Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: guerra
Guerres i Territoris als Balkans
14 des 2005
El 28 de juny de 1914 l'anarquista i patriota servi GAVRILO PRINCIP matava a trets a Sarajevo, al artxiduc francesc ferdinad d'habsburg, hereu al tro imperial d'Austro-Hungria: començava la 1ª Guerra Mundial
Els austriacs, despres de les derrotes patides a finals del XIX a mans dels italians i dels prusians, volien rescabalar-se ocupan Bosnia-Herzegovina, que estava en mans del decadent imperi turc. Al 1912 van començar les guerres dels Balkans, entre servis, rusos , bulgars, . Com a consecuencia del atemptat de Sarajejo, l'emperador d'Austria, francesc josep, que regnava des de 1848, va declarar la guerra a Servia, Rusia va fer costat al servis, Prusia al austriacs, França i Angleterra , als rusos i servis. Llavors es va nominar"la gran guerra". Tots tenien interessos territorials:França volia tornar a ocupar la Alsacia-Lorena, territoris alemanys, que habia perdut a la guerra franco-prusiana de 1870 ( i que havian estat ocupats per Lluis XIV-le roi soleil- el mateix que va ocupar la Catalunya Nord e 1659). Aquesta mateixa disputa territorial provocaria la 2ª guerra mundial.Italia volia venjança contra Austria que fins a la unificacio italiana de 1870, havia ocupat el nord d'Italia: el Veneto i la Llombardia. Austria va perdre el Tirol del sud (Bolzano i Merano) de parla alemanya.. Aprofitant la caiguda de la Unio sovietica, Alemanya i els paisos de l'Otan han volgut tornar als Balkans, i van provocar deliberadament aquesta guerra contra Servia. Pero la situacio no esta estabilitzada, des de els acords de Daytan en 1995, les tropes de la OTAN ocupan la zona, pero en el moment que es retirin, Servia podria contraatacar per mirar de recuperar les seves terres de la Krajina, oupada pels croats, i sobre tot del Kossovo, la terra mare de Servia, ocupada pels albanesos.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Guerres i Territoris als Balkans
14 des 2005
Gavrilo princip anarquista?
No es el mateix magicida que anarquista.Tot i que a vegades pot coincidir, no es el cas.La patria unica dels anarquistes es l'Humanitat.I els nacionalistes(patriotes com tu els anomenes) tenen altres prioritats.
Re: Guerres i Territoris als Balkans
15 des 2005
dius moltes tonteries, francesc quintana.

1) "Al 1912 van començar les guerres dels Balkans, entre servis, rusos , bulgars."
Nen, ni una. La Guerra dels Balcans (1912-13) és la unió de diversos pobles contra l'Imperi Otomà. Els russos ajuden, però no hi pinten res en la unió, que era entre búlgars, grecs i serbis.
2) passo de seguir escrivint i perdent el temps. no hi ha ni una paraula encertada en el que has escrit.
Ignroant.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more