Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Recull de premsa de sinistralitat laboral de la Coordinadora Obrera Sinsical(octubre 2005)
12 des 2005
68_accident-5.jpg
Recull de premsa de sinistralitat laboral de la Coordinadora Obrera Sinsical(octubre 2005)


Mallorca - Un obrer, molt greu al caure-li a sobre part d’una càrrega de ferro a Inca.

La Sénia-Baix Maestrat - Mor un obrer xinès al ser aplastat per un montacàrregues.

Tarragonès - Continua ingressat un dels treballadors ferits en l’incendi de Tarragona.

L’Horta - Dos treballadors moren asfixiats pels gasos en una fossa sèptica.

Vallès Occidental - El TSJC absol a una empresa perquè el treballador va actuar amb un excés de zel mal entès.

Alacantí - Un jove algerià mor en un accident laboral en Mutxamel.

Alcoià - Un treballador a la UCI al caure des d’una altura de vuit metres.

Alacantí - El jutge del cas amiant tanca la instrucció i envia l’expedient per assenyalar el judici.

Mallorca - Un obrer, molt greu al caure-li a sobre part d’una càrrega de ferro a Inca.

Un treballador de 46 anys d'edat i resident a Lloseta, estava ahir en estat crític a conseqüència d'un accident laboral ocorregut a Inca. Passades les dues de la tarda una grua estava aixecant una càrrega de ferros per a encofrat, d'uns 500 quilos de pes, quan, per motius que s'investiguen, es va desprendre part de la càrrega que al caure va copejar al treballador en les cames i altres parts del cos.

L'accident va ocórrer en les obres de soterrament de les vies del tren, que es porten a terme en el carrer Francesc de Borja Moll, en concret enfront del número 17, i que uniran l’Avinguda Germanies amb el barri de Crist Rei. Precisament aquestes obres van ser visitades la passada setmana per la consellera Mabel Cabrer, acompanyada de l'alcalde d'Inca, Pere Rotger, i es va explicar que estarien finalitzades abans del proper Nadal.

En produir-se l'accident es van desplaçar al lloc diverses unitats de la Policia Local d'Inca, i el 112 va coordinar la mobilització dels equips sanitaris i d'emergència. Poc després va arribar una ambulància del 061, agents de la Guàrdia Civil i també tècnics de la Conselleria de Treball. La Guàrdia Civil va portar a terme l'atestat per a tractar d'esclarir les causes de l'ocorregut. El personal de l'ambulància va estabilitzar a l'obrer i el va traslladar a l'Hospital de Son Dureta, on va quedar ingressat. A primera hora de la nit d'ahir el ferit era sotmès a una intervenció quirúrgica. Sofria múltiples fractures i el seu estat era crític.

Des de la Conselleria de Treball es va manifestar que «el més important ara mateix és l'estat del treballador. Després, analitzarem al detall les causes que han provocat l'accident». Fonts de la Conselleria d’Obres Públiques també van explicar que l'obra està contínuament controlada per un «recurs preventiu», un tècnic que segueix in situ el desenvolupament de la construcció. Sobre les causes, van apuntar que s'està investigant si una de les subjeccions de la grua va cedir pel pes de la càrrega i es va desencaixar. En qualsevol cas, van assegurar que es complia amb totes les normes de seguretat. Pel que fa al pes exacte que estava movent la grua en aquests moments, no van poder concretar si es tractava de 500 quilos o més.

04/10/2005 - Última Hora Baleares


La Sénia-Baix Maestrat - Mor un obrer xinès al ser aplastat per un montacàrregues.

Un home de nacionalitat xinesa, de 37 anys i veí de Vinaròs, va morir en el matí d'ahir mentre treballava en un edifici en construcció del carrer Ví de Carló de Benicarló.

Segons van indicar fonts de la Policia Local, els fets van ocórrer sobre les 10.30 hores, quan un montacàrregues es va despenjar i va caure damunt de l'obrer, provocant-li fractures diverses amb resultat de mort. AL lloc dels fets van acudir el metge de guàrdia del centre de salut i una unitat del SAMU, que no van poder fer res pel ferit. Les tasques d'identificació del cadàver van ser lentes, ja que en aquest moment el treballador, nascut en la zona de Shanghai, no anava identificat.

Després de l'accident, el jutge de guàrdia i una dotació de la Policia Judicial s'encarregaren d'analitzar les circumstàncies en les quals es va produir el sinistre amb la finalitat de poder delimitar les responsabilitats en aquest accident i les condicions de seguretat que presentaven els treballs de construcció. El carrer en la qual es troba l'obra se situa entre l'avinguda Corts Valencianes i doctor Fleming, en la qual es concentra una elevada activitat urbanística en els últims mesos.

06/10/2005 - El Periódico




Tarragonès - Continua ingressat un dels treballadors ferits en l’incendi de Tarragona.

Un dels dos operaris que va sofrir cremades per l'incendi ocorregut divendres passat en la planta de producció d'etilè de Dow Chemical, situada en el polígon petroquímic nord de Tarragona, a La Pobla de Mafumet, continua ingressat a l'hospital.

Segons van informar fonts de l'empresa, el treballador evoluciona favorablement i amb bon estat d'ànim, mentre que l'altre empleat va tornar la mateixa tarda de l'accident al seu domicili i es troba amb la seva família recuperant-se.

Els fets van ocórrer divendres passat durant una operació de purgat d'un tram d'una línia de nafta, durant la qual una part del producte va sortir a l'exterior i es va inflamar, afectant als dos empleats que estaven efectuant la maniobra.

Un cop examinades les instal·lacions, aquestes fonts assenyalaren que podien confirmar que no hi havien equips afectats ni danys materials.

10/10/2005 - Terra España


L’Horta - Dos treballadors moren asfixiats pels gasos en una fossa sèptica.

Dos treballadors -un operari de manteniment i un vigilant de seguretat- van morir asfixiats en l'interior de la fossa sèptica de l'aparcament d'un conegut centre comercial de l'Avinguda Pius XII, a València. Altres dos operaris, un segon vigilant de seguretat i altre treballador de neteja, van resultar ferits i van ser ingressats en estat greu en l'Hospital La Fé i en l'Hospital General, encara que ambdós evolucionen bé. La Direcció General de Treball de la Generalitat Valenciana va obrir una investigació per a conèixer les circumstàncies de l'accident i comprovar si els operaris complien les mesures de protecció obligatòries. Ja s’ha denunciat que els operaris no duien mascaretes.

L'accident es va produir al voltant de les 09.30 hores en una fossa sèptica situada en el primer soterrani del garatge del centre comercial Nou Centre. Segons les primeres investigacions, un empleat del servei de manteniment del complex que estava en l'interior de la fossa sèptica va alertar per walkie-talkie a un vigilant de seguretat privada d'aquesta planta que es trobava malament. Segons va explicar posteriorment el director general de Treball de la Generalitat, Roman Ceballos, això es va deure a la presència en la fossa de sulfur i metà «en concentracions letals».

Quan el vigilant jurat va acudir a auxiliar-lo va sofrir també els efectes de l'alta concentració de gasos tòxics que emanaven de la fossa i va quedar atrapat en el mateix lloc. Un segon guàrdia jurat i altre operari de manteniment que van escoltar l'avís pel walkie i van acudir a l'auxili, van córrer la mateixa sort.

Un cinqué treballador es disponia també a baixar a la fossa quan els bombers i efectius del SAMU arribaren a l’aparcament i impediren que resultara afectat pels vapors.

13/10/2005 - Hoy Digital


Vallès Occidental - El TSJC absol a una empresa perquè el treballador va actuar amb un excés de zel mal entès.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha absolt a una empresa de Santa Perpètua de la Mogoda (Vallès Occidental) de tota responsabilitat per l’accident laboral que va patir un treballador al considerar que va actuar amb «un excès de zel mal entés». D’aquesta forma, el TSCJ ha annul·lat la sentència dictada el 26 de novembre de 2003 pel titular del Jutjat del Social número 13 de Barcelona, que condemnava l’empresa a pagar un recàrreg del 30% de les prestacions a la seguretat social per «manca de mesures de seguretat i higiene en el treball», que motivaren l’accident.

Els fets van tenir lloc el gener de 2002, quan l'empleat en qüestió va introduir la seva mà per la porta frontal d'una màquina en marxa i va perdre part d'un dit. Després de l'accident, la Inspecció de Treball va constatar que la màquina disposava d'un mecanisme d’aturada immediata a l'obrir la porta, però aquell dia no va funcionar, ja que va trigar uns segons en bloquejar-se. Fruit de la inspecció, el jutjat va decidir sancionar l'empresa.

Contràriament, la sentència de l'Alt Tribunal incideix en que, malgrat que a l'obrir la porta la màquina no es va parar, l'operari va introduir la seva mà amb el risc que això comportava. El TSCJ creu que la intervenció de l'empleat va ser tan «causal» que «va eliminar qualsevol apreciació causal d'omissió de mesures de seguretat per part de l'empresa».

18/10/2005 - ABC


Alacantí - Un jove algerià mor en un accident laboral en Mutxamel.

El fenomen de la sinistralitat laboral segueix agreujant-se a les comarques alacantines, ja que en poques setmanes han mort diversos obrers en els seus llocs de treball. L'últim accident va tenir lloc a primera hora d'ahir, quan un operari de 30 anys, de nacionalitat algeriana, va morir després de caure des d'una altura de cinc metres a l'embassament del Pantanet, en el municipi de Mutxamel, segons van informar fonts del Servei d'Atenció Mèdica Urgent (SAMU). Segons va explicar el delegat de prevenció de Fecoma-CCOO a Alacant, José Hurtado, el treballador va morir en l'acte «amb el cap picat» al caure al buit dintre d'una arqueta d'aigua quan pretenia treure unes escales que havien caigut al fons prèviament. El cop va ser mortal de necessitat i res va poder fer el servei sanitari quan va arribar al lloc dels fets.

L'accident laboral va ocórrer poc després de les 8.30 hores al citat embassament, situat en la carretera N-340, en sentit a la població de Xixona. En el mateix lloc va ser atès altre treballador, de 46 anys, d'una crisi d'ansietat. Els dos treballadors estaven reparant un motor de bombeig d'aigua de la comunitat de regants d'Alacant. Pertanyien a l'empresa subcontratada Intersa.

Des d'UGT i CC OO, es va assegurar que «si el treballador hagués comptat amb les mesures de seguretat pròpies dels treballs en altura, com la línia de vida, no s'hagués produït la caiguda al buit». Malgrat això, des de CC OO, el delegat de prevenció assegura que, a primera vista, sembla que es complien les normes generals de seguretat, encara que no les denominades de protecció individual (una línia de vida subjecta a l'exterior de l'arqueta d'aigua). La Inspecció de Treball i la Guàrdia Civil es van traslladar al lloc dels fets poc després de tenir coneixement d'aquest. CC OO exigeix a Treball una àmplia investigació sobre aquest nou sinistre laboral mortal.

AL País Valencià s'han registrat 18 defuncions laborals en el que es porta d’any, dues d'elles a l'octubre. El fiscal de Prevenció de Riscos Laborals, López Coig, ha exigit a les forces de seguretat que es personin en tots els accidents laborals per a evitar que els empresaris manipulin proves, «una pràctica massa habitual i que perjudica clarament la investigació».

Des de la Secretaria d'Acció Sindical i Salut Laboral d'UGT a Alacant, Juan Francisco Richarte també va reaccionar ahir després d'aquest nou sinistre mortal en el treball. «Manifestem la nostra més enèrgica condemna davant la insostenible sagnia que vénen patint el conjunt dels treballadors de la província», afegix. Richarte recorda la recent presentació per part d'UGT i Ibermutuamur d'una campanya per a prevenir accidents laborals en el col·lectiu immigrant «donada la dramàtica situació que pateix el col·lectiu i l'oblit institucional del que són objecte». Un de cada tres morts per accident laboral a Alacant és d'origen estranger, assegura Richarte citant fonts de la UA. UGT de l’Alacantí reitera que «el Consell oculta les dades i no contribuïx a millorar l'actual situació».

Segons les dades del Ministeri de Treball i Assumptes Socials recordats ahir per l'Audiència, durant el primer semestre del 2005 es van produir a les comarques alacantines un total de 17.430 accidents de treball, dels quals 17.169 van ser lleus, 241 greus i 20 van tenir com resultat la mort de l'empleat. La meitat d'aquestes morts es va produir quan el treballador es desplaçava cap al seu centre de treball o tornava a casa, els anomenats in itinere. Concretament, en la jornada de treball es van registrar 15.798 accidents (15.598 lleus, 190 greus i 10 mortals), mentre que in itinere va haver 1.632 (1.571 lleus, 51 greus i 10 mortals).

Per sectors, la construcció és l'activitat en la qual s'ha produït un nombre més alt de sinistres laborals mortals durant la jornada de treball, amb disset morts en el primer semestre de l'any en tot el País Valencià, seguida per les cinc defuncions dels professionals del transport terrestre.

Pel que fa al nombre global d'accidents, la branca de l'edificació també se situa al capdavant amb 13.584 accidents en tot el País Valencià durant l'exercici de l'activitat laboral. Les jornades se celebraran en la facultat de Ciències Socials i Jurídiques d'Elx.

19/10/2005 - La Verdad


Alcoià - Un treballador a la UCI al caure des d’una altura de vuit metres.

Un treballador va ser ingressat en la tarda del dimecres en la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital d'Alcoi, després de sofrir una caiguda des d'una altura d'uns vuit metres en les obres de demolició d'una casa al carrer Sant Miquel. L'operari sofreix múltiples contusions, i segons fonts sindicals, podria tenir la melsa afectada.

Els fets es van registrar en la tarda del dimecres en una casa situada al costat del pont de Sant Jordi, la demolició del qual es va iniciar en dies passats. Segons van informar fonts de CC OO, el treballador, veí d'Alcoi, es trobava treballant en la demolició de forma manual, quan va cedir el terra i es va precipitar al buit des d'una altura pròxima als vuit metres. A conseqüència de la caiguda, va ser traslladat d'urgència a l'Hospital Verge dels Lliris, on va haver d'ingressar en la UCI a conseqüència de les multiples contusions que pateix. Les mateixes fonts van indicar que podria tenir la melsa afectada. Des del sindicat es va lamentar l'incident, assenyalant-se a més que, molt probablement, el treballador no portava els dispositius de seguretat suficients. Les obres de demolició de l'edifici formen part de la primera fase del pla de rehabilitació del nucli antic, que estan sent executades a través d'un projecte impulsat per l'Ajuntament d'Alcoi i la Conselleria d'Infraestructures. En el cas concret d'aquesta casa, a més, els treballs s'estaven realitzant de manera manual, per a conservar les restes de l'antiga torre medieval de la Lluna, que formen part de la seva estructura. La regidora de Patrimoni, Amparo Ferrando, lamentava l'ocorregut, assenyalant que «segons les meves notícies, el treballador ha impactat amb una biga, pel que té una costella danyada, encara que desconec més detalls sobre succés».

20/10/2005 - Levante


Alacantí - El jutge del cas amiant tanca la instrucció i envia l’expedient per assenyalar el judici.

El cas amiant arriba a la seva fi. El jutge encarregat de la investigació va notificar ahir a les parts el tancament de la instrucció, set anys després que s'iniciés. L'expedient passarà ara al Jutjat penal per a l'assenyalament del judici.

Després del tancament de la instrucció, el Jutjat Número 1 de Sant Vicent del Raspeig remetrà l'expedient al deganat d'Alacant perquè entri en deliberacions i es designi quin jutjat penal jutjarà el cas. Després d'aquest tràmit, el jutge encarregat del procés assenyalarà la data de la vista oral. Segons fonts de la Fiscalia, s'espera que pugui celebrar-se a principis de l'any 2006.

El fiscal de sinistralitat laboral, Juan Carlos López Coig, serà l'encarregat de representar al Ministeri Públic durant el judici oral. Després de la jubilació de Miguel Gutiérrez, responsable de l'escrit d'acusació provisional, anava a fer-se càrrec del procés el fiscal cap, José Antonio Romero.
Els últims canvis en l'acusació pública es deuen al fet que, previsiblement, el judici pel cas amiant coincidirà en el temps amb la repetició de la vista oral pel motí de Fontcalent, en el qual Romero exercirà de fiscal.

Amb l'enviament de l'expedient als jutjats penals es posa punt final a una instrucció iniciada arran de la denúncia interposada en 1998 per sis antics empleats de la fàbrica Fibrocementos de Levante, pertanyent al Grup Uralita. En el seu escrit, els denunciants arremetien contra l'empresa a l'entendre que la seva negligència en matèria de seguretat i salut laboral havia causat la mort de diversos treballadors per intoxicació d'amiant des de l'any 1993.

Al maig del 2004 el fiscal Gutiérrez demanava en la seva qualificació provisional tres anys de presó per a cadascun dels imputats, dos executius de Fibrocementos i dos facultatius, al considerar-los responsables per negligència de la mort de vuit empleats per intoxicació d'amiant i de les fortes lesions provocades a altres 30. A més, sol·licitava una inhabilitació professional de quatre anys i mig per a cadascun dels imputats i una indemnització per als afectats de més de nou milions d'euros.

La causa va ser traslladada a les parts perquè qualifiquessin. Un any després, el jutjat instava a la defensa del metge Miguel �ngel S.R. a retornar l'expedient després de tenir-lo retingut durant tres mesos. El 13 de juliol, el jutge de Sant Vicent del Raspeig donava per «precluit el tràmit», impedint així que aquesta part pogués proposar proves durant el procés d'instrucció.

Dues setmanes després es presentava el darrer escrit de defensa, el de l’empresa Fibrocementos, considerada pel fiscal responsable civil subsidiària.

28/10/2005 13:22:57 - La Verdad
capcalera.gif
baner_sanchis.gif

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat