Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: dones
prou violències contra les dones
24 nov 2005
Manifest del Casal Popular Panxampla
per al dia internacional per l'eliminació de les violències contra les dones
Prou de violències contra les dones.

Avui és 25 de novembre, Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, dia Internacional de la no-violència contra les dones, Dia Internacional en contra de la violència vers les dones... per activa i per passiva, dit d’una manera o dit d’una altra, el cert és que el dia d’avui, a nivell mundial, hi ha una reflexió sobre esta problemàtica.

Al llarg de l’any, massa sovint, la violència contra les dones també és notícia al mitjans de comunicació: amenaces, intimidacions, agressions físiques que posen en perill la vida de les dones que les han patides i l’assassinat solen ser el tipus de violència vers les dones que ens arriba, una violència exercida per marits o exmarits, companys o excompnays sentimentals.

Ens arriben els casos més esgarrifosos i més evidents, ens arriben el nombre de denúncies i els casos que arriben als tribunals...

La reflexió que fem avui, 25 de novembre, va més més enllà de l’estadística.

On i com comença la violència contra les dones?
La violència contra les dones comença molt abans, en tota una sèrie d’actituds que sustenten el patriarcat que es fonamenta en les relacions de desigualtat i de poder dels hòmens sobre les dones.

Durant estos dies segur que podrem llegir articles i més articles d’opinió, xarrades i manifestos que aborden i denuncien la violència contra les dones. Entendrem que se manifesta de moltes maneres, cada dia, en diferents àmbits, privat i públic, individual i col•lectiu, de manera evident i de manera més subtil... que la violència contra les dones pot ser física, psicològica, emocional , sexual...

Entendrem que violència contra les dones és la pobresa, l’atur i la precarietat laboral, la desigualtat de drets i condicions laborals respecte l’home; el no reconeixement del treball reproductiu i de cura, les dobles i triples jornades laborals que hem de realitzar perquè el repartiment de les faenes domèstiques no és equitatiu, la invisibilitat a què ens veem sotmeses i la poca presència pública.
Entendrem que també és violència l’haver de tindre temor a no ser agredides per la simple condició de ser dona, la coacció, les relacions abusives, la violació, la mutilació, els maltractaments, l’assetjament sexual i laboral, els xantatges sentimentals, el menyspreu i l’insult…
També la incapacitat de poder decidir respecte qüestions que només ens afecten exclusivament ; el llenguatge sexista que ens ignora, ens ridiculitza o ens equipara a un objecte de desig, de la mateixa manera que ho fan tantes i tantes imatges publicitàries ; els acudits masclistes, els models de “bellesa� que imperen i que ens bloquegen l’autoestima, l’educació que continua sent sexista i que encasella les persones en rols estereotipats.

Des de Panxampla, volem aportar també la nostra reflexió: continuarem tolerant qualsevol manifestació de violència contra les dones a la vora nostra?


25 de novembre. Tot l’any. Prou de violències contra les dones.


Panxampla

This work is in the public domain

Comentaris

Re: prou violències contra les dones
24 gen 2006
Existirà també la violència contra els homes? Perquè em consta que del 2000 al 2003 han morts assassinats 38 homes víctimes de la violència domestica.
(dades de l'institut de la dona)
Sindicat Terrassa