Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
[SantAndreu] Les Festes són de tots i totes
21 nov 2005
El districte, coaccionant i amenaçant la comissió de festes, ha boicotejat molt actes de les Festes Alternatives i de la Festa Major Reivindicativa, a Sant Andreu. Aquest text és un escrit conjunt denunciant aquesta situació.
Benvolgut veí, benvolguda veïna

Segurament, et preguntaràs el perquè d'aquest full, perquè un full adjunt, tot sol, fora del llibret dels actes de la Festa Major de Sant Andreu. I és que enguany, després de 14 anys muntant festes majors al nostre poble, uns veïns i veïnes hem vist com força dels actes que teníem preparats per la nostra Festa Major han estat exclosos de la publicació en aquest llibret. I no és pas per no haver lliurat a temps les sol·licituds, per no haver omplert els permisos, o per haver fet alguna incorreció burocràtica; no pas.

Resulta que el Districte de Sant Andreu va pressionar i coaccionar la Comissió de Festes per tal que no es publiquessin alguns d'aquests actes. Les excuses volien semblar motius tècnics però si els repassem, veurem que cap de les assemblees organitzadores tenen l'exclusivitat dels suposats riscos o problemes. Fem un repàs.

A les Festes Alternatives els van donar com a excusa que es penjaven cartells de propaganda on no es podia; que venien ampolles de vidre; incitaven a portar grups conflictius; no complien horaris; denúncies per soroll; extensió de problemes foranis a les nostres festes; que eren polititzades; que embrutaven al carrer, etc. Però qualsevol persona amb un mínim de coneixement sabrà que aquestes excuses són unes situacions no atribuïbles exclusivament a aquestes festes. A tota Festa Major hi ha aglomeració de gent, fet que augmenta les possibilitats de conflicte o d'acabar embrutant els carrers per part de la gent assistent. Una gent que, d'altra banda, assisteix més massivament a l'Envelat, que a més acumula el triple de denúncies que les Festes Alternatives del 2002.

En el cas de la Festa Major Reivindicativa, l'excusa era una de sola: que no es podien fer actes en un casal okupat, per si 'queia el sostre'. La incongruència de tal excusa es fa evident si tenim en compte que l'any passat sí que es van publicar els actes que es feien al casal, així com el fet que si la Comissió és realment responsable de tot el que publica al seu butlletí, no té perquè tenir més risc de problemes una casa okupada que l'Envelat, un local de lloguer o un carrer qualsevol.

Així les coses, el Districte va actuar premeditadament alertant a la Comissió a l'últim moment, fent que aquesta avisés a les respectives assemblees quan el butlletí ja havia estat retallat i portat a impremta: no hi podíem fer res. Així doncs, ens trobem davant d'una clara retallada de la llibertat d'expressió, emparada aquest cop amb la importació de la docrtina del civisme barceloní. I és que no es pot explicar d'altra manera la voluntat d'evitar que la gent del poble, que nosaltres, veïns i veïnes de Sant Andreu, poguem organitzar-nos pel nsotre compte i poguem donar a conèixer a tot el poble les nostres propostes per aquestes festes.

Ells/es no poden decidir, no poden voler erigir-se com a jutges/ses morals de què és cultura i què no. Perquè aquesta és la qüestió de fons: amb l'excusa d'una politització de les festes (què no fan ells/es, sinó política professional?), volen tallar d'arrel la cultura popular, aquella que és social, que és des de i per a la gent, la que fem nosaltres, tant durant la Festa Major com durant tot l'any. Volen tallar la nostra voluntat de transformació social, però no ho faran ni amb censura, ni amb exclusions, ni amb repressió; senzillament, no podran.

Nosaltres som veïns i veïnes iguals que la resta de gent i entitats que per aquestes dates munta actes per la Festa Major; no fem res especial diferent dels altres. Però davant d'aquests fets, veiem un perillós precedent que pretén tallar les veus dels/es qui pensem que la cultura popular no és la del poder, no és la que es pot comprar i vendre, sinó que és la que fem moltes entitats de Sant Andreu dia a dia amb les nostres activitats.

És per això que reclamem que el butlletí amb tots els actes de la Festa Major sigui només informatiu, i no es vulgui repsonsabilitar a la Comissió de Festes de les activitats anunciades. Res més, veïns i veïnes, agraïm que hagueu llegit aquestes línies i mostreu comprensió cap a nosaltres, veïns i veïnes vostres.

Ens veiem a Sant Andreu per la Festa Major!

Assemblea de les Festes Alternatives de Sant Andreu
Assemblea de la Festa Major Reivindicativa-Sant Andreu

13 de novembre de 2005, Sant Andreu de Palomar

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [SantAndreu] Les Festes són de tots i totes
21 nov 2005
http://www.sant-andreu.com/festamajor2005/programaactes.htm

http://www.sant-andreu.com/festamajor2005/programaactesalternat.htm

http://www.sant-andreu.com/festamajor2005/programaactesreivindic.htm
Sindicat