Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : especulació i okupació
Medi Ambient proposa reduir l'edificació dels Muntanyans dels 80 als 20.000 m2
22 nov 2005
EL PUNT. M. PLANA

Medi Ambient proposa reduir l'edificació dels Muntanyans dels 80 als 20.000 m2



ICV proposa que el Ministeri de Medi Ambient compri la meitat del pla parcial torrenc
Reducció fins a un quart de superfície edificable i la compra de la meitat dels terrenys. Aquesta és la proposta «molt assenyada» del Departament de Medi Ambient per desbloquejar la tramitació del pla parcial Muntanyans II de Torredembarra, l'aprovació definitiva del qual està suspesa des del desembre passat per inundabilitat. Representants dels ecosocialistes explicaven ahir que el govern català haurà de fer seva la proposta en el marc d'un consell executiu per tal de poder-la presentar al Ministeri de Medi Ambient i incloure-la en el programa estatal de compra de terrenys litorals per urbanitzar.

Amb la filosofia, exposada per la diputada d'ICV Dolors Comas, que «no construir res satisfaria però no és viable», ICV presentava ahir la proposta del Departament de Medi Ambient per desencallar el pla parcial Muntanyans II, l'aprovació definitiva del qual va ser suspesa el mes de desembre passat al•legant motius d'inundabilitat; de fet, l'àrea de 168.278 m2 està catalogada d'alt risc al mapa Inuncat. ICV ha dibuixat la proposta tenint en compte aquest factor i també, tal com detalla en el projecte, la nova delimitació de la zona del domini públic maritimoterrestre, un estudi del grup Risknat que no només indica els riscos d'inundació sinó també la importància de l'àmbit inundable com a connector de la zona costanera amb l'interior i també la seva importància per preservar els valors naturals protegits al PEIN. El projecte del Departament de Medi Ambient quantifica que l'alliberació dels espais afectats per totes aquestes variables faria que si bé el projecte bloquejat proposa una possibilitat d'edificació de 80.773 m2 de sostre, la proposta del Departament de Medi Ambient la rebaixi fins a 22.500. Les diferents afectacions del terreny, per on passa el Torrent d'en Gibert, i també les cessions previstes per llei porten ICV a proposar una requalificació de 83.018 m2, gairebé la meitat del pla, com a sòl no urbanitzable. Tot i l'alliberació de gairebé la meitat del pla, Comas advertia però que «no s'haurà de pagar tot el que no es deixarà edificar». Tot i això, els ecosocialistes defugien ahir posar preu els terrenys i apel•laven a la negociació que hi haurà d'haver amb la promotora granadina propietària dels terrenys Vegas del Guadaira, de la qual el regidor d'ABG de Torredembarra, Lluís Suñé, deia que serà una negociació important ja que «hi ha una expectativa de guany que tota empresa té; caldrà reconèixer que edificarà menys del que tenia compromès i això genera pèrdues».
La proposta de Medi Ambient, que ha estat informada a Política Territorial, haurà de rebre el vistiplau del consell executiu de la Generalitat, que l'haurà de remetre al Ministeri de Medi Ambient per tal que l'inclogui en el seu programa de compra de terrenys litorals amb plans parcials aprovats i per tant financi la compra. Davant la diferència de criteri de Política Territorial i Medi Ambient, Suñé deia que «si no s'ha pronunciat Política Territorial és perquè és viable el rescat de part de l'espai»


DIRI DE TARRAGONA

Medi Ambient pedirá al Gobierno que compre 8,3 hectáreas de Muntanyans II Con este recorte, el plan parcial torrense sólo dejaría construir dos bloques de pisos

Jordi Cabré | jcabre ARROBA diaridetarragona.com

La conselleria de Medi Ambient ya tiene su versión del plan parcial Muntanyans II. El borrador, que necesitará el apoyo del Consell Executiu del Govern, se come más de 8,3 hectáreas urbanizables, que se reconvertirían en protegidas. El documento viajará a Madrid para que el Ministerio de Medio Ambiente y la empresa propietaria, Vegas de Guadaira SL, abran negociaciones de compra. El nuevo plan parcial sólo dejaría 22.500 m2 para levantar edificios de un máximo de cuatro plantas.

La diputada de ICV, Dolors Comas, y el concejal torrense, Lluís Suñé, presentaron ayer el borrador que ha elaborado la conselleria de Medi Ambient para salvar el corredor biológico e inundable que quedaba afectado por el plan parcial Muntanyans II de Torredembarra. Este documento, que todavía debe estudiarse por parte de Política Territorial i Obres Públiques y tener la aprobación del Govern para tramitarlo, recorta sustancialmente los terrenos urbanizables y deja a la mínima expresión una urbanización en primera línea de mar (ver gráfico). La empresa propietaria del solar tampoco tiene todavía la nueva versión de esta polémica superficie.

Dolors Comas confía en que este documento tenga todo el apoyo del Govern antes de final de año para enviarlo seguidamente al Ministerio, ente que deberá estudiarlo y buscar el dinero para recomprar las 8,3 hectáreas que considera claves Medi Ambient. El Ministerio tiene previsto reservar una partida de 20 millones de euros para recomprar terrenos en primera línea de mar que pudieran tener un alto valor ecológico. Según Lluís Suñé, existen 113 casos en toda la península, «aunque hay prioridad para Muntanyans II».

Dolors Comas dijo que «no podemos hablar de cifras de este terreno a desurbanizar porque corresponderá a las dos partes que negocien». A nivel orientativo, Vegas de Guadaira compró por más de 34 millones de euros los 168.000 metros cuadrados que tiene el solar (incluyendo las dos hectáreas situadas por debajo de la vía del tren). Con esta cifra de 20 millones parece imposible que el Ministerio pueda cubrir la petición económica de la empresa, aunque sólo sea la mitad de todo el solar. A pesar de ello, tanto Comas como Suñé explicaron que el precio final «forma parte de las negociaciones».

La propuesta elaborada por Medi Ambient salvaría toda la zona inundable del plan parcial torrense (83.018,4 metros cuadrados) y repartiría el espacio restante del solar en zona privada, zona de viales, zona de equipamiento y el 10% de cesión pública que marca la ley. De esta forma, sería imposible las 546 viviendas que se pretendían construir en un inicio, puesto que con 22.500 metros cuadrados para edificar sólo caben dos bloques de tres y cuatro alturas. «Deberán ser bloques de edificios que sigan las alturas de las urbanizaciones de la zona y que marca el Plan General de la localidad», dijo Suñé.

Si esta propuesta se plasmara, Muntanyans II dejaría 11 hectáreas desurbanizadas en primera línea de mar (8,3 que se comprarían y las 2,7 que ya están cedidas y se hallan por debajo de la línea del tren). Lo que no tiene en cuenta el borrador es que la cesión de este solar por debajo de la vía férrea estaba pensado con un suelo urbanizable de 10 hectáreas, y no de las 2,5 que ahora pretende dejar este retocado plan parcial torrense.

Joaquim Nadal, la clave

Dolors Comas aseguró que el documento ya está en el departamento de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), cuyo responsable es el conseller Joaquim Nadal. A pesar de estar en el PTOP, todavía no está claro que este departamento acepte íntegramente el proyecto elaborado por Medi Ambient, por lo que la propuesta podría tener modificaciones. Comas y Suñé explicaron que confían en el apoyo unánime del Govern para poder enviar el proyecto a Madrid y que ellos inicien la recompra. Sin embargo, reconocieron que la clave pasa por un acuerdo con el conseller Nadal, quien es el responsable en esta materia en la Generalitat.

Molestos con ERC

El concejal Lluís Suñé aprovechó la presentación del plan para mostrar el malestar que tienen con ERC. El enfado está motivado porque los republicanos y el PSOE pactaron una partida de 20 millones de euros para comprar terrenos en peligro en el litoral y no contaron en las negociaciones con los ecosocialistas. Ayer, el edil se despachó a gusto.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat