Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
El desenvolupament de l´energia eòlica a Catalunya: una visió ecologista.
09 des 2005
ELS FACTORS RELACIONATS AMB EL DESENVOLUPAMENT DE L'ENERGIA EÒLICA A CATALUNYA: UNA VISIÓ ECOLOGISTA

Presentació:

En els seus 30 anys d'existència la tecnologia eòlica ha evolucionat molt, especialment en els darrers deu anys - avui es tracta d'una tecnologia totalment madura - de tal manera que molts dels problemes associats que apareixien als aerogeneradors i els parcs de la dècada dels 80 estan superats en els que es construeixen al 2000.

Mentrestant, a Catalunya encara s'engeguen debats sobre problemes que, com veurem, estan en general més que analitzats i, en molts casos, superats (impacte acústic, impacte sobre l'avifauna, etc.) com si l'energia eòlica estigués encara als seus inicis, a la dècada dels anys 70 del segle passat. Per això, l'objectiu principal d'aquest document és clarificar quin és l'estat actual d'aquesta energia, aportar dades i elements per tal de situar el debat en torn a la realitat d'avui.
Per això l'objectiu principal d'aquest document és clarificar quin és l'estat actual d'aquesta energia, aportar dades i elements per tal de situar el debat en torn a la realitat d'avui.

En els darrers deu anys parlar d'energia eòlica a Catalunya ha significat, en termes generals, parlar de conflicte. Un conflicte que ha tingut dues vessants, una més pública i visible, de caire social, articulada entorn a les diverses plataformes territorials que s'oposen a la construcció de parcs eòlics; i l'altra més amagada, de caire polític, que es manifesta en la manca de voluntat dels successius governs per a que aquesta energia tirés veritablement endavant. I, malgrat que les mobilitzacions de caire conservacionista han sigut claus per predeterminar un ambient de rebuig en alguns sectors socials davant qualsevol projecte, el bloqueig real prové de la segona vessant, amb el resultat de que les actuacions dels polítics en el govern i d'alguns sectors socials en l'oposició semblen haver estat coordinades per evitar que Catalunya pogués aprofitar els seus recursos eòlics.

Tot això ha provocat que, malgrat la coincidència en declaracions genèriques favorables, tan sols s'han difós visions crítiques o declaradament negatives d'aquesta energia renunciant en tot moment analitzar els interessos que hi havia al darrere de les visions esmentades i situant, de fet, el debat eòlic fora de la problemàtica real de l'energia , amb l'elevació a la categoria de valor absolut l'anomenat impacte visual .

És un fet reconegut que el model energètic basat en combustibles fòssils i energia nuclear provoca impactes globals (canvi climàtic, contaminació radioactiva, pluja àcida, abocaments en massa de combustible per accidents o per rutines de manteniment, alliberament de substàncies tòxiques que acaben afectant als organismes vius, etc.), i que aquests impactes globals tenen una forta incidència local; a més a més resulta que la majoria d'aquests impactes són difícils de percebre i de quantificar; les dades que provenen dels estudis científics d'aquests són les que indiquen que cal abordar amb urgència la substitució del model energètic vigent.

Per contra, l'aprofitament de l'energia eòlica només provoca impactes locals, impactes que són fàcilment perceptibles i quantificables, impactes que -precisament per això- són fàcils de denunciar, que es poden corregir i també, i això és important, que són insignificants en comparació amb els impactes globals.

Així, una part del discurs conservacionista es limita a ignorar els impactes globals i locals del model energètic i la necessitat del canvi, i a remarcar de manera continuada tan sols els impactes locals dels parcs eòlics. D'aquesta manera contribueix a mantenir a la societat en la ignorància de la problemàtica de fons del consum de l'energia que és, justament, la que fa necessari l'aprofitament de l'energia eòlica.

Aquest document vol aportar elements per poder avaluar de manera més objectiva els impactes locals, el que significa, entre altres coses, valorar la dimensió real de les obres de construcció d'un parc eòlic, saber quina és la realitat de l'impacte acústic fugint de generalitzacions exagerades, conèixer dades per valorar la realitat del conflicte entre aerogeneradors i aus, apuntar elements de racionalitat al concepte d'impacte visual, etc.. i emmarcar tot això dins del context de Catalunya.

Cost exemplar: 10 euros.

De venda a Can Basté, pg. Fabra i Puig 274- 08031 Barcelona- Telèfon 93 429 65 18

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El desenvolupament de l´energia eòlica a Catalunya: una visió ecologista.
09 des 2005
Ja ho heu dit vosaltres: una. Perquè n'hi ha d'altres i no coincideixen en una part del que dieu amb la vostra. La Terra Alta lliure de molins.
Re: El desenvolupament de l´energia eòlica a Catalunya: una visió ecologista.
09 des 2005
No a la massificació eòlica de la Terra Alta.Lo paradís rural que tant pregona lo nostre president comarcal Xavier Pallarés (CIU) esdevindrà gràcies a ell i a quasi tots els alcaldes de la Terra Alta un polígon industrial eòlic.Greenpeace i ecologistes en acció també en son partidaris d'esta malmetició.
Re: El desenvolupament de l´energia eòlica a Catalunya: una visió ecologista.
04 gen 2006
no hi ha dret del q volen fer a la terra alta,,, per benefici d'uns pocs es perjudiquen molts.
Alcaldes on sou?
desperteu!!!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more