Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Manifest per l'escola pública... Per adherir-s'hi
26 nov 2005
PER UNA ESCOLA PÚBLICA, LAICA I DE QUALITAT

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa de Catalunya, davant el procés de tramitació parlamentària de la Llei Orgànica d’Educació (LOE), volem fer públiques les prioritats que, al nostre entendre, han de guiar la millora del sistema educatiu. Les mobilitzacions de sectors de la dreta social, religiosa i política —basades en interpretacions interessades i falses de les modificacions legislatives que es proposen— han generat temors infundats i busquen eludir l'assumpció de les responsabilitats cíviques i socials que els corresponen.

L’anterior govern va imposar una llei —la LOCE— sense el més mínim consens i gens basada en una avaluació del procés i dels resultats del sistema vigent. Hi vam estar totalment en contra. Els actuals dèficits del sistema educatiu són responsabilitat de tots aquells que ens han governat durant els últims 15 anys. Ens preocupa especialment el risc de fractura i de conflicte social que pot produir la consolidació d’un sistema educatiu dual, molt diferent per a uns sectors socials que per a altres, si es cedeix a les demandes dels sectors socials més conservadors.
Per tot això, partint de l’ampli consens existent sobre la necessitat d’adequar el nostre sistema educatiu a nous requeriments actuals i futurs i tenint com a un dels referents els objectius comuns marcats per a l'espai europeu, proposem:

- Equitat. Un sistema educatiu per a tothom que garanteixi l’equitat i la igualtat d’oportunitats, assegurant la justa compensació de desigualtats, perquè totes i tots els alumnes assoleixen l’èxit escolar. Això suposa unes condicions d’igualtat en l’accés i en l’escolarització de l’alumnat on tots els centres assumeixin la seva responsabilitat social. Considerem que la xarxa de centres de titularitat pública ha de ser l'eix vertebrador del sistema educatiu.

- Participació. Transparència i gestió democràtica i participativa en tots els centres, potenciant la implicació de les famílies, el professorat, l’alumnat i altres agents educatius i socials, fomentant els òrgans col·legiats de govern dels centres tot afavorint el lideratge pedagògic dels equips directius.

- Laïcitat. Una escola laica, on totes les opcions religioses i de pensament tenen cabuda, basada en els valors democràtics, de respecte i de solidaritat que són fonaments del nostre sistema de convivència. Per tant, l’ensenyament confessional de qualsevol religió ha d’estar fora del currículum.

- Finançament.Un finançament adequat de l’educació que demostri que aquesta és una prioritat de la nostra societat i de la política dels nostres governs. Cal assolir el més aviat possible el 6 % del PIB dedicat a l’educació.

El MUCE de Catalunya fa una crida a tota la comunitat educativa, a les forces socials i polítiques i a tota la ciutadania per avançar —tot assumint les responsabilitats que pertoquen a cada sector— cap a un consens social i polític que garanteixi l’estabilitat del sistema educatiu, fent sentir la nostra veu amb força a favor d'una escola pública laica i de qualitat, la millor garantia per construir una societat més equitativa, integrada i solidària.

MUCE
FaPaC, FAPAES, Federació de MRP de Catalunya, CCOO, FETE-UGT, USTEC-STEs, SE, AJEC, AEP, CEPC


ADHERIU-VOS-HI
A través de:
http://muce.pangea.org/manifest

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest per l'escola pública... Per adherir-s'hi
26 nov 2005
em sembla un manifest reformista i reprobable per molts cantons.
1- no hi diu res dels concerts econòmics
2- no hi diu RES dels itineraris formatius
3- n hi diu del paper reproductor de les escoles
4-no pretèn solucionar el problema de l'esenyament acutal, sinó perpetuar-lo, igual que fa la LOE. i a més demana certes concessions que són assumibles pel PSOE, fet que destapa el reformisme flagrant i desajustat de les necessitats educatives del jovent del principat de Catalunya. Per què a més parla nomès de Catalunya i no del nostre marc nacional com són els PPCC.
Re: Manifest per l'escola pública... Per adherir-s'hi
26 nov 2005
"a més demana certes concessions que són assumibles pel PSOE".
i això no és una virtut?o del q es tracta és de no incidir enlloc?
Sindicato Sindicat