Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
Carta oberta a Imma Mayol: responsable de l’Agència de Salut pública de Barcelona
08 des 2005
Ben volguda Imma, em dic Marc, i treballo al SAPS de Creu Roja, des de fa uns quants anys. Per si no té ni idea què és el meu centre ni com vostè té alguna cosa a veure amb la meva vida, li explicaré que al nostre centre varen instal·lar la primera sala de consum higiènic estable. Lâajuntament al que vostè representa, lâorgan tècnic de drogues de la generalitat, i la mateixa empresa Creu Roja són les tres entitats que es manegen el que li diuen la comissió de control del nostre servei, i són els qui decideixen quant i com sâinverteix en el nostre centre.

Des de fa força temps (concretament des de que crearen la XAD, xarxa dâatenció als drogodependents) totes les petites millores de salut que sâhan anat introduint per a lâatenció de la població consumidora de drogues de la ciutat han estat concertades amb empreses socials, voltors de les subvencions, camuflades dâONGs. Aquesta situació de permanent privatització de lâatenció als drogodependents ha anat deteriorant la qualitat de lâassistència que prestàvem a aquests usuaris, fins arribar al punt actual, on les càrregues de treball i la pressió que hem de suportar els treballadors fan que emmalaltim de la feina, dâuna feina que ens agrada fer, perquè ens agrada pensar que podem ajudar algú.

Això pensava quan vaig començar a treballar, però es clar, la realitat sempre sâimposa. Lâantic equip de treball, vam veure que lâempresa no complia cap mena de legislació laboral, ni tan sols tenia un pla de prevenció de riscos laborals (que encara no té de debò), ni comitè dâempresa, ni res... Es clar, havia de sortir més barat que els treballadors públics, i lâempresa ja ho feia molt bé, ens acomiadà a tot lâequip de persones que volguérem treballar amb dignitat, tant per nosaltres com per lâatenció als usuaris del nostre servei. Portaren gent nova, però la necessitat de més diners per poder atendre amb dignitat als consumidors de drogues que venen al nostre centre feu que la gent tornés a no ser âel perfil que busca lâempresaâ?, però com la legislació laboral dâavui dia ho permet, compliren amb la llei, però desatengueren als usuaris de forma molt greu, tant, que em sembla que hi ha un delicte contra la salut pública que els hi escauria prou bé, però ja sabem que aquesta llei està feta perquè la policia persegueixi porretas pel carrer, i no pas pel meu cap, ben encorbatat.

Gràcies a la vostra forma de gestió, aquesta que voleu també imposar a Parcs i Jardins, sâha creat una munió de buròcrates que viuen a costa de gestionar la misèria de diners que destineu a la població mes desafavorida de Barcelona, heu potenciat la competitivitat entre empreses del sector, cosa que ha fet baixar els costos dins les mateixes empreses, però costos quins?, a costa de què?, i heu creat la corrupció social, el nostre comitè ha preguntat a lâempresa on estaven tota una sèrie de projectes, que estaven pressupostats per duplicat, sense seu ni local, o partides pressupostades sobre noms tant genèrics com per ajuda social, i sense cap mena de transparència ni control.

A arribat a passar al nostre centre que van començar a fer un taller de collarets i polseretes perquè els consumidors de drogues els venguessin i es poguessin guanyar la vida sense robar carteres ( que és el que més els molesta als guiris) era tant lâèxit, que es va acabar el material, i la Creu Roja, no va poder assumir un cost de 300 euros, per material, ja que no estava pressupostat; llavors els consumidors de drogues portaren pels seus propis mitjans els materials que calia per poder fer el taller (és a dir, ho van robar).

També ha passat que a la major empresa de gestió social i competidora directe de la Creu Roja, juga amb alguna avantatge, mentre la Creu Roja aplica el conveni de la sanitat privada (que té una certa lògica) lâaltre empresa, aplica el conveni dâoficines i despatxos (qualsevol sindicat sap que és el més baix que hi ha), per tant es bé a donar alguna cosa així com competència deslleial (o lliure competència que en diuen uns altres). O sigui, que gràcies a les formes de gestió que imposa lâAgència de Salut Pública de Barcelona, els consumidors de drogues es veuen obligats a robar, i els educadors socials a educar cobrant el que una secretària. Però clar sempre són uns mandats i la culpa sempre és algú per sobre de vostè (no cal que mâexpliqui totes les coses que li agradaria fer i no pot perquè no és responsabilitat seva només), i això mateix és el que ens diuen a lâempresa Creu Roja: nosaltres només gestionem els diners de lâadministració, si no hi ha més que hi farem, o ho agafem o pleguem, això és el que hi ha. Encara que el que hi hagi sigui la vulneració sistemàtica del dret a la salut de la població consumidora de drogues, que és un dret constitucional, encara que es vulneri lâestatut dels treballadors, els convenis col·lectius, i la dignitat de tothom menys dels que gestionen.

Quan em vaig preocupar per alguna cosa de la vida, em van ensenyar que mentre menys diners tens pitjor et tracta aquesta societat, però també que si la gent sâautoorganitza pot fer-ho tot. Jo no tinc gaire diners, però la població a la que atenc encara en té menys, i per tant la seva misèria encara és molt major. Jo ja mâautoorganitzo com a treballador, i participo de lâactivitat sindical a la meva feina, però les persones a les que atenc cada nit ningú els ha explicat que el sistema públic de salut el vam crear els treballadors amb les lluites socials, i això és el que els tocarà fer a ells per poder gaudir dâun autèntic dret a la salut, unir-se, i mobilitzar-se per donar visibilitat al problema, precisament, per no tornar a ser silenciats i ignorats pel sistema al qual tu, Imma, representes tant bé.
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa