Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica
06 des 2005
El text Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica es basa en l’informe preparat pel grup de treball del COMB constituït pels doctors: Josep. M. Arnau de Bolós, Laura Canals i Ruiz, Adolf Díez i Pérez, Joan Monés i Xiol, Josep M. Piqué i Badia i Jaume Sellarés i Sallas.
La indústria farmacèutica es relaciona amb els metges assistencials a través de múltiples vies: visitadors mèdics, exhibicions comercials en congressos mèdics i reunions, promoció i finançament d’activitats educacionals, lliurament de documentació científica, material publicitari i invitació a participar en assajos clínics, amb l’objectiu legítim d’informar dels seus productes i d’estimular la seva utilització. En algunes d’aquestes situacions es poden produir violacions del comportament ètic al qual estan obligats tots els metges.
Com a conseqüència, el COMB recorda a tots els seus membres els principis ètics en què s’han de basar les seves relacions amb la indústria farmacèutica:

1. El metge no pot rebre regals de les companyies farmacèutiques excepte els que tenen un valor insignificant o simbòlic, ni tampoc rebre remuneracions relacionades amb la prescripció. El metge ha de ser cortès amb els visitadors mèdics, que tenen com a activitat professional la informació als metges de les novetats farmacèutiques. Pot imposar les seves normes quant a freqüència i temps de visita, però no pot rebre honoraris pel temps invertit en l’atenció als visitadors.
2. El metge pot acceptar d’una companyia farmacèutica el pagament de les despeses per assistència a congressos o reunions científiques (viatges i allotjament) per un import similar al que gastaria si s’ho pagués ell mateix, sense contrapartides en la prescripció de productes comercials. En aquesta col·laboració de la indústria farmacèutica no s’hi haurien d’incloure les despeses dels acompanyants ni les que es deriven d’activitats lúdiques.
3. Els metges que organitzen en nom d’una societat científica reunions, jornades o congressos, han de garantir que les activitats promogudes per la indústria farmacèutica per fer conèixer un nou producte ja comercialitzat o actualitzar la informació han de ser programades de manera independent de les activitats de caràcter científic de la reunió. El mecenatge de la indústria farmacèutica en les activitats congressuals no ha d’influir en l’elecció dels seus continguts.
4. Els organitzadors d’activitats de Formació Mèdica Continuada (FMC) fetes amb el suport de la indústria farmacèutica han de vetllar perquè no hi hagi confusions entre l’esponsorització i la publicitat, ni entre materials docents i materials promocionals.
5. Les societats mèdiques han de garantir la independència de les activitats que organitzin de les aportacions econòmiques que rebin de companyies farmacèutiques en concepte de lloguer per exhibicions comercials, esponsorització d’actes o altres conceptes. Aquestes aportacions econòmiques han de ser considerades com a donacions i no han de comportar cap obligació per als membres de la Societat. Els seus directius han de poder informar amb transparència dels ajuts econòmics rebuts per la Societat.
6. Els metges no han d’acceptar participar en estudis de postcomercialització (omplir fitxes de compliment de la prescripció d’una determinada marca comercial) que encobreixin estratègies de màrqueting per incrementar la venda de productes farmacèutics.
7. Els metges que participin en assajos clínics han d’assegurar-se que l’estudi compleix tots els requeriments legals i han de reclamar del promotor que no se’ls impedeixi el seu dret a publicar eventualment resultats negatius.
8. Els metges destacats que són considerats per la indústria farmacèutica líders d’opinió tenen l’obligació de fer públics els seus possibles conflictes d’interessos en el cas de publicacions escrites. En les seves exposicions orals de caràcter públic han d’extremar el rigor i l’objectivitat a causa de la influència que exerceixen sobre els seus companys pel seu prestigi professional. Tenen dret a reclamar honoraris per les activitats d’assessorament i en les de FMC esponsoritzades per la indústria farmacèutica, però el cobrament d’aquests serveis no els eximeix d’actuar amb el màxim rigor científic.
Mira també:
http://www.comb.es/cat/serveis_profes/publicacions/sic/sic95/sic04.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica
06 des 2005
les farmaceutiques unten als metges sobre tot als caps de servei dels grans-mitjans hospitals, els hi pagen de tot, viatges amb la familia a dysneyland orlando o paris, ordenadors portatils, jo he vist fins i tot un cotxe audi que li van regalar a un oncoleg.
Ara per nadal es molt frecuent que amb diners pasats pels laboratoris als caps de servei , el cap de sevei paga un bon sopar a tots els treballadors de un departament en plan paternalista,"que bó es el jefe" i que realment esta pagant la factura al restaurent es el laboratori.

No tots son uns podrits pero tots callen i tothom ho sap.
Re: Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica
07 des 2005
te raó
Salut i "higiene"!
Farmacèutiques i Àfrica
04 gen 2006
El jardinero fiel
http://www.intermonoxfam.org/page.asp?id=485&idioma=2&idnot=1020

i article publicat a ElAjo
http://barcelona.indymedia.org/newswire/update/index.php
Re: Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica
04 gen 2006
Com a metge us puc dir que és escandalosa la untada que fan als meus col·legues de professió. Tot depèn de si vols entrar en el seu joc o no.

Receptem genèrics!!
Re: Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica
08 gen 2006
bones, sóc un estudiant de 3r del hospital clínic de barcelona i ja en colmeço està fart de veure exemples de com la classe mèdica (metges i estudiants) va tirant cada cop més cap a la sanitat privada que només s'interessa de donar beneficis.

fa poc vaig currar a un lloc on es feien cursets per metges i la veritat és que els interessava més el viatge (dinars, sopars i hotels de luxe, festes, putes, ...) que el curset (alguns fins i tot dormien).

a mi personalment em deprimeix bastant veure com la sanitat es va prostituint a poc a poc, i això ja passa des de primer de carrera quan et diuen que has de competir amb els teus companys.

salut i revolució
Re: Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica
08 gen 2006
el link a l'article de l'ajo no es correcte, aquest es el bó.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/226652/index.php
Re: Ètica en les relacions dels metges amb la indústria farmacèutica
07 feb 2006
ilitch , es nota que només és un estudiant de tercer, o potser encara exageres i ets de primer. Molts metges estudiem la carrera per a ajudar al proïsme , però cal que toquis de peus a terra. Et falta molt encara , t'has de bregar molt. Mira ,això de les putes potser ho has somiat. La indústria farmacèutica és la primera que s'embutxaca , després els visitadors i altre geteta que tenen cotxe pagat i tota la resta , quan els metges de capçalera han d'usar el seu cotxe per a fer els domicilis. Els consellers de sanitat , ministres i companyia sí que s'embutxaquen de debó i ningú no diu res.
I a les altres professions ,plenes de comissions i corrupció,... , el que passa és que la gent , l'opinió pública general té una visió equivocada dels metges i es mou per enveges i odis. No més cal que els que en formareu part aneu de progressistes i de rogets fent el paperines.
Si vas d'aquest pal , potser millor que t'haguéssis fet missioner o haguéssis muntat una ONG de capullos sense fronteres , segur que d'aquesta web s'h i apuntarieu molts i farieu un bon grupet.
Sindicato Sindicat