Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Crònica de l'enterrament de la Constitució Espanyola
08 des 2005
FUNERALMANRESA.jpg
Un centenar de ciutadans participaren en l'acte de rebuig a la constitució espanyola convocat per l'esquerra independentista el passat dia 6 de desembre. La processó, va començar a la Plaça de Crist rei i, després de fer el seu recorregut pel passeig de Pere III, va finalitzar amb un parlament de rebuig a la Constitució espanyola.

Enterrem la constitució espanyola!

L'actual constitució espanyola, la de 1978, ja va néixer amb la salut democràtica molt minvada. Fruit d'un pacte entre l'oposició antifranquista i les restes del règim franquista, fou redactada sota la atenta vigilància dels militars espanyols. Si ja les condicions en que es va negociar el text són inacceptables des d'un punt de vista democràtic, la seva aprovació popular no fou menys irregular. Sota el xantatge tàcit del retorn al passat, molts la van votar pensant que era la única alternativa a la perpetuació dels quaranta anys de dictadura, però amb l'esperança de modificar-la progressivament. A mesura que han passat els anys però, la seva legitimitat democràtica ha disminuït encara més. No només perquè tots els ciutadans nascuts més tard de l'any 1960 (bastant més del 50% de la població) o els arribats de fora no l'hem pogut, ni perquè se n'ha apoderat l'espanyolisme més intransigent, ni perquè sovint se'n fa una lectura especialment contraria als nostres interessos col·lectius, ni tan sols perquè manté una figura anacrònica i tenebrosa com la monarquia, sinó perquè cada cop és més clar, per a més gent, que aquest marc legal ha esdevingut més un obstacle que un mitjà per a avançar cap a una societat més justa i lliure. Tal i com s'ha posat de manifest en la redacció del projecte de reforma de l'estatut d'autonomia, quan tantes i tantes propostes que, en principi, havien de suposar millores en els nostres drets individuals i col·lectius topaven, un i altre cop, amb aquesta llei de lleis.

Sembla que, un cop més, tot lo bo engreixa, és pecat o anticonstitucional. Així doncs, via fora!, si aquesta constitució no ens serveix, enterrem-la! Enviem-la al racó fosc de la història al costat del Decret de Nova Planta, el Tractat dels Pirineus o el Fuero de los Espanyoles. I posem-nos d'acord per endegar un procés constituent que doni lloc a una nova constitució, catalana, democràtica i solidària amb els altres pobles del món, amb el planeta i amb nosaltres mateixes.
FUNERALMANRESA2.jpg

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Crònica de l'enterrament de la Constitució Espanyola
08 des 2005
I posem-nos d'acord per endegar un procés constituent que doni lloc a una nova constitució, catalana, democràtica i solidària amb els altres pobles del món, amb el planeta i amb nosaltres mateixes.

si no es vol constitució per que n'hem de fer una de nova?

perque MAULETS firma pintades que diu ni constiució ni estatuts i en el manifest de l'acte diu que fem una nova contitució?

demagogia?
Re: Crònica de l'enterrament de la Constitució Espanyola
08 des 2005
em sembla obvi, es sobreentén que es parla de la constitució espanyola, si no ho entens així... l'única persona, animal o cosa que fa demagogia aquí ets tu.

au, adéu
Re: Crònica de l'enterrament de la Constitució Espanyola
08 des 2005
I KE KONY HE DIT, ELLS FAN PINTADES CONTRE LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA I DIUEN QUE :una nova constitució, catalana, democràtica i solidària

aquesta contitucó tmb sera espanyola
o sigui senyor maestro on esta la demagogia?
Sindicat Terrassa