Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: criminalització i repressió : amèrica llatina
Novament presoners polítics a L’Uruguay
26 nov 2005
A lâUruguay es viu una situació molt greu. una manifestació a la zona de de la ciutat vella (centre (centre financer de Montevideo),realitzada el divendres 4 de novembre en el marc de les mobilitzacions continentals de rebuig a la IV Cimera de les Amèriques, a la presència de Bush en terres latinoamericanes, contra lâ ALCA i el tractat de lliure comerçUruguay-EEUU, deriva amb disturbis i repressió policial salvatge, enregistrada i difosa ampliament per la premsa. Com a resultat de la violenta repressió hi han diversos ferits i 16 detinguts,quatre dâells empresonats per delicte de âsedicióâ?. Delicte clarament polític amb condemnes de 2 a 6 anys incondicionals.
marchapresos.jpg
El responsable directe dâaquesta acusació és el jutge Juan Carlos Fernández Lecchini,el mateix que va arxivar el cas dâassassinat i desaparició forçada de la mestre Elena Quinteros, secuestrada a lâenbaixada de Venezuela durant la dictadura,i el cas de Maria Claudia Garcia, gendra del poeta Juan Gélman.També el mateix que va deixar en llibertat als assassins i torturadors responsables dâaquestes i altres desaparicions.Si bé el jutge Lecchin és responsable de la aberrant decisió, aquesta situació te també com a responsables al govern i a José Díaz ,el seu ministre dâinterior, els quals varen justificar la violenta repressió i les decisions judicials ficant-les en el marc polític com és lâacusació de âsedicióâ?.

Lâaplicació del delicte de sedició és quelcom insòltit ja que ,ni tan sols, es va utilitzar contra la lluita armada en les dècades dels anys 60 y70. Aquests militants socials son solsament culpables dâhaber participat a una manifestació antiimperialista.No existeix ninguna prova que els inculpi,sols el testimoni de la policia que els va reprimí. AVUI A URUGUAY HI HA 4 PRESOS POLÃ?TICS. No queda cap dubte que van ser portats a judici per la seva activitat política. Ells són: Claudio Piñeyro de 24 anys , alumne i militant estudiantil de lâinstitut de âProfesores Artigasâ?, treballador i militant del sindicat del taxi, qui amb la seva companya esperen un fill. Ignacio Corrales de 20 anys, militant estudiantil del IAVA . Lilián Bogado de 50 anys , treballadora del CASMU i militant sindical. Fiorella Joséndez de 21 anys, militant social del â Centro Social El Galpón de Corralesâ?.Les dos ferides per la policia, Fiorela amb un important tall al cap i Lilián amb un braç trencat. Com es veu la major part dâell molt joves i/o estudiants, estimats i respectats en els seus àmbits.Els dies 11 i 14 de novembre les companyes Lilian i Fiorela, varen complir anys dins la presó.

Els companys i companyes van ser processats sense proves, per les acusacions dels policies.No es van respectar els terminis dels corresponents terminis jurídics, ni tan sols,la declaració dels testimonis favorables.Ãs també necessari ressaltar, la condició dâostatges a que van ser sotmesos els acusats , al patir presions per part de les autoritats com a resposta de les mobilitzacions per alliberar-los. A la presó de dones es van tallar les visites de les demés presoneres , intentant així ,posarles en la seva contra.Als companys de la presó central, la policia va advertir que de seguir amb la pressió de la mobilització social serien enviats a un centre de reclusió on estarien sotmesos a condicions físiques i de aillament pitjors que les del moment. Sâesta fent una gran campanya de movilització per la llibertat dels companys i companyes i dâinformació , donat que la premsa corporativa i el govern els deixen com a vàndals.Es fa una crida a tothom ja sigui a títol individual o col-letiu enviin missatges sol-licitant la inmediata llibertat i el desprocessament de tots els presoners polítics a lâUruguay.
Aquests fets son part dâun avenç de la criminalització de la protesta.

Ara, en aquests monents, també ha estat emplaçada per un jutge de una de les companyes de âPlenaria memoria y justíciaâ?, organització de defensa dels drets humans que ha portat a terme com a tasca central la lluita per la defensa dels companys presos politics. La criminalització de la protesta està asentada en el sosteniment intacte de lâaparell represiu de la dictadura . Això últim està essent reafirmat amb els recents ascensos de militars y marcs policials vinculats a greus violacions dels drets humans, incloses masacres y assesinats com els realitzats durant la repressió en lâHospital filtro a lâany 1994, durant el transcurs del govern de lâexpresident Alberto Lacalle. La confirmació del que venim dient ho demostra que es treguin antiges lleis represores o el reforç de la presència de les forces repressives en els carrer de Montevideo.Així com també, el seguiment hostil dâaquells militants socials i polítics que estan portant endavant aquesta campanya i la mobilització a favor de la llibertat dels presos polítics.

Aixó que estem destacant dóna continuïtat a lâenpresonament i la punició sota el càrrec de âsedicioâ? de qui es mobilitza i lluita contra el lâimperialisme i el capitalisme, deixant ben clar que el que es preten és, entre altres coses, portar a terme la criminalització i judici de la protesta.

Qué passarà demà amb els treballadors que reclamin pels seus drets sindicals? Qué passarà demà amb els estudiants que defensin la seva educació? Qué passarà amb tots i totes que volem un món millor.

Per la llibertat de Fiorella, Lylían, Ignacio y Claudio.

Nadal sense presoners polítics.

Mai més presoners polítics a LâUruguay.

=============================
Te invitamos a sumarte al pedido de libertad para Claudio Piñeyro, Ignacio Corrales, Lilián Bogado y Fiorella Josendez, copiando, firmando y enviando el texto.

http://www1.autistici.org/presosuruguay/mensaje.php3
=============================
Mira també:
http://www.inventati.org/presosuruguay

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa