als països en vies de desenvolupament.

diari AVUI 18/12/05

This work is in the public domain

Comentaris

ea ea ea
18 des 2005
AGENCIAS

La cumbre de la OMC ha vivido duros enfrentamientos y los grupos de manifestantes han desborado el servicio de seguridad formado por 9000 policias. En un sincronizado desorden, los manifestantes arremetian contra la policia mientras por todas partes se tocaban tambores y se entonaban canticos, como en un ritual de guerra. Los grupos se dispersaban para volver a reagruparse y atacar donde habia menos policia, asi hasta que consiguieron saltar las vallas del centro de convenciones, donde los policias vigilantes de la puerta dejaron sus puestos y huyeron corriendo al ver lo que se les venia encima. Y entonces ya nadie podia entrar ni salir del singular edificio desinyado por Norman Foster y con explendidas vistas a la bahia. Antes la batalla frente al centro de convenciones ya habia obligado a los comisarios europeos, que habian salido a realizar consultas, a volver por barco y entrar por la puerta de atras. Finalmente la policia se reagrupo y rodeo el edificio, comunicando, mediante megafonia, a los 900 enfuerecidos manifestantes, que retenian a los 6000 indefensos delegados, que estaban detenidos.

Ensenyanzas? pues que hay que bajarle el sueldo a los policias y subirselo a los sufridos senyores delegados.
Sindicat Terrassa