Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat : pobles i cultures vs poder i estats
WICCAC fa una crida a l'ús massiu del domini .CAT
12 des 2005
L'ICANN -l'entitat responsable de la coordinació del sistema de noms de domini a Internet- va aprovar el passat 16 de setembre del 2005 el domini .CAT. Aquest domini és el primer que representa a nivell d'Internet un grup lingüístic i cultural. El domini .CAT representarà dins d'Internet els usuaris que s'expressen en català i servirà per a ressaltar a nivell mundial l'existència de la llengua i la cultura catalanes. Una vegada aconseguit aquest difícil objectiu, d'aquí a poques setmanes es posaran en marxa tots els mecanismes necessaris per a poder registrar dominis .CAT. És per aquest motiu que WICCAC fa una crida a l'ús massiu, i des de tots els àmbits possibles (administracions, empreses, entitats de tot tipus i particulars), del domini .CAT. Per descomptat, els membres de WICCAC demanaran els seus dominis .CAT i la pròpia WICCAC sol·licitarà el domini wiccac.CAT.

Esperem que el món empresarial, el més reticent a la utilització del català a Internet, com ho demostra el Baròmetre de l'ús del català a Internet de WICCAC, s'afegeixi també a l'ús del domini .CAT. Seria un senyal molt positiu de normalització del català a Internet. Per això, però, caldria que les empreses que ara no tenen versió en català de la seva web fessin el pas definitiu per a la seva utilització, com a pas previ per a la sol·licitud del domini .CAT.

Seria desitjable que hi haguessin moltes sol·licituds de dominis .CAT, i no únicament des del Principat, sinó també des d'altres terres dels Països Catalans: País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i la Franja de Ponent, així com des de qualsevol lloc del món que tingui una web que es pugui considerar dins de l'àmbit de la llengua i la cultura catalanes.

Hem de demostrar, també des d'Internet, que la llengua catalana està viva i que es tracta d'un cas excepcional. És la primera comunitat lingüística i cultural sense Estat amb un domini propi a Internet. Quan el domini .CAT comenci a ser operatiu, hi haurà una etapa especial de llançament (o sunrise, en terminologia del món dels dominis), consistent en l'entrada prioritària al registre de dominis de tres grups:
A) En primer lloc, les entitats que tinguin una especial vocació de promoció de la llengua i la cultura catalanes, segons els criteris i les llistes que es publiquin (ex: escoles, universitats, membres de l'associació puntCAT; casals catalans, administracions públiques amb competències sobre territoris on el català és llengua pròpia; mitjans en català, editorials, etc.).

B) En segon lloc, entitats de tot tipus legal que tinguin comunicacions online preexistents en català (normalment, una web, però hi ha altres casos possibles). No exclusivament en català, és clar, sinó que "tinguin una part significativa" en català.

C) En tercer lloc, les persones que van donar suport a la campanya pel domini .CAT.

Les fases són (parcialment) simultànies en el temps per un total de tres mesos. Van, però, per ordre de prioritat: un nom demanat a la fase A té preferència sobre un demanat a la fase B, i sobre la C... Dins de cada fase, prioritat temporal (entre sol·licituds dins la mateixa fase o categoria).

Una vegada acabada aquesta fase especial de llançament, s'obrirà el registre per a tothom, i llavors tan les entitats com les persones, que qualifiquessin per a la fase especial de llançament o no, podran registrar els dominis que vulguin. Sempre que qualifiquin com a membres de la "comunitat lingüística i cultural catalana a Internet".

Finalment, la WICCAC vol destacar la gran tasca que, des de la seva creació el 23 de novembre del 2001, va fer l'Associació puntCAT per a aconseguir l'aprovació del domini .CAT. Va fer el seu treball amb discreció i amb una gran eficàcia. Ara, una vegada aconseguit el seu objectiu, l'Associació puntCAT s'ha dissolt i ha donat pas a la Fundació puntCAT, que serà qui gestionarà el registre de dominis .CAT.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: WICCAC fa una crida a l'ús massiu del domini .CAT
12 des 2005
I escolta, per aconseguit dominis .com on cal avisar?
Sindicato Sindicat