Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Maig»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: dones
Són eficaces les polítiques contra l'exclusió de gènere a Europa?
24 nov 2005
L'ONG Surt i cinc entitats europees adverteixen en un estudi dels âbuitsâ? en les dades que serveixen de base per emprendre polítiques contra l'exclusió de gènere i proposen alternatives per tenir en compte la veu de les dones.
Silvia Torralba / Redacció (22/11/2005)

Tots els països membres de la Unió Europea tenen en marxa Plans Nacionals per a la Inclusió Social amb la idea de reduir els nivells de pobresa i desigualtat. A aquestes polítiques se sumen les comunes de la UE i accions a nivell regional i local que també incorporen les qüestions de gènere. Llavors, podria dir-se que realment tenim polítiques eficaces contra l'exclusió de les dones a Europa?

Segons l'organització Surt, que des de fa més de deu anys dóna suport a dones per a la seva inserció sociolaboral, els actuals Plans Nacionals per a la Inclusió Social tenen âdeficiències en termes de gènereâ? i no disposen de la informació suficient per saber quina és la dimensió de l'exclusió de gènere a Europa i, en conseqüència, per impulsar polítiques efectives.

Totes aquestes afirmacions les fa Surt després d'investigar, durant dos anys i amb altres cinc organitzacions de diversos països europeus, com viuen les dones els processos d'exclusió i com els governs responen a les seves necessitats. La primera conclusió és que hi ha âbuits de dades en molts àmbitsâ?, que no s'observa amb suficient deteniment les causes d'aquesta exclusió i que no s'escolta l'opinió de les dones en situació d'exclusió, afirma Ãngela Gabàs, coordinadora del projecte a Espanya.

Per entendre el procés que fa que una dona caigui en la pobresa, explica Gabàs, és necessari âmirar més enllà de les xifresâ? i tenir en compte situacions que potser són difícils de comptabilitzar de manera objectiva però que juguen un paper important en l'exclusió. âEs tracta de tenir present la visibilitat i la posició social de la dona en l'àmbit públic i en el privat, la seva participació en els processos de decisió en la família, la distribució dels seus temps, veure com es reparteixen els recursos familiars...â?

En total, l'informe publicat per Surt i les altres entitats europees proposa 300 indicadors relacionats amb les dimensions econòmica, laboral, familiar, l'educació i la salut, l'habitatge, les xarxes socials i la participació política. Són propostes que utilitzen com a criteri principal les experiències de les dones entrevistades i que no s'utilitzen en les estadístiques que serveixen de base per als actuals Plans Nacionals per a la Inclusió Social.

Així, des de Surt proposen als Governs observar com es distribuïx el poder i les responsabilitats en les famílies, veure l'autonomia de les dones per participar en la vida social i els efectes de les càrregues familiars, comptabilitzar el nombre de dones que treballen a jornada completa cobrant menys del salari mínim o a través de l'economia submergida, saber quantes dones tenen deutes acumulats i quin percentatge se sent estigmatitzada per la seva situació econòmica...

Tots aquests indicadors haurien de sumar-se a altres més objectius i fàcils d'obtenir, com són les xifres de les dones sota el llindar de la pobresa, la quantitat de llars dâinfants públiques i de centres d'atenció a gent gran on poden dirigir-se les dones, les diferències d'horari de les escoles bressol públiques i els llocs de treball, i les dades de l'atur femení, entre dâaltres.

Tenir més informació per dissenyar polítiques més eficaces
Tota aquesta proposta d'indicadors és, segons Surt, âuna invitació a revisar les actuals formes d'intervenció per lluitar contra l'exclusió socialâ?, ja que âen moltes ocasions, les àrees de prioritat de les dones no coincideixen amb les àrees destacades pels expertsâ?. âL'aplicació d'aquests indicadors implicaria obtenir informació sobre molts aspectes que fins ara no són tinguts en compteâ? i implicaria âpoder dissenyar mesures d'intervenció molt més atentes a les diferències i desigualtats de gènereâ?, assenyala l'informe.

Incorporant tots aquests indicadors es podria millorar la qualitat de les polítiques actuals contra l'exclusió social i realment complir les prioritats polítiques establertes per la Comissió Europea, que són: augmentar la participació en el mercat de treball, millorar els sistemes de protecció social, acabar amb les desigualtats en educació, eliminar la pobresa infantil, garantir un habitatge digne, millorar l'accés a serveis de qualitat i garantir la inclusió de persones amb discapacitat i les persones immigrades.

Més informació:
Coneix la tasca de Surt a través de la seva pàgina web www.surt.org i accedeix a la informació de l'estudi âIndicadors de gènere contra l'exclusió socialâ

Canal Solidari-OneWorld 2005
Mira també:
http://www.surt.org

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more