Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia demana exigir el coneixement del català als funcionaris de Justícia
01 des 2005
L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia demana exigir el coneixement del català als funcionaris de Justícia


L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia (AJDLP) ha demanat que s'exigeixi el coneixement del català a tots els funcionaris de Justícia, ja que 'sembla que els jutjats no estiguin situats a Catalunya', ha afegit l'Associació. Aquestes són algunes de les conclusions que s'han extret de la Segona Jornada 'El Català a la Justícia', que va tenir lloc divendres passat a Barcelona.

Conclusions

La situació de lâús de la Llengua catalana en lâàmbit de la Justícia és molt precària. Malgrat lâesforç institucional de la Generalitat de Catalunya, i també lâesforç dâalguns professionals i funcionaris a títol individual, la realitat és que el català gairebé no és present als Jutjats.

Aquesta realitat contrasta amb lâús social de la Llengua catalana. No és només que una majoria de ciutadans emprin el català en la seva vida quotidiana, sinó també que molts dels professionals que treballen en lâàmbit de la Justícia la tenen com a llengua pròpia. En canvi, al Jutjat, aquest ús social desapareix i sâentra en unes dependències que no sembla que estiguin situades a Catalunya, no perquè es parli castellà, sinó perquè no se sent parlar el català. Tenint present aquesta situació, -que a més ha estat reconeguda recentment pel Consell dâEuropa com a contrària a la Carta Europea de Llengües regionals i minoritàries, sense que el Govern espanyol hagi fet cas de les seves recomanacions-, cal un canvi de mentalitats pel qual hi hem de treballar tots. I, més especialment des de lâAJDLP, demanem un esforç més gran del Departament de Justícia, molt més enllà del pla pilot.

Especialment demanem els canvis necessaris en el marc legal que permetin lâexigència del coneixement de la Llengua catalana a tots els funcionaris de Justícia que treballin a Catalunya, per tal que la Justícia estigui al servei de la societat. Volem expressar el nostre suport exprés a la proposta dâEstatut, exigint que tot el que es refereix a la Justícia no sigui objecte dâesmena, desvirtuant el seu contingut.

Si això sâaconsegueix, lâús de la Llengua catalana als Jutjats dependrà de qui realment té lâúltima paraula, que és el ciutadà.

Tanmateix, denunciem el reiterat intent que estan fent encara algunes institucions de lâEstat espanyol per dividir la unitat de la nostra Llengua pròpia, esmentant el âvalenciàâ? com si es tractés dâun idioma independent. Català i Valencià són només variants dialectals del mateix idioma, com va reconèixer la pròpia Acadèmia Valenciana de la Llengua el desembre del 2003, i també ha estat reconegut en reiterades sentències del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià i del Tribunal Constitucional i com, a més, és una evidència històrica i filològica irrebatible.

Altrament, volem advertit que el progrés en lâús del català en lâàmbit de la Justícia també dependrà en bona part de lâactitud responsable i coratjosa dels operadors jurídics. Finalment, volem proclamar que Catalunya només podrà seguir sent una Nació si conserva la seva Llengua; i que la defensa de la Llengua sâha de plantejar en tots i cadascun dels àmbits de la vida social.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa