Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : sexualitats : dones
una agressió sexual registrada cada dos dies a barcelona
22 nov 2005
font: vilaweb
El nombre d'agressions sexuals ateses per l'hospital Clínic creix un 70% l'últim any

La majoria de la víctimes són dones joves que han estat agredides al carrer per un desconegut

H. CAPERA. Barcelona
El servei d'urgències de l'hospital Clínic de Barcelona ha atès des de principis d'any 168 persones víctimes d'una agressió sexual, un 70% més que durant el mateix període de l'any anterior. La majoria són dones joves, de 21 a 25 anys, que en la meitat dels casos han estat violades per un desconegut. Les dades presentades ahir per la comissió de violència intrafamiliar i contra les dones del Clínic demostren que el nombre de casos de violència contra les dones que ha atès aquest centre també ha augmentat: des del gener 142 persones han necessitat atenció mèdica com a conseqüència de maltractaments.


+
A Barcelona, un 90% de les víctimes d'una agressió sexual ho denuncia. D'aquestes, el 100% són remeses al servei d'urgències de l'hospital Clínic, que des de l'any 2000 té en marxa la comissió de violència intrafamiliar i contra les dones, que treballa en l'atenció de persones sotmeses a tot tipus d'agressions. Segons les dades que ahir va presentar la comissió, l'hospital atén cada mes una mitjana de 17 pacients que han estat agredits sexualment, un 70% més si es comparen amb els 10 casos del mateix període de l'any passat- Això significa que a Barcelona hi ha una agressió sexual cada dos dies. Gairebé el 100% de les víctimes són dones de 21 a 25 anys, que coneixien l'agressor en un 40% dels casos i que han estat atacades al carrer. Un 11% de les agredides són turistes.
Segons el secretari de la comissió de violència de l'hospital Clínic, Manuel Santiñà, «aquesta major detecció de casos d'agressió sexual» es deu al fet que «hi ha més persones que ho denuncien i demanen assistència mèdica». En tots els casos en què arriba una persona agredida, els metge de guàrdia que l'ha atès ha de fer un comunicat judicial. A més, l'hospital té un dispositiu d'atenció complet, que inclou una valoració psíquica i física del pacient i un servei d'assessoria i suport emocional. Totes les persones que han estat víctimes d'un abús sexual reben ajuda psicològica en el moment de ser ateses, però només un 10% segueix un tractament. Això, segons Santiñà, és perquè «l'agredida prefereix oblidar i no reviure el moment».
El president de la Comissió del Clínic, Josep Milla, va explicar que és bastant freqüent que en els casos d'agressió sexual, tant l'agressor com l'agredida estiguin sota els efectes de l'alcohol i de substàncies estupefaents com la cocaïna o el cànnabis. Aquesta realitat ha motivat els responsables del Clínic a crear una subcomissió que estudiarà i determinarà fins a quin punt hi ha una relació directa entre el consum d'alcohol o drogues i una agressió sexual.


Més maltractaments
L'atenció a la violència contra les dones també ha augmentat respecte a l'any anterior. En total, 142 dones han estat ateses al Clínic per culpa dels cops, puntades i intents d'estrangulament dels seus marits, companys o excompanys. Un 78% d'aquestes pacients ja havien estat maltractades abans i gairebé en tots els casos l'agressió es va produir al domicili de l'agredida. La majoria són dones de 26 a 45 anys i gairebé la meitat són d'origen immigrant. Tot i la brutalitat d'alguna de les agressions, només un 2% de les pacients ingressa a l'hospital i a diferència del que passa en els casos d'abusos sexuals, aquí, el percentatge de dones que denuncia el seu agressor és molt més baix.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: una agressió sexual registrada cada dos dies a barcelona
23 nov 2005
això sí que és incivisme, com ho arreclaras això senyoret Clos?
Sindicato Sindicat