Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : especulació i okupació
Manifest "Protegim l’Horta de Lleida"
09 des 2005
L’Horta de Lleida, el gran pulmó verd de Lleida, és un element del nostre patrimoni cultural tansmès de generació en generació. La interacció de l’home amb aquest entorn ha recreat un conjunt d’elements que han definit un paisatge singular amb un caràcter propi i exclusiu el qual als lleidatans i lleidatanes ens infon un fort sentiment d’identitat.Malgrat les qualificacions previstes en el Pla General de Lleida, la degradació de l’Horta que voreja la nostra ciutat ha estat provocada per la pressió urbanística amagada sota un irracional progrés. Aquestes constants agressions al medi natural ens han dut a l’especulació de la terra, i la gairebé desaparició de la pagesia i d’elements que formen part del nostre patrimoni cultural i natural. En aquest sentit, l’exemple més representatiu i recent de la pèrdua d’aquest valor ha estat la construcció del bypass del TGV que, a més, suposa per l’Horta una barrera ecològic i urbanística difícilment reversible.

Actualment, s’estan duent a terme estudis sobre la prolongació de la variant sud de Lleida (C-13). De nou, algunes de les propostes que es plantegen tornen a castigar, sense cap mena de mirament, el nostre patrimoni. Una nova infraestructura tornarà a incidir sobre l’Horta històrica lleidatana essent una segona barrera que no tindrà en compte els valors culturals, humnas, socials i ambientals.

Des de la Plataforma Protegim l’Horta de Lleida us sol·licitem la vostra adhesió a aquest manifest per evitar a l’Horta de Lleida una nova i irreversible agressió urbanística. Amb el vostre suport ens comprometem a exigir a les administracions:

Aturar qualsevol traçat que afecti i agredeixi l’Horta de Lleida i crear mesures immediates i efectives que canviïn aquesta situació de degradació progressiva de l’Horta.

Analitzar i estudiar, amb la participació directa dels pagesos i pageses i els sectors socials i culturals del territori, els traçats més respectuosos amb el medi natural i que siguin més sostenibles socialment. La transformació del paisatge és inevitable, però pot controlar-les i planificar sense atemptar els trets bàsics que li donen personalitat.

L’elaboració, amb un veritable debat social, de les línies mestres d’un nou model d’ús i gestió del paisatge de l’Horta de Lleida que prioritzi i faci compatible l’agricultura com a sistema econòmic i social propi. Establir les polítiques per posar en valor els aspectes culturals, visuals, ambientals i paisagístics de l’Horta de Lleida per tal de preservar el caràcter propi en benefici de la societat i de les generacions lleidatanes futures.

Per això demanem l’adhesió a les entitats a aquest manifest. Ens podeu trobar a:

Partida Rufea, núme.151. 25194 Lleida. Telf. 973 27 13 42

o escribint a: hortalleida ARROBA gmail.com
---
Plataforma Protegim l’Horta de Lleida

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest "Protegim els secans de Lleida"
14 des 2005
Manifest científic en defensa dels secans de caire estèpic de les terres de Lleida

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/68799
Sindicat Terrassa