Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: ecologia
Reflexions entorn a la M.A.T.
05 des 2005
La MAT com a model insostenible de producció i distribució elèctrica.

La MAT com a reflex de les dinàmiques neoliberalistes.

El paper dels moviments socials i el nacionalisme català com a principals actors de resistència.
Tan si estem parlant de línia de molta alta tensió de 400.000 volts com de moltes altres monstruoses infraestructures com el TAV (Tren d'Alta Velocitat) i dames projectes impulsats directament per un govern que va de la mà de les multinacionals del sector, hem de tenir present quins són els temes que s'hi relacionen directament. Quins són els propòsits de tan desorbitada âobra públicaâ?, quines implicacions negatives i positives tindrà sobre el l'ecosistema i la població, quin és el context general de l'entorn i les dinàmiques econòmiques de desenvolupament i, per últim, quines són les alternatives que s'estan negant. Per entendre bé el conflicte que genera la M.A.T. s'ha treballat profundament en cada un dels anteriors punts, doncs una petita octaveta només són les conclusions d'una llarga investigació. Aquí, agraïm l'esforç que s'ha fet des de les diferents plataformes i entitats ecologistes (No a la MAT, Non a THT, salvem les Guilleries, Salvem l'Empordà......) per la elaboració, difusió i reivindicació d'aquesta problemàtica.

    La MAT no és res més que una autopista elèctrica entre els estats Francès i Espanyol (interconnexió) que servirà per canalitzar els excedents d'electricitat nuclear francesos. El traçat de la MAT és un punt conflictiu per l'administració i contínuament se'n formulen alternatives. La darrera informació que disposem la situa entre Setmenat, Bescanó, Figueres i Baixàs. La Generalitat de Catalunya diu que necessitem la MAT; primer, per millorar el subministrament d'energia a les comarques gironines. En segon lloc per resoldre la necessitat d'abastir la demanda energètica del TAV. I per últim és pretén millorar la interconnexió amb l'estat Francès.

    Diferents estudis independents de lâadministració, han demostrat que la MAT no és imprescindible per lâabastament energètic de les comarques Gironines ni pel TAV. Per altre banda aquests estudis han identificat les diferents implicacions negatives que tindrà MAT. Aquestes són:

* Lâenorme impacte visual i paisatgístic: torres entre 60 i 90 metres dâalçada, amb una base dâentre 200 i 400 m2, corredors de més de 400 metres dâamplada.

* Lâafectació ecològica altament negativa: perill mortal per la fauna i lâavifauna, destrucció i alteració de corredors biològics i augment del risc dâincendis.

* Les MAT suposaran la continuïtat de lâactual model energètic suïcida basat en la dependència envers els combustibles fòssils i lâenergia nuclear, i absolutament incapaç de limitar i reduir les emissions de CO2 (principal causa de lâescalfament del planeta).

* La MAT compromet, per tant, no només el dret a preservar la nostra qualitat de vida (demostrada incidència sobre la salut de les persones), sinó també la necessitat dels països del nord dâÃfrica a desenvolupar-se econòmicament.

En la mateixa mesura que sâapliqui el model energètic imposat per EDF, sâestà negant la possibilitat de construir un model sostenible de producció i distribució energètica. Si et queda una mica de sentit comú veuràs que hem dâassolir un sistema energètic sostenible basat en una Nova Cultura de lâEnergia que sigui econòmicament eficaç, socialment equitatiu, ecològicament sa i culturalment acceptable. Requisits que lâenergia nuclear i els combustibles fòssils, no compleixen en cap dâaquests aspectes. Seria bo que sâutilitzes tota la ciència i tecnologia de la que disposem actualment per fer-li al planeta més suportable la nostra existència, no per destrossar-lo en favor de les multinacionals elèctriques.

    La gestió de lâenergia constitueix un dels elements centrals de qualsevol sistema econòmic. I si analitzem les tendències econòmiques de la UE, els EUA i el mon en general, ens adonem que la MAT no deixa de ser un apèndix de les polítiques neoliberals. La MAT és una xarxa de transport energètic que mantindrà captiva la demanda creixent del estats del nord d'Ãfrica, i també, és una proposta que assegurarà a les multinacionals (com la nuclear francesa EDF) el control de l'explotació dels recursos energètics d'aquests països i el seu subministrament a la UE. La energia que s'importa no serveix per cobrir la demanda interior, sinó per exportar-la a Portugal, al nord d'Ãfrica i allà on es trobin mercats presents i futurs. Ãs important saber identificar la problemàtica general que la MAT reflexa. Doncs no deixa de ser un símptoma més de la malaltia genèrica. El neoliberalisme és la malaltia més greu que ha patit mai el planeta Terra.

    Un dels objectius principals dâaquesta breu reflexió és crear consciència que la línia de molta alta tensió ens afecta a tots, encara que aquesta no passi per casa teva. Ãs normal que el focus de resistència activa, hagi nascut a les comarques afectades directament pel traçat de la MAT, però la problemàtica de la línia, com hem dit abans, no deixa de ser el reflex dâuna societat capitalista on els interessos empresarials (deslocalitzacions, centrelització de la producció, precarització...) passen per sobre el que faci falta. Ãs una lluita que, naturalment, ha de incorporar els moviments socials més diversos que reivindiquin un model sostenible i humanitzat.

Creiem que el sentiment de pertinença a una nació, històricament tan mal utilitzat, aquí pot jugar un paper clau en la mobilització de la ciutadania. Doncs estan destrossant la nostra terra i, insistim, la MAT és un problema que ens afecta a tots. El sentiment nacionalista, en aquest cas, sâha dâorientar per frenar aquesta barbàrie, però ha de ser capaç de comprendre que no només afecta a les nostres comarques, sinó que és dâabast internacional, o més ben dit, intercontinental. Per una resistència eficaç, és necessita globalitzar totes les ideologies que defensin un respecte actiu pel nostra ecosistema, per les persones (tan els que viuen aquí i es senten catalans com els que no participen dâaquest sentiment nacionalista), en contra del capital, la globalització econòmica i contra lâEuropa dels estats venuts al mercat.

    Aquest article s'ha servit de la informació elaborada per les diferents plataformes i entitats que lluiten per una nova cultura de l'energia. Si vols aprofundir en el tema visita les seves webs, llegeix els comunicats i manifestos, estigues pendent de la premsa i sigues present en els actes públics.

Enllaços:     www.nomat.org
        www.collectif-nonalatht.com
        www.no-mat.org
        www.salvem-emporda.org

This work is in the public domain

Comentaris

No a la M.A.T.
05 des 2005
1_cartellmanif11[1].12.2005.pdf
cartellmanif11[1].12.2005.pdf (344,68 KiB)
cartell manifestació:
Re: Reflexions entorn a la M.A.T.
05 des 2005
Diumenge dia 11 de desembre, a les 11h Plaça del Lleó de Girona.

NO PASARAN!!!
Sindicat Terrassa